Руски ракетни системи C-300 и C-400 към Сирия

Путин заяви, че с всички средства ще подсигурят полетите
Обновена: 25 ное 2015 12:33 | 25 ное 2015 12:30,
188
Руски ракетни системи C-300 и C-400 към Сирия
Снимка: архив Reuters

Русия ще изпрати зенитна ракетна система С-400 "Триумф" във военновъздушната база Хмеймим в Сирия, където е разположена руската авиационна групировка. Това съобщи днес пред колегиум на министерството на отбраната в Москва министърът Сергей Шойгу, предаде ТАСС.

Това става "по решение на върховния главнокомандващ с цел да се осигури противовъздушна отбрана по всички направления", уточни Шойгу. Ракетите С-400 са на въоръжение в руската армия от 2007 година.

Русия ще използва в Сирия всички средства "с цел подсигуряване на полетите", включително зенитни комплекси С-300, каза междувременно президентът на Русия Владимир Путин.

"Надявам се, че това, както и другите мерки ще бъдат достатъчни за да се гарантира сигурността на полетите", заяви Путин.

Руският ракетен крайцер "Москва", оборудван със зенитна система "Форт" - военноморски аналог на С-300, днес застъпи на бойно дежурство край бреговете на Латакия. Той е готов да унищожи всяка въздушна цел, потенциално опасна за руската авиация, заяви Шойгу.

"Освен това, всички по-нататъшни действия на ударната авиация ще се извършват само под прикритието на изтребители", добави руският министър.

Щурманът на руския самолет Су-24, свален вчера над Сирия, е спасен от специални армейски части на Русия и на Сирия и след 12-часовата операция е придвижен тази нощ в руска база - "жив и здрав", информира Шойгу. По предварителни данни пилотът на сваления Су-24 е загинал, убит е и морски пехотинец, участвал в спасителната операция с хеликоптери.

Руското министерство на отбраната ще предостави цялата необходима помощ на семействата на военните, загинали вчера в Сирия, увери Шойгу. Участниците в заседанието почетоха паметта им с едноминутно мълчание.

Екипажът на Су-24 и всички участници в операцията ще получат руски държавни награди, командирът на полета ще бъде удостоен посмъртно със званието Герой на Русия, съобщи президентът Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
9
 
! Отговори
Metal Man преди 8 години
Чета ви лаишките коментари и се смея на простотията на един народ.Някой знае ли какво означава това?АЗ ще ви кажа, лаици. Това означава ПЪЛЕН наземен и въздушен КОНТРОЛ на 1к км. Всеки самолет, който се вдигне от летище, от полянка и копанче, ще бъде засечен и проследяван. Всеки метален предмет със съдържание на определени метали ще бъде засичан и проследяван.Пичове, сами си го вкарахте. Сори, хеви метъл!
128
3
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
е сега ИД ще гледа театър , ще видим МЮСЛЕТА или РАШЕТА , каубойците си гледат сеира
127
4
 
12
 
! Отговори
кубанская столица преди 8 години
Наконец! С-400 ще бъда да свали турецки самолети без предупреждение! Само помислите: радиус на действие 400 км. Цяла Сирия. Ну там случайно ще свалят один самолет и ще кажат: так и беше. И никой нищо не докаже. Урок за нато и специално за България
126
1
 
15
 
! Отговори
alo, alo преди 8 години
Това на снимката, която сте пльоснали не е ЗРК. Аман
125
21
 
5
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Интересно как биха реагирали ушаанките, ако самолет на НАТО навлезе в руска територия?! Може би ще го посрещнат с казачок и пелмени.
124
0
 
8
 
! Отговори
ta6ak s materiali na преди 8 години
............................................................................................................................................................Не бъркай глупоста на единия с тарикатлъка на другия - второто е по-силно !!!
123
2
 
61
 
! Отговори
:) преди 8 години
Кюрдите ще си имат държава съвсем скоро, а Ердоган ще бъде линчуван на някой турски мегдан, заедно с останалите ислямисти управляващи ***.
122
3
 
71
 
! Отговори
Да Анкета преди 8 години
Младежо, има една стара мъдрост: "Врагът на моя враг е мой приятел"ИД не е наш приятел, а всички, които се борят с него и мачкат башибузука, - който не крие плановете си, че следващата му спирка са Балканите - е наш приятел.В началото на 2-та свет. война Чърчил въпреки омразата си към Сталин сключва военен съюз с него в общата борба срещу фашизма!Деца, четете повечко книжки!!!!
121
5
 
39
 
! Отговори
до анонимен преди 8 години
И къде е тази велика Бг?Остана в миналото.Днес ни има като държава и народ благодарение на руската империя.
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБоклук
119
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руско-Турските интереси са на много високо ниво и цена за да бъдат проиграни така. Играта е друга. Ердоган всъщност направи голям метан пред Путин. Със свалянето на самолета му даде коз, с който да надцака САЩ и НАТО, и оправдание с което да вкарва каквито и колкото сили иска в Сирия. Същевремнно Ердо е чист пред НАТО защото хитро съгласува атаката с тях. В резюме: Региона се контролира от Русия. Асад е спасен. Европа да се оправя сама с мигрантите. Третата война се отлага. Мда ...
118
4
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои хорa кaто Ердогaн не сa чувaли зa рускaтa воля , смелост и хaрaктер ....скоро Путин ще им покaже , тaкa че Шипкa ще им се види кaто детскa игрa !!
117
4
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците се самообрязаха без упойка.
116
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е и да се предоставят модерни оръжия на 20-те милиона кюрдски бойци за свобода
115
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските *** тук да го....!ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!
114
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха,ха,ха,в Куба ракети на Москва???!!!!Куба та се усрала в мизерия благодарение на СССР-Русия че няма вече на къде!Затова сега с тиха трепет и радост искат да се побратимят с Американците!Ако не бее стъпвал комунист в Куба сега да е светлинни години пред мноого държави ,само дори от туризъм!
113
44
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не с-400, а ако щат и 700 да сложат ,файдата си е същата.
112
2
 
37
 
! Отговори
неосведомен преди 8 години
Абе той Шоигу на Иран даде от тия ракети,в Сирия ги разполага,ако и на гърците даде-къде ще летят турските Асове-май само из небето над ***.Нещо отвсякъде ги заобгражда
111
22
 
2
 
! Отговори
145 преди 8 години
Кой са тия бе сиря ирак ти армения за държава ли я имашгърция то от нея фаида само за много бедни хора е виж България е талисман за турците
110
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руската мечка ще играе казачоквие на руснска акъл не давайте аз да не дам на ваште ромитурците нема ги намесим