Руските Су-34 в Сирия са оборудвани за мрежоцентрична война

Разменят си информация, без да ангажират наземните командни пунктове
8 окт 2015 14:37, Елка Василева
123
Руските Су-34 в Сирия са оборудвани за мрежоцентрична война
Снимка: архив, Reuters

Руските самолети Су-34, които атакуват обекти на терористите в Сирия, са оборудвани за мрежоцентрични операции - те могат да си разменят координати на целите, без да ангажират наземните командни пунктове. Това съобщи за ТАСС военнодипломатически източник в руската столица, предаде агенцията.

Мрежоцентричната война, както гласи доктрината й, разработена през 90-те в САЩ, предполага победата да се постигне чрез информационно надмощие над противника. Предпоставка за него е подразделенията, отделните бойни машини и бойците да бъдат свързани в обща информационна мрежа.

Още по темата

В използваните в Сирия Су-34 са монтирани комплекси за комуникации и управление ТКС-2М. С това оборудване един бомбардировач Су-34 може да изпраща на самолетите от ударната група данни за координатите на целта, които автоматично се изобразяват на електронните карти на другите машини, без да участват наземните командни пунктове. Така всички самолети в групата "научават" координатите на обект, който трябва да бъде унищожен, стига да го забележи макар и един самолет, разказа събеседникът на агенцията.

Самолетите си разменят данни в реално време, посочи той. Освен това всички промени в обстановката се предават онлайн на другите самолети, а също и на командните пунктове долу.

Това дава възможност оперативно да се пренасочват самолети към други обекти, да се променя задачата според тактическата обстановка.

Системата осигурява и по-ниска забележимост на авиацията - достатъчно е само един самолет да включи бордовия радар, за да открие целта, подчерта източникът.

Комплексите ТКС-2М са изцяло автоматизирани и притежават сигурна защита от смущения; последното впрочем няма значение при действия срещу терористите, които нямат средства за радиоелектронна борба, добави той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 106Не напълно вярно. Намалиха поръчката до 60 броя все двуместни Рафали, а с останалите пари поръчаха още комплекти за сглобяване на Су-30КМИ.ППСу -17/20/22 е наследника на Су-7 но е с крило с променлива стреловидностСу-24 няма аналогСу-34 е наследника на Су-30М които е многоцелеви наследник на Су-30(първоначално ПОЛЯРЕН БАРАЖИРАЩ ПРЕХВАЩАЧ) който е боен вариант на Су-27УБ
54
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ал 100АЛ ти чети ИНТЕРНЕТ е измислен от ДАРПА Американската агенция за нови военни разработки. Някъде по времето на създаването на Ф-22 се появява и използваема военна мрежова технология. същото стана и с Рашките като направиха 5 поколение самолети и вкараха технологията. Тя е основополагаща за самолетите 5 поколение както и сензорното смесване.
53
10
 
1
 
! Отговори
ал преди 8 години
Мрежоцентричната война, както гласи доктрината й, разработена през 90-те в САЩ..........четете *** русофили,сега сме 2015 година,нали,руснаците са закъснели само с четвърт век.Тогава даже нямаше интернет.
52
1
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
До всички Корита в пещери, техните гости и феновете им! Набийте си най-накрая в главата, че нефтогазовия износ и износа на нефтопродукти от Русия формират не повече от 15% от БВП-то на същата! БВП на Русия се формира основно от вътрешното потребление на стоки, произведени в страната! Престанете да ръсите тъпотии! Русия не е Норвегия и няма как да бъде, понеже изнася около два пъти повече суровини от Норвегия, обаче населението и е 30 пъти по-многобройно от това на Норвегия!
51
1
 
7
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
До всички плюещи Руснаците,умници що не вземете да отидете малко във прегръдките на брадатите от Ислямска държава,щото ако вие не отидете с помоща на идолчетата ви от ФАЩ те вече идат в Европа,***!!!
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KOITO E S RUSIA IMA BADESHTE,KOITO NE E....ZNAETE SI GO.
49
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 88Принципно си прав Шопе но не отчиташ че "НЕБО" радарите вече са на базата АФАР. Освен това всички нови радари работят едновременно на няколко частоти. Ако едната интерферира с даден обект другите съседни няма да го направят и след сензорно смесване се получава чиста картина.Да метровите радари са за обзор и целеуказване тоест сантиметровия радар е изключен и се включва чак когато противника е на идеална за стрелба дистанция за съответния ЗРК комплекс.За КР се ползват МИКРОВЪЛНОВИ
48
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 84Имат работещ прототип който може да се монтира в предкрилката на Су-35 или Т-50. По хоризонтала дава добра разделителна способност но по вертикала е ужасна - технологично няма как иначе да стане за да разбере самолета колко високо лети стелта трябва да се наклони на 45 градуса. Но това е бял кахър Стелта не може да се скрие независимо че се ползва "2Д" радар
47
0
 
40
 
! Отговори
Бръчков преди 8 години
Американската армия ще има нужда от ново поколение памперси , които да не изпускат 72 часа минимум !!!!!!!
46
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да си говорим, руснаците и Путин направо размазаха западните и американски другари от третия пол.
45
0
 
29
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Да ви разправям - един приятел моряк скоро се върна от курс до Ростов-на-Дон - товарели зърно. Когато минавали през керченския пролив всички на кораба получили главоболие, виене на свят, дезориентация и били нетрудоспособни. Тогава се сетих за американския боен кораб, който влезе в Черно море по време на събитията в Крим. Кой знае, с какви лъчи ги облъчиха руснаците, но янките обърнаха обратно към Босфора и екипажа масово подадоха молби за уволнение.Та така за руската военна електроника.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шопе, стига се прави на разбирач. За "стелтовете" си има ОЛС(оптико локационна станция) кръгло изпъкнало пред кабината на пилота.
43
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дай Боже руснаците да унищожат зверовете от ИДИЛ ! Обаче не го вярвам. Само с авиация няма да стане. Асад е слаб и мразен. Единствено помощта от Русия и Иран го държи на власт. Трябва да се изолира и унищожи ИДИЛ, после да се намери политическо решение между сунитите и шиитите. Докато не е късно и умерените ислямисти не се радикализират.
42
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Появиха се данни от доклада за сваления Боинг в Донбас. Оказва се, че руските отпускари са взели със себе си ЗРК "Бук". Ранее этот "Бук" находился в составе 53-й зенитно-ракетной бригады, которая дислоцируется недалеко от Курска.
41
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kokospa, всичко това е вярно, но трябва да се отбележи също, че 34 чудесно кацат по гръб, което е неоспоримо предимство. Няма друг самолет да го може. Просто един поглед в Гуглето показва как става това.Или както казват русняците: "Не имеющий аналог"
40
7
 
0
 
! Отговори
Пройчо преди 8 години
Ще да е от 2та тона радари в самолета? Или задрадарното устройство има някакво предимство в случая ?!
39
0
 
37
 
! Отговори
Пройчо преди 8 години
Интересно, как руснаците с един поглед се ориентираха и подпукаха сганта, а американците след 15 год в Авганистан и Ирак, 3-4 ри в Сирия нищо не знаят и разчитат на "приятелски сили" да им дават "целите" за атака!?
38
24
 
1
 
! Отговори
коко преди 8 години
Момче ти наистина си *** -въобще не разбираш за какво ти пиша!!Пиша ти за преконфигуриране на бордовата електроника но....А за теглото на руските самолетни противорадарни сиситеми се носят легенди .Тази на Ту-160 тежи 2300 кг.Тази на Су-24 над тон.Виж тази на вече отработения Ф-15Е е само 316 кг.Чети мойто момче чети не разлиствай само брошурки.
37
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До коко 75Проблемът с Миг 29СМТ е не конструкцията на Самолета или възможностите а един *** от ръководството на Микоян който решил че ще продаде стари модули на Алжир а не новопроизведени. Алжирците го разбраха веднага и върнаха машините като купиха СуМиГ тогава загуби целия си производствен имидж и още изпитва негативните ефекти.
36
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До коко 75Пак се уля. Модулността за която говориш е внедрена още в МиГ-23 посредством контейнери за Въздух Земя мисии. Понеже Су-24 е ОГРОМЕН в сравнение с Елегантните МиГ-23/27 има място и товароносимост да монтират цялата електроника. Проблема че не са я направили модулна. Понякога когато се пускат бомби по метода за килимно бомбардиране Су-24 мъкне над тон електроника за Антирадар, Противокораби и/или ТВ и Лазерно управляеми бомби и/или ракетиСу-34 е на контейнери за по-широки възможности