Световният ред е остарял, смята Кисинджър

Западът и Русия да се обединят, за да съкрушат ИД
17 ное 2015 22:15,
52
Световният ред е остарял, смята Кисинджър
Снимка: Twitter

Европа и САЩ трябва да работят заедно с Русия, за да победят "Ислямска държава", тъй като е в интерес на всички да се спрат радикалните ислямски движения преди те да станат екзистенциална заплаха, смята бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

След като позволи на САЩ да доминира в Близкия Изток повече от 30 години, Русия насочи поглед към региона, защото възхода на радикални ислямски движения заплаши вътрешната стабилност на страната.

"Русия се опитва да предотврати възхода и обединението на заплахата от радикален ислям и в този аспект руските цели, развити самостоятелно, са паралелни с нашите", твърди Кисинджър. "Виждам една възможност - всъщност, дори възможност, да изгладим различията си с Русия."

Това коментира Кисинджър на Глобален форум за сигурност, организиран във Вашингтон вчера, съобщава "RussiaToday". Неговата поява там е била планирана месеци предварително и по план той е трябвало да говори основно за ядрената сделка с Иран, но в крайна сметка Кисинджър обръща повече внимание на предизвикателствата пред САЩ и Европа пред развиването на стратегия за справяне с "Ислямска държава".

Той подчерта, че докато наистина Париж се изправя пред събития, които Ню Йорк, Лондон и Мадрид преживяха в годините след 2001 година, необикновената жестокост на нападенията в Париж ги отличават.

Онова, което прави "Ислямска държава" толкова опасна, обясни Кисинджър, е фактът, че тя игнорира националните граници и като цяло отрича целия международен ред. Методите, които използват, "в шокиращата им бруталност, са предназначени да демонстрират колко неприложима е според тях съществуващата система", допълва Кисинджър.

Европа сега трябва да реши за какво се бори и дали иска да участва като активен член на Западното общество за справяне с онова, което Кисинджър описва като "фундаментално предизвикателство" пред Западните ценности, под формата на джихад.

Текущата криза в Близкия Изток е комбинация от три различни конфликта, обясни Кисинджър. Онова, което започна като напрежение между хората и управляващите прерастна в етническа и религиозна война, обясни той. В резултат избухналите граждански войни прерастват в международни конфликти и надскачат държавните граници. Съществуването на недържавни структури, като "Ислямска държава" и Ал-Кайда представляват предизвикателство пред международния ред.

Едно от решенията, според Кисинджър, е да се преосмислят границите в Близкия Изток, но да се "направи това по мирен начин е огромно предизвикателство", предупреждава Кисинджър. "Вкопчили сме се в система, съставена от западните лидери преди 150 години", заяви той.  Световните сили, заедно с регионалните лидери, вероятно могат да се съгласят на система, която "реконструира държавите, които все още имат живот в себе си", обяснява дипломатът.

Онова, което западните политици трябва да направят сега е да се съгласят за характера на проблема и да решат как може да се разреши той, смята Кисинджър. "Вместо да повтарят слоганите, които ни вкараха в тази ситуация", завършва дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
19 Небелунга , Кисинджър се води ястреб в американската политика така че за страхливост и дума не може да става виж за пресметливост и за разум , да . Уви все повече се получава както през ВСВ когато общият враг прави съюзници Америка и Англия и СССР
14
0
 
16
 
! Отговори
Solar Power преди 8 години
Така и не разбрах защо трябва да има винаги световни сили които да прекрояват граници политики включително и нашите ?И това включва и Русия и Турция и Америка , Германия , Великобриатния и всички които за мен не са "велики сили" !
13
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Западът и Русия да се обединят, за да съкрушат ИД"Когато Путин ви говореше това,вие му треснахте санкции и сочехте с пръст.Сега като оср**те положението дай да се обединим.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Киселинджърбе глупости я виж как Путин отговори на Нетаняху на последната им среща в Москва...плюс тва евреите имат сметка от падането на Сирия, защото на териториите, които са окупирали от Сирия нелегално, е открито голямо кол. петрол
11
30
 
7
 
! Отговори
Киселинджър преди 8 години
Кисинджър е на заплата при Путин. Всичките му "анализи" от идването на Путин на власт са пропутински. Той е от това крило на евреите, които са гневни на Обама, че не ги слушка. Те се договориха с Путин да удари в Сирия, срещу реабилитация и снемане на санкциите. Сега такива като него са изолирали Обама, въртят му номера и му подлагат динени кори. Същото правят и на Меркел, защото и Германия не иска да играе по свирката на мръсниците които забъркаха кашата с ИД.
10
5
 
5
 
! Отговори
Цитати за размисъл преди 8 години
Едно от решенията, според Кисинджър, е да се преосмислят границите в Близкия Изток, но да се "направи това по мирен начин е огромно предизвикателство"Световните сили, заедно с регионалните лидери, вероятно могат да се съгласят на система, която "реконструира държавите, които все още имат живот в себе си", обяснява дипломатът.
9
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаем ви новият световен ред.Мюсюлманска европа в конфликт с руснаците (най добре с атомна война) а ти и останалите влечуги добре окопани в САЩ ползвайки азия и индия в нова глобална война.Уърлд уайд уар.. Вие ще сте си на сигурно и ще си пазите свободата и мирът докато навън вилнее звярът на разрушението.И никой никога няма да си помисли за нищо друго освен да си запази спокойствието в САЩ.Ще се редят на опашка за чипове и дизайнерски бебета по разписание.Матрицата..
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хенрито, колкото и голям психопат да е, е направо умерен на фона на Бжежински....а и поне е и пенсиониран, докато Збигнев си бачка при Обама
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
оххх във Фащ не могат да се разберат коя е по-голямата заплаха за тях -Руссия или Китай.... и двете фракции се надпреварват колко по безумни тактики да използват
6
11
 
7
 
! Отговори
някой преди 8 години
Аз пък смятам, че не световният ред, а Кисинджър е остарял. Нищо му няма на световния ред.Респект и почитание към него, навремето беше голяма работа. Но вече му е време да се радва на пенсията си.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е как се дели големия кокал?
4
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този вампир е щял да говори за заплахата от Иран и Русия ( както обикновено ).Но Париж ги стресна , а и това че Франция се съюзява с Русия за нападения над И.Д !
3
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя вампир Кисинджър още ли е жив?
2
2
 
28
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Другия месец на конференцията в Париж , ще го подмладят и това ще е края на илюзиите за свобода .........................................
1
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Ами те просто са *** и не искат да се споразумеят.