Папата към християни и мюсюлмани: Кажете "Не"!

Франциск призова хората да се обединят срещу насилието
30 ное 2015 12:07,
36
Папата към християни и мюсюлмани: Кажете "Не"!
Снимка: Reuters, архив

Папа Франциск призова днес в голямата джамия в столицата на Централноафриканската република (ЦАР) Банги християните и мюсюлманите в страната да се обединят срещу насилието, извършвано в името на някоя религия, и да кажат "не" на омразата, предадоха ДПА и  БТА.

Главата на Римокатолическата църква посети тази сутрин мюсюлмански анклав в града, който бе гореща точка на неотдавнашните изблици на насилие, за да отправи призив за помирение. Междуверското насилие започна преди близо две години и принуди по-голямата част от 122-те хиляди мюсюлмани, живеещи в Банги, да напуснат домовете си. Едва 15 000 от тях са останали в столицата на ЦАР, отбеляза Асошиейтед прес.

"Християните и мюсюлманите са братя и сестри. Съвсем наясно сме, че насилствените действия, които разтърсиха страната ви, не бяха извършени изцяло заради религиозни мотиви", каза папата при посещението си в джамията.

Франциск призова християните, мюсюлманите и последователите на африканските традиционни религии да кажат заедно "Не" на омразата, отмъщението и насилието - особено що се отнася до насилието, извършвано в името на религия или на самия Бог".

78-годишният папа аржентинец пристигна вчера в ЦАР, последен етап от шестдневната му обиколка в Африка, която го отведе преди това в Кения и Уганда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
вярващ преди 8 години
Когато Бог е избирал своите посланици на земята Исус,Мохамед, Моисей, Айнщайн, той никога не ги е учел да създават и проповядват религии и религиозни течения, а единствено да говорят обединят хората под един Бог. Когато разберем ще живеем добре, дотогава братя мои ще превъртаме една и съща лента...
15
0
 
0
 
! Отговори
извод преди 8 години
Следващия папа ще е африканец.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Християнските държави къде по света са носели мир, тяхния лозунг е РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ ПОгледнете Историята малко.
13
0
 
0
 
! Отговори
историята казва: преди 8 години
Общи приказки на папата.Бенедикт предсказа какво ще донесе изтръгването на християнството от Европа.Нейния край и заселване на другите.Тези дето са войнствени.Не може да купуваш и продаваш всички и всичко и да очакваш ,че няма да дойде ден да не купят и тебе.Сега с тези призиви само още повече сте осмяни и презирани от арабите и исляма.Те водят война,а ние се спасявахме в името на Христа,когато и ние водехме.Но имахме лидери,а не благотвоителни организации казващи не на...за да вземат парите ...
12
0
 
3
 
! Отговори
глас преди 8 години
Освен да плюете без да разбирате, друго можете ли?!-става въпрос за всички които се изказват против това за което говори Папата.Няма значение какъв е важното е какво говори и какво прави и най-малко Вие имате право да съдите скрили се зад мониторите си.
11
0
 
2
 
! Отговори
будист преди 8 години
И си задавам въпроса, защо са избягали мюсюлманите ? Защо се избиват мюсюлманите по света ? Християните уж представители на съвремения свят, цивилизования свят. Но зад завесите се държат като истински варвари...
10
0
 
1
 
! Отговори
Израел преди 8 години
До вярващАааа не знаех че дълбоко вярващите ислямисти убиват и умират от добро. Искам да ви задам един въпрос : Бог е сътворил доброто, а лошото не ?Бог е дал и доброто и злото и правото да избираме. Когато едно добро е добро за един, то е зло за друг и обратно. И доброто и злото са една монета която има две страни.Нещо да добавите , господин вярващ ?
9
3
 
1
 
! Отговори
вярващ преди 8 години
Бог е оставил надпис, който гласи: Сътворих злото, за да властва над неверните народи. , Можете ли да познаете от кои народи сме ние?!Ако бяхме от вярващите, следващи пътя на Божите учения, нямаше да ни сполитат беди. Всички народи по света щяхме да живеем в мир, обединени около Създателя, а неразединени в РЕЛИГИИ и ПАРТИИ
8
2
 
4
 
! Отговори
вярващ преди 8 години
Наводненията, войните между РЕЛИГИИ, партии и държави, болестите и страданията, които масово нарастват, безработицата са знаци от Бог, че човечеството не върви по пътя на Бога и светлите учения, които Той е изпратил чрез своите посланици, а следва пътя на тъмните науки, измислени от непросветени хора. КОГАТО ЧОВЕЧЕСТВОТО РАЗБЕРЕ СМИСЪЛА НА ТЕЗИ ДУМИ ТОГАВА ЩЕ НАСТЪПИ БЛАГОДЕНСТВИЕ НА НАШАТА ПЛАНЕТА. ПАПАТА Е ЕДИН ОТ ТЕЗИ НЕПРОСВЕТЕНИ
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фак дъ поуп
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Папата да направи среща с исямските имами и ако го оставят жив тогава да говори !!!
5
4
 
1
 
! Отговори
Мюмюн преди 8 години
Не мюсюлманите, а евреите са най-голямото зло на планетата. Дори папата, който е "символ на християнството" е евреин, който вие (християните) възприемате като идол. Не стига, че поробиха човечеството като контролират банките, храната, лекарствата и всичко каквото се сетите по света, но и с религията на хората си позволяват да играят. Няма по-долна нация от евреите.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тези хамсалаци преди няколко века казаха НЕ чак пред Виена на мюсулманската чума...Сега от рано кихнаха 3 милиарда данък на султана като ние българите ще сме като дар за азиатците..Ще ни жертват за да угодят на падишаха.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 11: Този "мюсюлмански духовник" е обикновен наемник, който взима парички от евреите (какъвто е и Папата, и Кралицата и много много др.).
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БИ БИЛО ДА Е РАЗУМНО ...НО ДАЛИ ЩЕ СТАНЕ...НЕ МИ СЕ ВЯРВА...А НИКОЙ НЕ ИСКА ВОЙНА И СМЪРТ
1
2
 
13
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Еми аз и казах "не" на жената ама тя все пак ми взе картата от портмонето...