А321: Взривно устройство, "чиста експлозия" или техническа повреда

Руските издания следят разследването на катастрофата
4 ное 2015 09:44, Елка Василева
19
А321: Взривно устройство, "чиста експлозия" или техническа повреда
Снимка: Reuters

Печатът в Русия следи разследването на самолетната катастрофа в египетски Синай, където в събота загинаха пътниците и екипажът на руски еърбъс, пътувал от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург с 224 души на борда.

Руски и египетски експерти не са установили при предварителния оглед следи от взривни вещества по телата на жертвите на катастрофата на самолета Еърбъс А321 в Египет, съобщи източник от руския Център по съдебно-медицинска експертиза. Египетски експерт заяви, че по телата на жертвите няма следи от външно въздействие.
"Свободная преса" обаче цитира египетски медик, участвал в огледа на телата, според когото уврежданията може би са от силна експлозия на борда, още преди машината да се разбие в земята.

Още по темата

Това показва големият брой откъснати части от тела, уточнява експертът, цитиран по агенция Спутник. Според него с оглед състоянието на повечето тела за идентифициране на жертвите ще е необходим анализ на ДНК.

Не бива да се изключва версията за атентат, смята ориенталистът Семьон Багдасаров, говорил пред "Свободная преса". Изданието припомня и мнения на експерти от САЩ, че причина за катастрофата е взривно устройство.

Според германския специалист Андреас Шпет обаче трагедията може би е следствие от умора на материала на мястото на стара повреда в опашната част на лайнера.

Нещата в момента се свеждат до две версии - терористичен атентат или техническа повреда, заявява пред "Утро" Виталий Бордунов, експерт на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО).

"Предположенията отпадат едно след друго. Чакаме да видим какво ще покажат черните кутии (. . .) - може би след седмица, може би по-късно", казва той.

Експертът от САЩ Клайв Ъруин също напомня за предишна повреда на самолета в опашната част и смята за най-вероятно тя да е предизвикала "внезапна", "мигновена разхерметизация, при която (. . .) въздухът от салона се изхвърля навън с разрушаваща експлозия".

"Това е "чиста" експлозия, без никакво запалване или горене. Но също толкова смъртоносна", обяснява той.

Преди наземните служби да изгубят връзка със самолета, на борда са регистрирани звуци, нехарактерни за нормален полет, отбелязва пред "Утро" руският летец изпитател Анатолий Книшов. Според него това сочи, че в машината "е имало някакъв предмет, довел до рязка разхерметизация, разкъсване на самолетното тяло, на опашната част и до рязка декомпресия" - спадане на налягането в салона и кабината, който "на височина от 9000 метра води до загуба на трудоспособност, понякога и до смърт буквално за части от секундата". Това обяснява травмите на пътниците и факта, че "пилотите дори не са могли да съобщят някак каквото и да било", добавя Книшов.

Следствието проучва какво е причинило самолетната катастрофа. Но и без резултатите от разследването е ясно, че в авиационния отрасъл цари бардак, а сигурността на пътниците тревожи малцина", заключава "Аргументи и факти".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Британското правителство твърди днес по всички западни медии, че е било бомба взривена в самолета. В тоя край на света предполагам контролът не е голям.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече е сигурно , че резултатите от разследването ще са политически, а истинските причини след 20 години.
6
2
 
2
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Ама тия са много умни бе, било техническо или от взривно нещо .....та аз ли да знам ,нали са специалисти или чантаджии като нашите. Чакат Путин да каже от какво е...Бойкови работи
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Aбе тоя путин какво се прави на умряла лисица?На цял свят е ясно. че самолета е свален, само на него не е ясно.И на малко дете след като види пораженията ще му е ясно веднага какво е!
4
3
 
8
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Шопе, вместо да злобееш по цял ден тука, вземи се поразрови в другите сайтове да прочетеш нещо за един такъв като тебе украйнец как злорадстваше за катастрофата, и веднага му намериха "дупката" от където се обаждаше лалугера и го убиха. Веднага му постнаха името и адреса разни хакерчета, така, че да не усъмнеш самоубил се с нож в гърба, и центовете дето ти дават да пишеш откровени лъжи да не си заслужават. (а и много други такива като тебе )
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Шоп...шопе..шопе--неможе руснаците да плащат на всички--щом не ви е изгодно мнението на някой--веднага е платен....Я си обмислете по ясно версиите--до вчера пищехте,че Русия е фалирала...а сега че е плащала на всички......Айде разберете се в лъжите си....
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички очакваха терористични актове в Русия и сега не могат да повярват че се случват
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бамба е