Турският посланик у нас: Подготвяме контрамерки!

Няма да затваряме Босфора, обеща той от ефира на Bloomberg TV Bulgaria
3 дек 2015 11:30, Анисия Иванова
124
Турският посланик у нас: Подготвяме контрамерки!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Русия и Турция са велики държави и знаят как да се придвижат по пътя на приятелските и конструктивни решения, заяви посланикът на Турция Сюлейман Гьокче в ефира на телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

"Последните две седмици бяха исторически. Ние преминахме пред доста бурни времена, не само в нашия регион, но и в световен мащаб", коментира Гьокче.

По думите му след свалянето на руския самолет Русия е вдигнала залозите, що се отнася до политическа риторика.

Той потвърди турската позиция, според която сваленият Су-24 е бил предупреден 10 пъти в рамките на пет минути за навлизане в турското въздушно пространство. "Този инцидент е трагичен, но ние упражнихме нашите суверенни права", уверне е той.

По думите му това не е първото, а петото нарушаване на териториалното пространство на Турция в рамките на последния месец.

Никой от членовете на НАТО не иска ескалиране на напрежението. Но, "за съжаление Русия работи за ескалиране на ситуацията. Така изглежда. Страхувам се, че е така", каза Гьокче.

Турция съжалява за създалата се ситуация, но "от самото начало на тази ситуация ние бяхме решени да поддържаме отворени всички канали на комуникация".

Посланик Гьокче коментира и санкциите, които Русия наложи на Турция.

"Ние също подготвяме контрамерки, както каза и нашият премиер", каза той и допълни, че не очаква да се стигне до затваряне на Босфора, защото турският проход подлежи на международен режим и Турция не би искала да прибегне до това.

"Ние сме в ситуация на кръстопът и не искаме да разсейваме усилията на света в действията срещу тероризма. Френският президент Франсоа Оланд в Москва и американският - Барак Обама в Париж се изразиха много ясно, че руското военно присъствие в Сирия не трябва да разсейва ударите срещу Ислямска държава", каза Гьокче.

Според него поради широкото влияние на Турция в региона, тя има резервни варианти  за всички мерки, които са предприети и биха могли да бъдат предприети от Русия. "Това, за което се тревожим, е голямата картина", каза посланикът и отново посочи, че Турция се тревожи от втвърдяването на руската позиция "не спрямо последните събития, а по отношение на Черноморския регион, Украйна".

"За огромно съжаление, Руската федерация избра неконструктивен път". Посланикът коментира и твърденията на Русия за търговията с петрол (че Турция се облагодетелства от доставки от ИДИЛ - бел. ред.), която "сочи към обратната посока". Дамаск има много тесни отношения не с Турция, а с други държави, каза той.

Сюлейман Гьокче изрази увереност, че планът за Сирия, договорен на срещата във Виена, ще бъде реализиран.

Очакваме бързо развитие и по кипърския въпрос, заяви още посланикът на Турция. "Разговорите вървят много обещаващо и - да стискаме палци, бихме могли да видим решение", каза още той

Нещата биха могли да се развият много бързо в положителна посока, повтори той. Досега Кипър се противопоставяше на воденето на преговори, както и на пълноправно членство на Турция в ЕС.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
10
 
! Отговори
до 90 преди 8 години
не земетресението е предупреждение свисше за турчулята. сам алах ги предупреждава че са тръгнали по грешния път и ще загазят понеже подпомагат ислямистите и играят двойна игра.
54
1
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Съществува ли тектонично оръжие?Възможна ли е връзка между речта на Путин и днешното земетресение в Турция?Мнение?
53
2
 
21
 
! Отговори
Обама преди 8 години
Господин Ердоган.Берлинската стена падна.Дайте свобода и на кюрдския народ ,за да си направят държава Кюрдестан.Заживейте в мир и разбирателство .Върнете заграбените територии с геноцид на съседите си.Живее в друга епоха.Тогава Аллах ще ви възнагради .
52
1
 
6
 
! Отговори
Хем ...хем голям преди 8 години
До ОсманНяма какво да се добави повече за комшиите.
51
3
 
21
 
! Отговори
факт преди 8 години
А бе чоджум,цял свят е наясно ,че вие подкрепяте ислямистите ,лекувате ги, внасяте им оръжие, купувате им нефта..Докога мислите ,че може да се правите на ни лук яли ,ни -мирисали..Отделно-зад историята със самолета,който изчакахте да свалите със засада, има и още нещо..
50
4
 
26
 
! Отговори
Иванко Асен Палеолог преди 8 години
Русия е велика държава. Турция къде се слага до нея като е на ниво регоинална сила а скоро ще последва съдбата на Сирия.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
:) колкото и да го дават ербап като им секне гаста икономиката щемим клекне - не че не могат и с други горива, но няма да са евтини и да компенсират низкото си качество няма да им е възможно!
48
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин днес: "Ние им се доверихме, а Алах ги лиши от разум.Няма да минат само с доматите. Ще помним дълго. Знаем какво да направим."Кратко и ясно.
47
5
 
27
 
! Отговори
кръстоносец преди 8 години
няма ли най-после тия фесове някой да ги натири в къртичината от която са плъзнали? един нов кръстоносен поход трябва защото са забравили миналото и някой трябва да им го напомни.
46
32
 
10
 
! Отговори
7 преди 8 години
Турция показа на целия свят как сваля руски бомбардировачи като яребици. Путин само успя да се разсърди и нищо повече. Турция няма нужда от Русия , но Русия има нужда от Турция.
45
5
 
46
 
! Отговори
Стефан преди 8 години
Приказва глупости....Ами да затворят Босфора, Руснаците казаха какъв ще им е отговора, просто ще си направят два нови пролива.Радвам се, че най-после се намери държавник ( в лицето на Путин), който да охлади мераците на Турския халифат.
44
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешни е да се говори за Русия като за бензиностанция. Само днес фактите, които спомена Путин са достатъчни - доходът от продукцията, която изнася Русия е в пъти по-голям от дохода, който получава от износ на нефтопродукти. Ама кой да се информира?
43
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички търговци на петрол в региона продължават да си търгуват с Ислямска държава в това число и руснаците.И турци и руснаци и всякакви други.Самият факт че затова започна да се говори след проблема между Турция и Русия а преди това дума не обелваха нито Путин нито Ердоган.
42
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква велика страна сте вие фесове нещастни!?Молете се на вашия ......руснаците да се смилят над вас,иначе ,ако пожелаят могат да ви изтрият от лицето на Земята за 20 секунди!
41
46
 
6
 
! Отговори
Тралалала преди 8 години
Турция е велика страна с велик народ. Русия са пияни терористи
40
29
 
7
 
! Отговори
ехааа преди 8 години
бензиностанцията затъва всеки ден. кеееееф
39
32
 
7
 
! Отговори
ОМВ Пловдив преди 8 години
Турция показа на целия свят как сваля руски бомбардировачи като яребици. Путин само успя да се разсърди и нищо повече. Турция няма нужда от Русия , но Русия има нужда от Турция.
38
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако иска да бъде модерна държава турция трябва да спре да се изявява като османска империя и да даде независимост на кюрдите. Това им е болката на турчетата, но колкото и да се дърпат създаването на Кюрдистан е неизбежно!
37
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди час Путин каза, че на Турция няма да й се размине с доматите и строителните обекти. Съвсем сериозно е приготвил нещо повече.
36
17
 
8
 
! Отговори
555 преди 8 години
турция днес подписва с катар споразумение за безвизов режим и за доставка на газ. хахаха ха сега да видя ***.кин . въпрос на време е северноазиатците да фалират