US кораб вдига напрежението САЩ-Китай

Миноносецът "Ласен" се доближил на 12 мили от спорни острови
Обновена: 27 окт 2015 15:08 | 27 окт 2015 15:00,
33
US кораб вдига напрежението САЩ-Китай
Снимка: bgonair.bg

Напрежение между САЩ и Китай: американските военноморски сили изпратиха свой военен кораб в близост до остров в Южнокитайско море, към който Китай има териториални претенции. Още в началото на месеца Вашингтон заговори, че обмисля пращането на кораби в този район.

Китай реагира мигновено, като призова САЩ да се въздържа от провокационни действия, които могат да нарушат мира и стабилността в региона.

Базираният във военноморската база на САЩ Йокосука в Япония ракетен миноносец "Ласен" е започнал да патрулира и се е доближил на 12 морски мили до спорните острови. Пекин мигновено разкритикува действията на Вашингтон.

САЩ трябва да действат внимателно и да не предизвикват инциденти в Южнокитайско море, заяви външният министър на Китай Ван И. От китайското посолство във Вашингтон обявиха, че свободата на навигацията и полетите не трябва да се използва като предлог да се показват мускули и да се подрива суверенитета и сигурността на другите страни.

Миноносецът ще проведе мисията си около рифовете Суби и Мисчийф в архипелага Спратли. По-рано бе съобщено, че заедно с военния кораб, който САЩ смятат да изпратят, ще има и разузнавателен самолет.

Китайската армия изгражда спорните острови от 2014 г. САЩ твърдят, че дейностите на Китай в Южнокитайско море заплашват свободата на корабоплаването в района, през който преминава почти една трета от световната търговия.

Според Вашингтон Китай изгражда хангари и писти за тактически бойни самолети. Според военни експерти изграждането на изкуствените острови е част от план за изграждането на мощен флот, който да може да работи далеч от брега.

Към спорните територии претенции имат също Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отвсякъде личи, че американския световен ред си заминава. Войната в Грузия за тях беше началото на края. Ще изгубят в Сирия и в Украйна, също така и в Южнокитайското море.
16
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На АБИЧИТЕ ще кажа едно:АКО НЕ БЕШЕ САЩ КИТАЙ НЯМАШЕ ДА ИМА ТАЗИ ИКОНОМИКА СЕГА И НЯМАШЕ ДА Е ТОВА!
15
4
 
16
 
! Отговори
коментор преди 8 години
ФАЩ с кафяви ***!
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъпите кратуни , за тук пишещите,ще кажа едно което за всички:Когато някои стане феодал на месно ниво не зависимо далуи е държава или човек всички други губят много,толкова много че дори не подлежи на коментар дали е добре или не.Затова Китай тук е много в грешка.Та той вече иски всички държави около него да са в Китай.Еее,а да не псувам де!
13
2
 
31
 
! Отговори
кончита шпек преди 8 години
дали нема да налети на някой мина в тоя район? пък после да не стане ясно чия е мината? то затова плаче това корито...особено ми е смешно като започнат да пишат как Япония и Виетнам щели да се противопоставят на Чайна?!? и за какво, за американските интереси ли? дали тия драскачи са чували за Хирошима и нагасаки и чувствата на японците към САЩ? А Виетнамците дали ще идат за американските интереси да загиват? май ще има спамене в нета и скърцане със зъбки...
12
1
 
14
 
! Отговори
истински член преди 8 години
Дошъл е за бартер с ориз че скоро глад ша ги мъчи фермерите
11
44
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 8 години
Срещу Америка, китайците нямат шанс, дори заедно с Русия. Япония вече си променя законодателството и започва да се въоръжава сериозно. Япония, заедно с американския тихоокеански флот могат да държат в шах и Китай и Русия. Експанзия на Китай няма да бъде допусната!
10
1
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Смартфон
9
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миноносецът може да приключи мисията си в рифовете....накрая.:)
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно е как цял ден безработни и бедни читатели стоят на комповете и редят световната икономика и геополитика с лекота.
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСАЩ са съюзници на Тайван и само те ги пазят от социално освобождение от Китай заради което са избягали на острова.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10смешко ти верваш ли си
5
46
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китай изгражда острови в спорни води, но американците нарушавали суверинитет! Бря, бря, бря...Азиатската тъпотия е трогателна. Усещам как съвсем скоро китайците ще бъдат сложени на мястото им. Изтегляне на 1/3 от инвестициите в тази държава и глада и мизерията ще се стоварят със страшна сила. Не че сега не е мизерия де...
4
6
 
64
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Китай започва да го дърви на НАТО, което няма с какво да им отговори ;)
3
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРОСТО НАТОВСКА КОАЛИЦИЯ РЕШИ "ДА ПОРАБОТИ" СЪЩО...ВЧЕРА 20 ТУРСКИ САМОЛЕТА НАРУШАВАЛИ ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ГЪРЦИЯ...НЕ ЧЕ НЕ СТАВА НА ПРЕЗ ДЕН НО ПЪК НАВЕДНЪЖ 20 - ТОВА СИ Е ЧИСТО НАХАЛСТВО ..."НАШЕТО СИ Е НАШЕ И НЕ ГО ЗАКАЧАЙТЕ. НО ЧУЖДОТО СИ Е ОБЩО"-МОТОТО НА НАТО
2
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
спокойно ,,, на тва му казват седнала ***, вече са го взели за прицел от 15 страни и ще потуне за 15 минутки барабар с целият персонал, те американците много се фукат с тези плаващи мишени но само едно торпедо му трябва и егах го и кораба
1
12
 
75
 
! Отговори
:) преди 8 години
Американците са като Волен Сидеров. Докато не ги напляскат Русия и Китай, няма да мирнат.