Светската столица на Европа потопена в кръв

The Guardian: Франция, е дала най-много жертви на радикалния ислям
14 ное 2015 07:35,
37
Светската столица на Европа потопена в кръв
Снимка: Reuters

Месеци след вдъхновените от "Ислямска държава" и "Ал Кайда" смъртоносни атаки срещу сатиричното списание "Шарли Хебдо", при които бяха убити 17 души в Париж, Франция се оказа жертва на ново джихадистко клане с още по-ужасяващи пропорции, пише The Guardian.

Според повечето оценки, Франция е изгубила повече хора от ислямския тероризъм, отколкото която и да е друга държава в Европа.

Доклад на френския сенат в април показа, че най-малко 1430 от най-малко 3 хилядите известни европейски джихадисти, заминали да се бият за ИДИЛ в Ирак и Сирия, са били французи.

Франс прес пък съобщи, че тайните служби на страната наблюдават други 1570 души, за които властите вярват, че по някакъв начин са свързани със сирийските (радикални) мрежи, като още около 7 хиляди души са под въпрос, като се отчита потенциалният риск да поемат по същия път.

Френският президент Франсоа Оланд заяви в петък през нощта: "Ние знаем откъде идват тези атаки. Има наистина сериозни причини за страх", без да назове нито една отделна групировка.

Повече от 150 френски ислямски радикалисти в момента излежават присъди във Франция. Но още по-тревожен за тайните служби на страната е известният факт, че най-малко 200 френски джихадисти, прекарали известно време на територии във владение на ИД, са се завърнали в родината си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
42
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Съболезования за загиналите в Париж, но може ли сега всички, които пляскаха по гари и аплодираха разни влакове с хора, които без съответната проверка пристигат от държави
2
3
 
13
 
! Отговори
хит преди 8 години
аз съм падналият руски самолет...
1
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Aз НЕ съм Чарли" - подигравахте се за руския самолет, нали, лицемерни франсета?