Туниска продемократична група с Нобел за мир

Отличен е приносът й към Арабската пролет в Тунис
Обновена: 9 окт 2015 13:17 | 9 окт 2015 13:15, Елка Василева
20
Туниска продемократична група с Нобел за мир
Снимка: Reuters

Туниска продемократична група спечели Нобеловата награда за мир за приноса си към първото и най-успешно движение от Арабската пролет, съобщи Асошиейтед прес.

Норвежкият Нобелов комитет награди Туниския квартет за национален диалог "за неговия решителен принос за изграждането на плуралистична демокрация" в северноафриканската страна след революцията й от 2011 г.

Тази група "създаде алтернатива, мирен политически процес в момент, когато страната бе на ръба на гражданска война", заяви комитетът при обявяването на наградата.

Туниският квартет за национален диалог е съставен от четири ключови граждански организации - Туниския генерален профсъюз, Туниската конфедерация на промишлеността, търговията и занаятчийството, Туниската лига за човешки права и Националния орден на адвокатите в Тунис.

"Нобеловата награда за мир за 2015 г. се присъжда на този Квартет, а не поотделно на четирите организации, влизащи в състава му", съобщи комитетът.

Норвежкият Нобелов комитет се надява наградата за мир на Туниския квартет за национален диалог да бъде вдъхновение за всички онези, които искат да се борят в подкрепа на мирните процеси, заяви г-жа Каси Кулман Фиве, председателката на комитета, цитирана от световните агенции.

Нобеловата награда за мир е огромна победа за малката страна Тунис, чиято млада и все още нестабилна демокрация понесе сериозни удари в началото на тази година, когато екстремисти убиха 60 души и това разтърси из основи туристическата индустрия на Тунис, отбелязва агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сред номинираните за тазгодишната Нобелова награда за мир бяха германският канцлер Ангела Меркел и папа Франциск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1Всички нобелови награди се дават с политическа мотивация. Това, че микро-мозъчето ти не е наясно с това как политиката играе роля в академичните среди, далеч не значи, че няма такова нещо.
11
5
 
0
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
16 хахаххахахахахахах , на теб , на теб и дървна награда няма кой да тив ръчи , къде си ръгнал бе *** , да не говорим че заради овчия ти мозък дори не можеш да направиш разлика между наградата за мир и наградя за химия например . Да в наградата за мир винаги е имало политически отенък , няма как да е и иначе . Е Путин ако се справи с ИД може и да му я дадат
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бляк!Нобела е станал "Макдоналдс".
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12Ти като гледаш всеки ден по новините какво става по света мислиш ли че ще има "следващо" столетие за човечеството?Аз съм убеден че няма да изкараме,ако я караме така още 50 камо ли 100 г.!
8
0
 
8
 
! Отговори
Ало преди 8 години
Пишман журналистите, хората от Тунис - тунисти ли се казват? Айде бегом в 7-и клас да учим малко география
7
0
 
4
 
! Отговори
сърдит преди 8 години
На баба Меркел догодина като докара още няколко милиона м......
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Туниска ПРОдемократична група...Това пък какво е ?
5
0
 
13
 
! Отговори
песимист преди 8 години
Очаквайте бежанци от много африкански държави , тъй като ще има още нобелисти.
4
3
 
3
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Колкото Обама я заслужава, толкова и тия.След Арабската пролет ... всичко е цветя и рози.-----Да се чудиш защо не са номинирали Воленчо. Идеалния кандидат!
3
0
 
17
 
! Отговори
boc преди 8 години
Норвежкият Нобелов комитет ми падна тотално в очите!Да присъдиш награда за мир на тези, които разбуниха целия арабски свят е подигравка с НОБЕЛ!!!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото Обама я заслужава, толкова и тия.След Арабската пролет ... всичко е цветя и рози.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя даде тон. Нейна заслуга е хаосът, който днес наблюдаваме в цяла Северна Африка и Близкия изток. Разбира се, ако не бяха пиндосите нищо нямаше да стане.