Климатични бойци: 13 жени, които искат да променят света!

Всички тези дами са на първата линия на преговорите в Париж
1 дек 2015 19:11,
3

Снимка: Vogue

От вчера повече от 190 страни се събраха в Париж, за да дадат началото най-голямата среща в света за опазване на климата, с надеждата за постигане на историческо споразумение за справяне с глобалното затопляне.

Vogue ни среща с 13 жени, които са на предната линия. И се опитват да променят света. Тяхната борба се води отдавна, но всъщност едва сега започва.

Хиндоу Ибрахим е от Чад и е председател на Международния форум на коренното население по изменение на климата. Тя работи по ограничаване на хуманитарната и екологична криза, която води началото си от изчезващото езеро Чад, което е спасително въже за около 30 млн. души в Чад, Нигерия, Камерун и Нигер.

"Ако жените се обединят, те могат да въздействат повече, отколкото всяко споразумение и преговори", казва Ибрахим. "Защото бъдещето идва от нас!".

Ачала Абейсингх е от Шри Ланка и е водещ юридически съветник за изменението на климата в Асоциациата на слабо развивите страни - група от нации, силно податлива на глобалното затопляне.

"Работя за 48 държави, които са най-бедните и най-уязвимите в света. Много от тези държави пристигат на срещата в Париж с много по-големи проблеми, но трябва да преговарят със силните лобита на големите страни. За тях всичко това е изключително важно, защото след срещата, когато се върнат у дома, хората ще ги попитат какво са постигнали. Вътре в себе си понякога се питам... какъв шанс имаме?", споделя Ачала.

Кристина Фигерас е високопоставен предстваител на ООН по въпросите за изменението на климата и споделя, че не се страхува да плаче по време на работа, тайно танцува на Бионсе с колегите си, но в същото време изиграва важна роля в може би най-важните преговори относно климатичните промени. Тя е дъщеря на бившия президент на Коста Рика и е категорична, че глобалното затопляне може да се спре: "Това е избор - технологичен, политически, корпоративен!"

Дипломат за Гренада, Десима Уилямс е активист за климата за ООН. "Това е най-горещата година", казва тя. "И ще става още по-горещо!". Тя е от хората, които се опитват да убедят света, че трябва да се мисли за изменението на климата като нещо, което се отразява на всички сега, в този момент. "И все пак има надежда", смята Десима.

Развълнувана съм, защото сме в период, в който всичко изглежда възможно! Това казва Лорънс Тубиана, посланик на Франция на международните преговори за климата. "Интелигентността може да спечели. Понякога съм впечатлена и ужасена едновременно. И не само заради климата. А и от насилието в света. Хората се страхуват да се променят. Но това е основата на нова възможност!"

Кати Кижинер е поетеса и активист от Маршаловите острови, 29 коралови атоли в Тихия океан, средно на два метра над морското равнище. Там има тежка брегова ерозия, повишаване на морското равнище, бури, суша. Катаклизми, които постоянно водят спасителните екипи. "Едни ще кажат: Свършено е! Островите си отиват! Но все още има надежда. Все още можем да се борим. Трябва да изберете коя е вашата истина и в какво искате да вярвате!", убедена е Кати.

Рейчъл Кит е вицепрезидент на групата на Световната банка и специален пратеник за изменението на климата. Шегува се, че едновременно е активист и бюрократ. Според Рейчъл "най-трудната част от работата е, когато хората отказват да те чуят, отказват на повярват на науката и не искат да чуят аргумените. Казваш им нещо за 55-ти път, а те не искат да чуят. Но трябва да отстанеш в битката!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари