Новият цикъл от насилие в израело-палестинския конфликт

Има опасения, че се задава нова интифада
18 окт 2015 20:33,
115
Новият цикъл от насилие в израело-палестинския конфликт
Снимка: архив Reuters

Последната вълна от кървави атаки в Йерусалим и други части на Израел изглежда като нова и непозната досега, но в същото време носи белезите на болезненото минало, пише в-к “Ню Йорк Таймс”.

Новото е методът – ножовете, използвани от млади палестинци вместо камъните и бомбите от предишни големи бунтове, както и ролята на социалните мрежи за подтикване на тези единаци към самоубийствени мисии.

Но има и плашещи прилики с интифадите отпреди – бързото разширяване на кръга на атаките и усещането, че това е само началото на пореден мащабен въоръжен конфликт.

За момента нападенията с ножове доведоха до убийството на 7 израелци и поне 12 предполагаеми извършители. Това все още е далеч от случилото се при избухването на интифадите през 1987-ма и 2000-та години.

Тези атаки обаче дават представа за една нова генерация палестинци, готови на самоубийствени атентати, които не се нуждаят от групировка, за да се мобилизират.

За “Ню Йорк Таймс” Израел има пълното право да защити своите граждани и трябва да го стори. Разбиването на подобни вълни от насилие обаче изисква повече от самозащита, посочва авторитетното американско издание.

Изисква създаване на независима палестинска държава редом до Израел, за каквато настояват всички палестинци. В обстановка на постоянни атаки и блокади, подобна развръзка обаче не среща много поддръжници.

Първото голяма въставане на палестинците през 1987-ма година завърши с много жертви, но и с може би най-солидния опит за постигане на траен мир – Договорите от Осло. Но тогава имаше един лидер, който говореше от името на всички палестинци и израелски герой от войната, който имаше куража да поеме риска, свързан с отстъпки и подписване на мирна спогодба. Сега Ясер Арафат и Ицхак Рабин ги няма.

Махмуд Абас е далеч от това да бъде обединителна фигура за палестинския народ, още повече след като загуби контрол върху Газа за сметка на ислямистите от “Хамас”.

От другата страна израелският премиер Бенямин Нетаняху не показва особена заинтересованост за развитие по плана за две независими съседни държави. Дори работи усилено за изграждането на нови израелски селища в окупираните територии.

Случващото се в момента в региона – палестински тийнейджъри, които са били бебета по време на последната интифада, нападат израелци с ножове и биват застреляни скоро след това, би трябвало да е достатъчно ужасяващо, за да се даде тласък на нов мирен процес.

Цената на насилието е известна на всички. След толкова време на убийства и страх, пътят за излизане от този мрачен омагьосан кръг също е ясен – сядане на масата за преговори и постигане на реално, приложимо споразумение за траен мир.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
10
 
! Отговори
ето така преди 8 години
Антон Носик (евреин): "Жените? Те раждат сирийски войници. Ако да ги разбомбят, те няма да раждат сирийски войници. И слава богу"Няма нищо чудно, че палестинците искат да изтрият от лицето на земята евреите.
13
6
 
6
 
! Отговори
1 преди 8 години
Разгбрах какво значи интефада: идва от intefaith и се превежда като "межрурелигиозна". С други думи авторът на статията ни обяснява, че е възможно да възникне нова междурелигиозна война. Т.е. ислямисти може да нападнат християни, юдеи и т.н. В това няма нищо ново или чудно. Всеки ден някъде по света ислямист убива неислямист.
12
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще трябва да разберете: Всичко лошо идва от евреите.Ако тях ги нямаше,светът щеше да е едно по добро място.Бежанците са по вина САЩ която държава е ръководена от шепа мръсни евреи които искат да владеят целия свят.
11
10
 
18
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Какво израело-палестинско насилие?Там насилието и убийствата са едносттани.Винаги и само Израел го прави.Само 3 процента от територията на Израел е наистина тяхна.Останало е завзето в много палестинска кръв и животи.Тази земя не им принадлежи.Няма по-гнусно племе от тях на тази планета.Те настройват всички нации една срещу друга чрез непочиващата помощ на САЩ.Те създават войните,болестите,ГМО-то,скандалите,бедствията.Всичко лошо идва от тях.Убийци,за които има място само в преизподнята.
10
8
 
4
 
! Отговори
РОССИAAAAA ФAЛИРA преди 8 години
ФaлирaAAA
9
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 8 години
Някой знае ли какво значи: "интифада" ?Или поне от кой език трябва да си го преведа ?
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kaто чета коментарите си мисля че България си заслужава съдбата и настъпващата ислямизация.
7
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще трябва да разберете: Ако сте за палестинците, вие сте за арабите и техните интереси. Анти-еврейските настроения в западна Европа са по-силни от всякога. Те се носят точно на гребена на нарастващото арабско и мюсюлманско влияние в Европа. Пропагандата срещу Израел е платена точно от тези, които плюете в темите за бежанците.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига войниЖивотът е кратък
5
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв Израел.Изобщо това е незаконна държава.Също като Сащ са изтребали индианците.
4
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свобода за Палестина!!Цялата тази земя е тяхна.Израел правят геноцид над местното население.
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с камъни и сопи не се печели война срещу израел. Най-много да ги светнат с малко фосфорни патрони :)
2
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евреите също.
1
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PALESTINZITE SA TERORISTI.