10 турски предупреждения и... руският СУ-24 е свален

Според Русия военният им самолетът е летял само в Сирия
Обновена: 24 ное 2015 12:03 | 24 ное 2015 12:00,
771
10 турски предупреждения и... руският СУ-24 е свален
Снимка: Twitter

Турция е свалила руски самолет, който е нарушил въздушното й пространство, съобщи турското президентство, предаде агенция Доган.

Според съобщението самолетът е бил предупреден за нарушението, но не е взел под внимание предупрежденията. При това положение руският СУ-24 е бил свален в съответствие с правилата за реакция на турските въоръжени сили, уточнява президентството.

Още по темата

Турската армия съобщи, че в интервал от 5 минути е отправила 10 предупреждения към самолет от неизвестен произход; два турски изтребителя Ф-16 са свалили бойния самолет, след като нарушил турското въздушно пространство, съобщи Ройтерс. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е получил сведения за случая от началника на Генералния щаб на армията ген. Хулуси Акар, предаде Анадолската агенция, като разпространи снимка от срещата.

Русия заяви, че руският изтребител Су-24, свален от турските ВВС на границата със Сирия, не е нарушавал въздушното пространство на Турция, съобщи ТАСС.

Според руското министерство на отбраната самолетът е летял на височина 6000 метра. По предварителни данни, летците са успели да се катапултират. За момента не е ясна съдбата им.

Инцидентът се проучва, допълва руското ведомство и отбелязва, че "през цялото време на полета самолетът се е намирал единствено над сирийска територия. Това е регистрирано от обективни средства за контрол".

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу е дал указания на външното министерство да се консултира с НАТО и ООН за събитията по границата, предаде ТАСС.

Турското електронно издание Хабертюрк напомня, че във връзка с въздушните удари на руски самолети по района на тюркмените в Сирия турският премиер Ахмет Давутоглу бе предупредил Москва, че при нарушаване на сигурността на турската граница, Анкара ще действа съобразно правилата за реакция на въоръжените сили, пише БТА.

Турската CNN предаде, че единият от двамата руски пилоти, които са управлявали сваления самолет, е бил заловен от въоражена опозиционна група в Сирия, предаде AFP.

Източници на медията твърдят, че пилотът е хванат от сирийските тюркмени, които водят сражения срещу сирийската армия в планините около турската граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


771
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
50
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците не могат да свалят вражески самолет, могат само да свалят пътнически граждански самолети.
12
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе какво стана с Турски Поток?
11
3
 
55
 
! Отговори
gun преди 8 години
дано са живи БОГ ДА Е С ВАС
10
2
 
34
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Те сега ще видиш, ко стана сега..!
9
29
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано няма 3 та свтовна ! Правилата трябва да се спазват дори и ако си русия
8
12
 
81
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Турция неправилно е свалила руски самолет. Турците се правят на неутрални, но ясно се вижда че помагат на ИД. Бойците на ИД идват именно от турция през Гърция и насам. Що ми се струва че Путин скоро ще се оправи и с турците за 24 часа. Ша хвърчат *** и чаршафи, ама да видим....
7
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стягайте куфарите, скоро ше стане напечено по нашите географски ширини!
6
2
 
25
 
! Отговори
маке преди 8 години
до 1 ами не знам кво стана ся ама кво ке стане после не ми се мисличекай да ода да си сипа една кана винце че току виж долетела отнекъде бомба и кат знам какъв карък съм баш у мойта изба ке падне
5
95
 
19
 
! Отговори
Silverfish преди 8 години
Наглостта на Кремъл няма край! Тия целенасочено искат да въвлекат света в нова световна война. Тази обаче ще е последната за сегашното човечество.
4
3
 
43
 
! Отговори
КуРти преди 8 години
"Турската CNN предаде, че единият от двамата руски пилоти, които са управлявали сваления самолет, е бил заловен от въоражена опозиционна група в Сирия......"Алооо редактора какво е това въорАжена бе? Елементарна грамотност нямате, не че сме очаквали повече от вас де.
3
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЪРВИ КОМЕНТАР И НАЧАЛОТО НА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА!
2
11
 
76
 
! Отговори
почва ... преди 8 години
3-тата световна
1
101
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нали съветските самолети и съветските пилоти бяха несваляеми. Ко стана сега?