Правителство на националното единство в Либия

Файез Сарадж ще е премиер на страната
9 окт 2015 11:57, Анисия Иванова
2
Правителство на националното единство в Либия
Снимка: Bulgaria On Air

ООН обяви създаването на правителство на националното единство в Либия. То е факт след месеци на преговори, в които участваха двата алтернативни кабинета, които претендираха за властта на страната. Сега споразумението трябва да бъде одобрено и от двата враждуващи парламента преди да влезе в сила.

В Либия две правителства оспорват властта си от август миналата година, когато алианс от различни бунтовнически групи от град Мисрата, наречен Либийска Зора, взе контрола над столицата Триполи. Международно признатото правителство беше изтласкано оттам и принудено да се премести в източния град Тобрук.

Настоящото споразумение за правителство на националното единство посочва именно парламента в Тобрук като легитимен. В замяна базираният в Триполи Общ национален съвет ще управлява новосъздадения държавен съвет.

ООН посочи, че всички министри от бъдещия кабинет са определени. Премиер на страната ще бъде Файез Сарадж, който е член на администрацията, базирана в Триполи.

Назначени са трима негови заместници, които представляват източната, западната и южната част на страната. Най-големите проблеми в преговорния процес бяха разоръжаването на милициите, както и отстраняванего на ген. Халифа Хафтар, военен командир на силите, лоялни на легитимното правителство.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще може да се връщат лодките с нелегалните бежанци на либийска територия!И там да им се правят лагери, от които да ги препращат към вътрешността на континента или да си ги използват като черни роби по рафинериите и плантациите.Нали знаете, че либиец не работи, той е представител на висшата религия -исляма и трябва да има роби да му робуват.