Ню Алепо – проект с размах за настаняване на мигранти

Германски архитект има идея да построи изцяло нов град за сирийците
21 окт 2015 20:40,
17
Ню Алепо – проект с размах за настаняване на мигранти
Снимка: V-Consult

Манфред Остервалд е архитект и има опит в градоустройството. Той има опит в Китай, Иран, Ливан, работейки по големи проекти.

Сега той има поредната голяма идея, пише германският "Die Welt". Германия има проблем с настаняването на бежанците, затова Манфред има идея. "Smart Home City", нарича той планът си за настаняване на бежанците. 

Архитектът планира да построи Ню Алепо. Град, който може да предложи на жителите си всичко - апартаменти, супермаркети, училища, болници, спортни съоражения, кино, магазини, и най-вече: централен площад с джамия. Бежанците биха се чувствали у дома. Не само това - архитектурата на сградите е планирана с типични елементи от родните страни на бежанците - светли, ярки цветове.

Проектът Ню Алепо отива и по-далеч. Визията на Манфред е бежанците не просто да се настанят в града, а да участват в планирането, в строежа и в управлението му. Нещо като стажантска програма, за намиране на правилният път за живот в Германия.

Изчисленията показват, че строежът на град за 30 000 души би струват около €500 млн. Манфред може и да има размах и оптимизъм, но проектът му едва ли скоро ще стане реалност. В момента властите са доста заети да намерят подслон за бежанците, които тръпнат в очакване на зимата. Не е ясно и колко точно ще могат да получат убежище за дълго време, затова властите мислят ден за ден, а не в преспектива.

Но ако Ню Алепо получи зелена светлина би отнело малко повече от година до заселването на първите жители, изчислява Манфред. Той разчита на сглобяеми къщички и готови компоненти, за да се изгради градчето.

През това време пък бежанците, които ще станат жители на Ню Алепо биха могли да посещават курсове по език и интеграционни класове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия не се интересува от източната си част, която все още тъне в нищета, нито от останалата част на Европа, която е в незавидно положение, но дава на чуждите с пълни шепи. Що за европейски ценности?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Овчедушието на германците край няма. Изобщо си нямат идея с какви хора си имат работа и с възрожденски плам припяват "Refugees welcome!". Тоя град ще стане едно гето, тотално капсулирано в себе си, всеки там ще вика "Дай!" и ще се оплаква, че не му стига и в знак на протест ще пали коптора си. А такива като тоя заблуден архитект ще им се радват.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз познавам човек дето работи продавач за един от големите производители на готови компоненти. Само трябва да се намери някой да даде 500млн. евра, и веднага се заема.
7
1
 
14
 
! Отговори
Мери преди 8 години
Да се чувствали удобно? А къде ще изселите германците за да не създават проблеми на бежанците?
6
2
 
18
 
! Отговори
ааа преди 8 години
Тия съвсем изтрещяха.Лошото е ,че и ние патим покрай тях.Дано по скоро свърши това безумие.
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мене ме хваща яд за германците, че не са ми никакви, а тези за пари са готови и майките си да продадат. Как може да построиш град за меринджеи?
4
3
 
21
 
! Отговори
Менгеле преди 8 години
И в Аушвиц са си добре
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как ще се интегрират тези хора, ако живеят в отделни градове? Държава в държавата е това.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A POMISLIL LI E ZA NOVO GROBISHTE ZA ISLIAMA?
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ню Алепу, от там Ню Мюнхен, Ню Берлин, Ню.... с джамии, минарета, сокаци, мурафети..... За да се чувстват жителите удобно...