Путин победи Украйна, а ще победи ли Русия корупцията?

Корупцията в страната – повсеместна, най-зле в КАТ
27 окт 2015 11:12,
204
Путин победи Украйна, а ще победи ли Русия корупцията?
Снимка: архив Reuters

Повечето хора в Русия смятат, че в страната има силно развита корупция, и не забелязват резултати от борбата с нея. Само 1 процент са на мнение, че в Руската федерация корупция няма, сочи анкета на центъра ВЦИОМ, чиито данни обобщава "Комерсант".

На първо място в списъка на най-корумпираните руски институции е пътната полиция, след като от 2013 г. насам първенци бяха местните власти, пише вестникът.

Според 69 процента от руските граждани корупцията е широко разпространена във федерацията, 23 процента смятат, че обществото е "средно" корумпирано, 3 процента говорят за ниска корупция, 1 процент изобщо не виждат такава.

Тези оценки потвърждават ефекта от дейността на руските законодатели и органите на реда, коментира Ирина Яровая от властовата партия "Единна Русия", председател на парламентарната комисия по сигурността и борбата с корупцията. През първото полугодие в страната са установени над 20 000 корупционни престъпления, посочва тя.

Едва 10 на сто жители обаче смятат, че в Русия се полагат големи антикорупционни усилия. 71 процента са убедени, че резултатите са незначителни или изобщо няма такива.

"Трайните резултати не идват веднага. Това, че през 2008 г. приехме закон срещу корупцията, а после един-два национални плана и почнахме да изскубваме най-провинилите се като репички, нищо няма да даде", казва Елена Панфилова, вицепрезидент на "Трансперънси интернешънъл". "Хората изобщо никога не са доволни от борбата с корупцията, независимо какво става - дали хвърляш губернатори в затвора или не", резюмира правозащитничката.

"Гражданите повярваха в борбата с корупцията", твърди обаче в заглавие "Независимая газета". Изданието също цитира депутатката Ирина Яровая - тя настоява руските власти вече "да се заловят с международната форма на това престъпление, каквато според нея са санкциите, наложени от Запада на Русия" заради събитията в Украйна.

Неотдавна шефът на руската президентска администрация Сергей Иванов заяви, че всяка година в страната се постановяват десетки хиляди обвинителни присъди за корупция, напомня всекидневникът. Икономистът Сергей Алексашенко обаче писа в свой блог, че официалната статистика на Съдебния департамент не потвърждава това. През първото шестмесечие на годината например за корупция - даване и вземане на рушвети, са били осъдени общо 3498 души заедно с лекарите и учителите, се казва в статията.

"Независимая газета" цитира коментар на политолога Валерий Хомяков: "Хората не схващат добре що е то корупция, според тях това са шумните дела, за които напоследък се говори по телевизията. А ние виждаме общия ефект от пропагандата - силният президент е победил Украйна, сега ще победи Сирия, ние побеждаваме всички, а пък проблемът с корупцията е незначителен".

Всъщност обаче корупцията е система, на която се опира цялата властова вертикала в Русия, обобщава вестникът мисълта на експерта. "Цялата страна е разделена на големи, малки, среднички парцелчета и раздадена на чиновниците, та да се изхранват - всеки си яде, каквото расте там при него", казва аналитикът.

Руските социолози "отбелязват видими успехи" през последното шестмесечие, заявява официозът "Росийская газета" и цитира шефа на ВЦИОМ Константин Абрамов, според когото "през периода съществено е спаднало нивото на корупциогенност и на федерално равнище, и по места".

По думите на социолога, за разлика отпреди тази година "държавата сериозно се е захванала с корупцията" в Русия. Той дава пример с Вячеслав Гайзер, ръководител на Република Коми, и други местни лидери, арестувани на 20 септември по обвинения в измами. Шейсет на сто от хората в Русия знаят новината и всеки четвърти се отнася вече по-добре към федералното ръководство, твърди Абрамов.

След този сигнал отгоре ръководствата в руските региони са понамалили апетита си, по-специално правят по-малко скъпи покупки. Солови партии свирят сега шефовете на компаниите с държавно участие, отбелязва Александър Бречалов от ръководството на пропрезидентското движение Общоруски народен фронт.

Междувременно руски парламентаристи предлагат да се конфискува цялото имущество на корупционерите и нарушенията им да бъдат приравнени към държавна измяна, информира вестникът.

Най-важното е властите на всички равнища да не спират борбата, изтъква Константин Костин, оглавяващ руския Фонд за развитие на гражданското общество. Защото, "докато сто души работят по нови закони, милиони - по това как да ги заобиколят".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 163Да и НЕ колега има такива клонове на медицината като космическа, подводна и аеро медицина които изобщо липсват в други страни включително и част от западните но си ги има в РФ.Да масовата медицина е изостанала от ЗАПАД никой не го отрича. Но това е въпрос на пари както винаги ако има пари ще има и медицина така е и в РФ така е и на запад.
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби 160Ще ти обясни ме лесно, ама ти няма да ни разбереш, за да ни разбереш трябва малко да по учиш, тъй че да правиш разлика между "Външен дълг" и "Държавен дълг"
58
0
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 148 продИзвинявам се сбърках страната и процентите така става като бързаш Япония има 200% Външен дълг спрямо БВП Германия има 68% Русия 11.6%САЩ 104,6%
57
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
къде бре нещастнициревете на чужди гробищау нас корупцията е по-голяма ама сме тръгнали да оправяме руснацитекато гледам какви фигури падат непрекъснато- губернатори кметоведепутати- просто ние сме на светлинни годините хората си имат корупция не от днеска- ама се появи тоя дребния и започна да им разказва играта- а у нас най-корумпираните във власта задължително и нито един осъдентам от години търкат наровете за корупция много хора - у нас ги правят управляващи
56
3
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 148След като ми обясниш защо само ВЪНШНИЯ ДЪЛГ на Германия е 200% от БВП ще разбереш че РФ с под 40% от БВП Външен дълг може да си позволи подобни лихвени проценти. Не че Лихвените проценти у нас които сме вързани към ЕВРОТО не са подобни но при нас освен спекула друго няма.
55
2
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 141Не съм казал че е рай и няма да го кажа45% от западния внос и 65% от Украинския промишлен внос са заменени с руски аналози - тоест са открити нови заводи и производства естествено не всичко може да се замени все още Русия няма възможност да строи големи кораби примерноЗа лекарствата коментирах знам със сигурност че 100% лекарства за диабетици се произвежда в РФ - и тук има спекула :(Храната като плодове, цитруси и зарзават се внася. В РФ просто не вирее и толкова.
54
0
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 143Да и не все пак Индиеца трябва да те разбере какво искаш да ти програмира а това е МНОГО СЛОЖНО особено ако почне да ти плямпа на Индийски диалект на английския език..
53
0
 
18
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 135УМНИКО ако курса долар / местна валута се промени променя ли се БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ? НЕ пак толкова сделки в местна валута са направени. Пак толкова джаджи са произведени. Пак толкова Прически от стилист са направени. Пак толкова зарзават е произведен и изяден.Вярно към БВП влизат и сделките по внос и износ но те се приравняват към моментната стойност $ / местна валута. Защото другите сделки няма как да ги превърнеш в $. Даже няма как да ги опишеш за разлика от малкото външ
52
0
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Москва 134Пазара на запад е затворен за фирми не за програмисти Фрилансъри. В сайтовете за фрилансъри всеки са договаря с всеки кой както може.Точно за това и Руски и Украински фирми фронтенда им е България за да прескочат ограниченията на западния пазар ако успеят.
51
0
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 131Искаше да кажеш Руски и Украински ИТ фирми. В които като водещи спецове има Руснаци и Украинци? Да и на тях както и на Западните ХП, ИБМ, МикоСофт и пр. им трябват работници.
50
0
 
17
 
! Отговори
Москва преди 8 години
До БобиКато цяло програмистите в България получават повече от тези в Русия с ъ средно около 30-40 %, просто защото там има много програмисти а пазара на труда на запад е леко затворен за тях
49
1
 
18
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До САНКЦИИТЕ РАБОТЯТАйдее ОПОРНО ТОЧКОВ ПОРЕДНИИ ХОРА РАЗБЕРЕТЕ Б В П СЕ СМЯТА И СРАВНЯВА В МЕСТНА ВАЛУТА НЕ В ДОЛАРИ(ОСВЕН ЗА САЩ)днес 1$ е 50 рубли утре 1$ е 63 рубли това означава ли че БВП на Русия е с 20% по-малък от вчера?УФФ ПИСНА МИ ДА ВРАЗУМЯВАМ НЕОБРАЗОВАНИ
48
0
 
20
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Москва 113Имам познати там. Преди живееха в Сибир сега са на 15 мин с влак от Москва. Имат БГ Паспорт и гражданство. Тоест ЕС е откри за тях. Момчето е доста свестен програмист и това не е мое мнение, а на работодателя му тук в БГ. Даже се опита да го задържи с по-висока заплата. Но той се върна в Сибир.(беше тук да се отърве от руската казарма и изкара висше в СУ - програмиране)Та се питам като тук има апартамент, кола и име защо е там а не тук. Значи там му е по-добре.
47
0
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 109Както и при нас така и на всякъде 100% от МАСОВИТЕ лекарства като Аспирин/парацетамол и прочие се произвеждат на место. Лекарствата за екзотини болести като Туберколоза, РАК, СПИН и т.н. почти изцяло се внасят но те са под 20% от цялото потребление в КОЛИЧЕСТВЕНО изражение.
46
0
 
18
 
! Отговори
Москва преди 8 години
До БобиАбе Боби, незнам от къде какви наблюдения имаш, ама наистина ако изкараш тука една година България ще ти се стори егати и подредената държава, говоря ти напълно сериозно, а що се отнася до богатството като цяло средностатистическия руснак живее като средностатистически жител на България в най-бедната област Северозапада
45
2
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Москва 95Неадекватна политика?НЕЕ много добре знаят какво правят. Всички фирми в РФ които водеха доларова разчетност включително доста големи вносители почти / фалираха и бяха изкупени или ликвидирани. Това отвори големи дупки в РФ пазара които веднага се запълниха естествено предимно от Руски но и от чужди фирми като Китай и други Азиатски Тигри.
44
0
 
17
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
До МоскваБихте ли ми казали, за какво точно сте плащали на градско, областно ... и най-накрая (това ми е най-интересно) - на федерално ниво? Направо на Путин ли занесохте нещо? :) ...
43
2
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Москва 88Ами то в ЕС и ние като прилагателно към тях да е нещо по-различно? Ние сме просто по-бедни и за това корупцията не личи толкова но фирмите само с подкупи си осигуряват каквото им е необходимо своевременно и мълниеносно Иначе Ще ти се изчака Чакалото до като Изчакаш Чакащата Администрация.
42
0
 
18
 
! Отговори
Москва преди 8 години
До БобиПреди санкциите 1 $ беше около 35 рубли, а за спекулата нормално е да я има при тия лихвени равнища, и вина за това им има централната банка, неадекватна политика
41
1
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 75Неточно колега неточноПреди кризата и то предизвикана спекулативно от САЩ както с Рублите така и със санкциите 1$ около 50Руб сега 1$ е 63руб Вчера беше 1$=61рубДа имаше един пик на върха на Спекулата 1$=97руб мисля може и да е прескочил стотака но това беше за няколко часа.За 1.5 година санкции БВП спадна(заради нефта) но производството се качи както индустриалното така и местната лека промишленостИмпорто заместването и санкциите в комбинация с Капитализъм си казаха думата