Беше Касапница! Говорят очевидци на ужаса в Париж

Френската столица беше окървавена по безпрецедентен и ужасяващ начин
14 ное 2015 08:50,
152
Беше Касапница! Говорят очевидци на ужаса в Париж
Снимка: Reuters

Най-малко 120 души загинаха по време на почти едновременните нападения извършени на 6 различни места в Париж.

Френската столица беше окървавена по безпрецедентен и ужасяващ начин, като на този етап подробностите все още се уточняват. В страната беше обявено извънредно положение.

Още по темата

2 експлозии избухват около 21,20 часа на пред стадиона "Стад де Франс", където се играе мачът между Франция и Германия. Там загиват четирима души, сред които поне двама терористи камикадзе.

"Настъпи объркване, чухме две експлозии, но си помислихме, че са самоделни бомбички. Започнаха да се разпространяват слухове, че може да е стрелба. Из целия стадион настъпи объркванe. Не знаехме какво точно става", разказва пред Франс прес Грегори.

Почти по същото време, на около 10 километра оттам в централната част на Париж са извършени още няколко нападения. Най-малко 18 души са убити при атаките срещу кафене и ресторант в 10 парижки район.

Един човек губи живота си при стрелба на булевард "Волтер", а други пет недалеч от Площада на Републиката. 14 са жертвите са при стрелбата срещу ресторант с камбоджанска кухня.

Най-тежка обаче е равносметката в концертната зала "Батаклан", където терористите откриват безразборен огън срещу публиката. По това време прочутата парижка е зала е пълна и всичките 1500 места са заети, а на сцената е американската група "Eagles of Death Metal".

"Бях близо до бара и чухме нещо като избухването на пиратки. Обърнах се и видях двама млади мъже, на не повече от 25 години с автомати "Калашников". Казаха ни да лягаме на земята. Всички легнахме, над мен имаше още хора, а те продължаваха да стрелят", сподели Жером Бартелеми.

Очевидци сравняват положението по време на драмата като касапница. Част от зрителите успяват да избягат навън, а останалите остават вътре като заложници. Малко след полунощ  елитни части щурмуваха концертната зала. Убити са четирима нападатели, трима от които задействайки експлозиви върху себе си. Равносметката е най-малко 80 жертви. 

Терористичните атаки снощи в Париж са били добре координирани, което говори за високо ниво на подготовка на техните организатори и изпълнители. Такова мнение изказа ръководителят на отдела за международни изследвания на британския кралски институт на обединените родове войски /RUSI/ Рафаело Пантучи.

"Даже и на начален стадий това изглежда като координирана, сериозна атака по множество цели", цитира думите му вестник "Файненшъл Таймс". Всичко това прилича най-малкото на по-мащабна версия на нападението на "Шарли ебдо", допълва той.

През януари бе извършено нападение над редакциата на сатиричния ежеседмичник "Шарли ебдо", при което бяха разстреляни 12 сътрудници на изданието, а други 11 бяха ранени. По думите на анализатора парижките атентати ще станат едни от най-крупните в Европа от 11 септември 2001 г. насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това си е вътрешен френски проблем. Защо намесват Света, че и Вселената.
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атентаторите- френски гражданиНо:Не са ингегрираниСледователно:Не цива да се приемат хора, които не влизат по надрежен редБежази от Сирия или пришълзи от Космоса се приемат само със зелена карта
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бомбите избухватМачът си се играе
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурен съм, че всеки баща загубил дете вчера е готов да хване автомата и да отиде да убива арабели. Кога ще започнат да зачитат собствените си хора, своите хора, своите приятели, сънародници?
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не били искали да изорат близкия изток. Било варварско.И тук идва въпроса - нашите хора ли ще пазим, близкия изток ли?Аз бих пазил моите хора.
82
1
 
3
 
! Отговори
Планета преди 8 години
До 42На всякъде има място за ЧОВЕЦИ! Не цвета на кожата е определящ, а разума, сърцето и душата.
81
1
 
3
 
! Отговори
Да,да... преди 8 години
Дори и да се спре наплива на новите, какво ще направят със старите? Европа е пълна с първо и второ поколение араби, които не се чувстват европейци. Положението е изпуснато много отдавна, няма решение. Страшно ще стане, когато се изпуснат и психопатите християни. *** имат различни религии и са еднакво опасни.
80
1
 
10
 
! Отговори
42 преди 8 години
В ЕВРОПА НЯМА МЯСТО ЗА АЗИАТЦИ, ЧЕРНИ И МЮСЮЛМАНИ.
79
0
 
10
 
! Отговори
вън от Европа преди 8 години
Надявам се,че Оланд и Меркел най-после ще разберат,че политиката им спрямо емигрантите нашественици е тотално сбъркана. Границите на Европа трябва да бъдат затворени моментално и всички емигранти да се транспортират до родните им държави.Те не идват с чисти помисли в Европа. Техният ислям, е човеконенавически и убийствен.
78
4
 
2
 
! Отговори
Pishem преди 8 години
Пишем пишат гледам гледат нищо по-различно не се случва от преди времето на Христос и след това, Винаги е било така и ще бъде, човечеството е създадено да се самоубива. Ако не е исляма ще е Хитлер Сталин Живков Путин и т.н. Каквото и да пишем и гледаме по тв не може да спре ужаса и в бъдеще, нужни са действия не са нужни писане и гледане. Европа и света се е свил в черупката си Руснака действа сега той е добрия и умния а беше лош до снощи. Страно а,
77
2
 
7
 
! Отговори
До Козата Спаска преди 8 години
Козичке,ако атентата беше не в Париж ,а в Москва ти днес тук какве щеше да ги пишеш ,мале мале. Оня ден когато Шарлитата се изгавриха със сваления самолет и 240 загинали ти си мълчеше.Или 240 руснаци не струват колкото 140 франсета
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дасикане Рома - кюрдите са професионални терористи
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не бъркайте Путин с обама той пожертва децата в Беслан и в Москва в театъра но озапти чеченците. Ако тези *** от ИД се опитат да направят нещо в Москва той ще ги размаже
74
2
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
мосьо французи вие си ги докарахте тези преди 50 години от вашите колонии сега духайте супата ние българите нямаме нищо общо и не сме крали...
73
1
 
9
 
! Отговори
Apokalipto преди 8 години
МДАА продължавайте да пускате още "БЕЖАНЦИ".
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бежанци, а? Чудя се дали ще има адекватен съд за националните предатели
71
6
 
15
 
! Отговори
:( преди 8 години
Веднага трябва да си затворим границите. За Западнала Европа е късно, но ние можем да се спасим. Естествено, трябва да подобрим и отношенията си с Русия. Само тя може да ни помогне срещу пълчищата арабски терористи.
70
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано не съм лош пророк, но това е едва началото!! Тепърва Европа ще бере плодовете на интеграцията. Сам като си го направиш, цяло село не може да ти помогне..
69
0
 
16
 
! Отговори
Сирия преди 8 години
Франция е сред основните спонсори на тероризма в Сирия. Господ им го връща! Кой франески политик изказа съболезнования на сирийският народ след атаката в Латакия миналата седмица, когато загинах 22 *** студенти и още 6о бяха ранени?Викаш араби, да се избиват, а?
68
7
 
13
 
! Отговори
Що? преди 8 години
Не мога да разбера, на вас защо все Путин ви е виновен? Не може ли да си четете новините и да си давате мненията за тях - не за това колко са виновни евреите и Путин.