Големите губещи от вота във Франция – Саркози и Оланд

И какво научихме от изборната победа на Марин Льо Пен?
Обновена: 7 дек 2015 21:41 | 7 дек 2015 21:41,
52
Големите губещи от вота във Франция – Саркози и Оланд
Снимка: архив Reuters

Победата на крайно-десният Национален фронт в първия тур на местните избори във Франция ще има отражение далеч отвъд формирането на местните парламенти и шокът ще се усети навсякъде в Европа, пише в коментар на "Политико".

Във всяка една европейска столица, политиците ще размишляват върху резултатите и ще се чудят как така анти-имиграционно, анти-ЕС движение успя да стане първата политическа сила във Франция. Те ще се тревожат какво ли значи това за Европа във времена на криза.

Националният фронт може и да вземе два, три или повече региони на Франция след втория тур на 13 декември, но кашата вече е забъркана.

Какво научихме?

Завръщането на Льо Пен в нормалното русло се отплаща

Марин Льо Пен, лидерът на Националния фронт, дъщеря на основателя на партията Жан-Мари, жъне последиците от стратегията, която откъсна партията от крайно дясното. Тя отърси партията от екстремистката стигма и се насочи към позабравената работническа класа, за която Льо Пен твърди, че е изоставена от политическите партии и в ляво, и в дясно.

Тя има доста добър шанс да спечели и после да управлява региона Нор-Па-дьо-Кале, който има по-голямо население от 12 от страните-членки в ЕС. Нейна лична победа, тя събра повече от 40% от гласовете в район, исторически верен на комунистическите и социалистически партии. Това показва колко много гласове са се отдалечили от управляващото ляво след 7 години икономическа криза.

Племенницата на Льо Пен, Марион Маршал-Льо Пен, която е по-консервативна от леля си, най-вече по социалните въпроси, се справи дори по-добре в региона Прованс. Други от кандидатите на партията също се справиха доста по-добре от очакваното, показвайки че гласуващите не са просто слепи привърженици на Марин Льо Пен.

Крайно левите може би ще трябва да се обединят, за да спрат Льо Пен

Социалистическата партия реши да оттегли кандидатурите си от втория тур в регионите, където са трети. Също така партията призова гласоподавателите си да подкрепят консервативните кандидати след седмица, за да не се стигне до победа на Националния фронт. Това е и примера в Севера - в Прованс, в Алзас, където дясната ръка на Флориан Филипот събра 35% от гласовете.

Националният фронт все пак още може да бъде победен във втория тур ако всички или повечето гласоподаватели на социалистите решат да подкрепат дясноцентристките партии. Но пък това ще потвърди многократно казаното от Льо Пен за заговор между големите партии да я държат далеч от властта.

Изтегляйки кандидатите си от така наречения "Републикански фронт" срещу Льо Пен, социалистите се разграничиха от консервативния лидер Никола Саркози. По-рано в неделя Саркози отказа подобна тактика и каза, че не иска неговата Републиканска партия да се оттегли или пък съюзи с левите си конкуренти. Веднага щом вторият рунд приключи на 13 декември обвиненията кой е отговорен за победата на Льо Пен ще завалят.

Саркози и Оланд са загубеняци

Президентът Франсоа Оланд се радва на нарастваща популярност след атентатите в Париж на 13 ноември. Това обаче нямаше значение в неделя.

Новият акцент върху въпросите по сигурността, и призивите за по-твърда позиция спрямо мигранти и бежанци поставиха Оланд точно там, където си беше и преди - непопулярен президент, неспособен да се справи с високата безработица. Която, между другото, е за първи път по-висока от средната за еврозоната.

Това е лична загуба за Оланд, който преди 5 години поведе тогава опозиционната Социалистическа партия към триумфална победа в местните избори. Те загубиха в само 1 от 21 региона.

Но френският лидер остана необиайно тих в последните седмици и не участва в кампанията, придържайки се към ролята си на президент и твърде зает с международните въпроси, като борбата с "Ислямска държава". Почти без резултат.

Все пак доброто представяне на популярния военен министър Жан-ив Льо Дриан в региона Бретан показва, че членовете на правителството, които са все още популярни, могат да привличат гласоподаватели.

Но поражението на Оланд не е победа за вечния му опонент Саркози. Бившият президент също е от загубилите в неделя.

В много региони с традиционно консервативни избиратели, те предпочетоха Льо Пен. Такъв е случаят в Прованс, където Кристиян Естроси, подкрепения от Саркози, привлече едва 25% от избирателите срещу 42% за Марешал-Льо Пен.

Стратегията на Саркози за твърда реторика, която да се конкурира с тази на Националния фронт, не убеди много хора.

Погледите са вперени в 2017 година

Остават 18 месеца до президентските избори, а резултатите от  вота в неделя ще бъдат разгледани под лупа, за да се оценят шансовете на потенциалните кандидати. Но дори и Франция да стана трипартийна страна, много неща могат да се случат до май 2017.

Предварителните резултати от неделя вечерта показаха, че партиите от лявото, събраха около 35% от вота. Консерватори, републиканци и други спечелиха около 30%. Националният фронт - между 29 и 31%.

Социалистическите лидери започнаха да въртят плочата, че лявото все още е основното политическо движение във Франция. Това може би показва, че са били прави да настояват за общи кандидатури в регионалните избори. Но и  показва провала им в опита да убедят и други партии да го направят.

Тайната надежда на социалисти и на консерватори е Националният фронт да се провали в нещото, което никога не е постигал – изпълнителната власт в голям регион. Партията няма управленски опит и гласоподавателите ще имат шанса да видят как те вдигат данъци, управляват бюджети, спорят с училищни настоятелства и взаимодействат с други регионални власти.

Останалите партии се надяват, че очите на избирателите ще се отворят, след като видят Националния фронт в действие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
мда преди 8 години
Волен се провали ,защото и той като повечето евролидерчета страда от политическата болест на демокрацията.Един ден казваш едно ,а на втория друго .
26
1
 
1
 
! Отговори
помнещ преди 8 години
Тя беше първа и преди 5 години ,после се обединиха леви и десни и Оланд спечели .Докато хората не се осъзнаят никакви политици не могат да ви спасят.Банката контролира всичко и всички .И нас,и исляма и Русия както се вижда .Всичко .
25
1
 
7
 
! Отговори
факт преди 8 години
Хора ,Волен Сидеров излъга хората 2013 в студиото на Кеворкян и месец по - късно се продаде на Пеевски и Доган .А стига вече ....Ще дойде промяна ,но тя ще е от хората ,а не от ДПС Атака
24
0
 
8
 
! Отговори
мда преди 8 години
Атака няма общо с Льо Пен .Льо Пен са старата Франция преди ВСВ.Волен е просто един купен политик на свободна практика ..Олицетворяващ българското стани та да седна . СДС.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 23Пич или си много сбъркан по рождение или си много ***.Първо изборите бяха фалшифицирани на 100 %, имаше починали в Арена Армеец и заключени хора. Резултатът за АТАКА е много добър изхождайки , че в стотици места нямаше кандидати на АТАКА и хората гласуваха за други . На парламентарти и президентски избори резултатът на АТАКА ще бъде по-голям със стотици хиляди. Имаш спешна нужда от психиатър, защото да наречеш Сидеров луд и пияница не е нормално.Лудите са днешните бълг.управници
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вие се радвате на възхода на модерните хитлери ама не забравяйте че те носят войни..........
21
1
 
2
 
! Отговори
do 33 преди 8 години
това много руски соц "политици , ориентирани изцяло към бедните хора" значи вместо да има политики за подобряване на състоянието на хората и да няма бедни вие искате политици ориентирани към бедните.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Волен работеше с ДПС.На всичкото отгоре е либерал от 1990 .Сори ,но и той не е решението .Ако има вече такова.Ако Путин се провали в Сирия до 30 години САЩ ще са ислямска държава. Впрочем Атака защо се ослушва за ДПС ,защото никоя партия освен ДПС не финансира Атака.
19
0
 
2
 
! Отговори
Зак преди 8 години
"Загубеняците" Саркози и Оланд са в трудната позиция да лице7мерничат опитвайки се да подражават на националитическите партии, но само на повърхността - фалшиво докато в същото време служат на сатанинската кауза на толе7растията и псевдо-ху7маността за зло на европейските народи. Но европейските народи са умни, те са мъдри и сега когато картите на политиците марионетки са свалени и те трябва да бъдат свалени защото те не са истински държавници а кукли на конци служещи на сатанински интереси.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не можеш да сложиш прът в колелото на историята, защото колелото се върти и пръта ще те фрасне по главата. Бъдещето е на политици , ориентирани изцяло към бедните хора, а не към монополите. Еврогейатлантиците докараха насила ислямистките терористи в Европа. Евала на Д.Тръмп , който за разлика от другите американци е против. Ако Льо Пен стане президентка в Франция в Европа заедно с Орбан и Путин биха настъпили кардинални промени. Идеите на Льо Пен се препокриват изцяло с тези на Волен Сидеров.
17
0
 
14
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Така ще е, националистическите партии ще печелят се повече привърженици. И за това са виновни бръкселските зелки, мдаа. Няма какво да се чудят и маят. Тепърва предстои навсякъде такъв вот.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да пребъде делото им, и Франция да се върне по пътя на икономическия растеж, на първо време трябва да забранят с о р осоидните фондации на еврейската олигархия. Колко ви пречи Волен Сидеров, а колко ви е удобен Боку.
15
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурно другарката льо Пен е обещала безплатен руски газ.
14
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега Льо Пен във Франция.Чакаме Баба Меркел да сдаде властта. Расиста Тръмп да вземе САЩ .Путин си е на място.В Англия да вземат примера от САЩ нали са братски народи и да се почва великото Ислямско прочистване
13
0
 
36
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Докато Франция(а и Европа като цяло) се осъзнае и .....ще бъде минало!Късно,много късно вехтия Льо Пен предаде партията в ръцете на дъщеря си!Тя определено знае какво иска и как да го постигне!Въпреки че не блести с нищо особено!Просто традиционните партии се провалиха тотално-не могат да решат нито един проблем на нацията!
12
0
 
43
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
А така! Льо Пен както иска да тика Мюсюлманите в миша дупка ,ще стане интересно.Има спешна нужда Европа от такъв политик че от сегашните меки китки ще са забатачим сами!
11
19
 
2
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
..Semeystvo Lyo Pen grabyat frenskite podanitci blizo 50 godini..ot Bashtata Jean ..do vnuchkata mu Marion! Edna familna sekta...edna mafiya plue i otricha evropeyskite cennosti..no obicha evro baknotite! ....Frenskiya narod oshte pazi gilotinata ...idva kraya im...
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 8. Какво е това перон? Имаше една президентка на Аржентина - тя ли е?
9
3
 
36
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
Много добре. Очакваме масово депортиране на мюсюлмани от Франция към ислямските държави.
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 9. Като пишеш с коя глава мислиш? Тези ли са народите, които като реагирали живеели добре? Гърците - ха-ха-ха, все по-бедни и затъващи. Французите - ха-ха-ха, уплашени, объркани. Румънци - ха-ха-ха, нищо особено в развитието, уж за пример в борбата с корупцията, а свалиха правителството заради нея.