Китай навлиза в Близкия изток – САЩ разтревожени

Пекин създава първата си задгранична военна база в Джибути
Обновена: 19 дек 2015 10:17 | 18 дек 2015 22:20, Елка Василева
157
Китай навлиза в Близкия изток – САЩ разтревожени
Снимка: архив, Reuters

Китайците създават първата си задгранична военна база в Джибути, един от най-важните аванпостове на Пентагона, и Америка е разтревожена, пише Кон Кофлин, вестник "Дейли телеграф".

Деликатното равновесие на силите в Близкия изток вече се промени драматично тази година, след като Москва реши да предприеме военна интервенция в подкрепа на сирийския диктатор Башар Асад. Сега се засилва безпокойството, че регионът може да изпадне в още по-голяма нестабилност след решението на Китай да създаде първия си военен аванпост в една от най-проблемните горещи точки в света.

Откакто президентът Обама реши да намали американското присъствие в регион, който от десетилетия е смятан за сфера на влияние на Вашингтон, отговорни политически фактори предупреждават, че образувалият се вакуум в равновесието на силите ще бъде запълнен от режими, които не взимат присърце западните интереси.
Отсъствието на ефективна западна политика за справяне с хаоса в Сирия накара Владимир Путин да създаде военен съюз с Иран, за да спаси режима на Асад от унищожение.

Сега китайците изглежда са готови да направят сериозен ход, като създадат първата си задгранична военна база в Джибути, стратегически важна държава и един от най-важните пунктове на Пентагона за подслушване в арабския свят и Африка.

Джибути се намира в Африканския рог, където се смесват водите на Аденския залив и Червено море. На негова територия е разположен и главният пункт на Пентагона за събиране на разузнавателни данни в арабския свят Кемп Лемоние, оттам минават и стратегически важните морски коридори през Аденския залив и Червено море. В базата има 4500 американски военнослужещи и тя се превърна в един от главните подслушвателни пунктове след атентатите от 11 септември.

Въпреки че главната задача на обекта е подслушването в арабския свят и проблемни точки в Африка като Сомалия, в него са разположени и американски специални сили, изтребители и хеликоптери. Базата е и важен оперативен център за действия с безпилотни самолети в Африка и Близкия изток.

Решението на Китай от началото на този месец за изграждане на военноморска база в Джибути - първия път, в който Пекин пожелава да установи постоянно военно присъствие извън границите си, бе посрещнато с тревога в Пентагона, който неотдавна обяви, че има план за разширяване на базата, който струва 1,4 милиарда долара. Служители на Пентагона изразиха опасения, че близостта на китайския военен обект може да се отрази зле на ефективността на Кемп Лемоние като подслушвателен пункт.

Една от причините, поради които Китай можа да осъществи този дързък във военно отношение ход в страна, която преди бе смятана за част от американската сфера на влияние, е все по-изменчивото поведение на автократичния ръководител на Джибути, президента Исмаил Омар Гелех.

След като дойде на власт през 1999 г., Гелех в продължение на много години изграждаше близки връзки с Вашингтон, който на свой ред подкрепяше правителството му чрез помощ за бедната африканска страна в размер на стотици милиони долари.

Отношенията обаче се обтегнаха, след като САЩ разкритикуваха остро президента на Джибути заради неспазването на човешките права, както и заради решимостта му да се кандидатира за четвърти мандат на президентските избори през 2016 г. Много от опонентите му твърдят, че това противоречи на конституцията.

Решимостта на диктатора да не изпуска властта доведе и до конфликт с негов бивш бизнес партньор. Резултатът бе ожесточен съдебен спор в Лондон, при който Търговският съд в британската столица взе безпрецедентното решение да нареди на Гелех да се яви в съдебната зала, след като адвокатите му бяха обвинени, че умишлено са подвели съда. Това бе и първият път от времето на екзекутирания за държавна измяна крал Черлз Първи, когато на действащ държавен глава е наредено да се яви в британски съд. В крайна сметка Гелех реши да не идва.

Все по-непостоянното му поведение обаче даде възможност на китайците да създадат военен плацдарм, който да позволи на Пекин да защитава ценните си търговски активи на Арабския полуостров и в Индийския океан.

Създаването на военноморска база в Джибути е важна придобивка за китайците, но в Пентагона се опасяват, че той може да се окаже големият губещ, особено ако става дума за контратерористичните му операции срещу "Ислямска държава" и Ал Кайда.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
6
 
! Отговори
до 117 преди 8 години
Не знам дали само на янките, или се уплашиха и от големия си съсед.
54
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом и кетайците се намешаха, става интересно.
53
2
 
42
 
! Отговори
тя преди 8 години
Време им беше на китайците! Да му мислят турците и съюзниците им американци!
52
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-после краварите станаха независими.От тях вече нищо не зависи на тоя свят.
51
2
 
33
 
! Отговори
тя преди 8 години
Американците не щат друга намеса /КИТАЙ и РУСИЯ/ за да не се объркват плановете им за господство в тоя регион и пълното им възползване от него! ДА ама НЕ!!!
50
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ е изкуствена креация. Време им е да изчезват. Русия + Китай означава бъдещето на човечеството.
49
3
 
47
 
! Отговори
mm преди 8 години
По времето на студената война, света беше едно мирно място. Когато НАТО/САЩ остана хегемон започна да безчинства по света. Така ,че дай Боже да се формира още един мощен военен съюз , алтернатива на НАТО.
48
1
 
55
 
! Отговори
Пижо преди 8 години
Комай това е началото на началото на края на американската хищническа хегемония по света.
47
1
 
38
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Щом някъде по "кълбото" се появи друг бандюга, чичо Сам се разтревожва. Освен него друг не може да го "владее" този свят. Да ама Армагедон / колкото и да ни се струва глупав и невъзможен/ явно ще трябва да стане!! Точно там, в Близкия Изток, трябва да се съберат всички "велики" сили и да подпалят" топката". Все някой *** няма да издържи и ще метне ядрените запаси в действие. Който е жив - ще гледа.....
46
1
 
37
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Ха-ха демократизаторите се разреваха за нещо си видите ли само те са най, най и другите едва ли не нямат право да правят същото като тях . Били разтревожени ,вече ще е така трябва да свикват света не е техен време да си останат в краварника.
45
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До всички "вземащи присърце западнит интереси " -Осъзнайте се бе ей! Вие сте крави, не кравари -вас ви доят!
44
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 94 разбирача, какви термини употребява наш ганйо, кошница с валути, но на кои страни ? На Венецуела сигурно, чийто президентски племенник хванаха с един тон кокаин? На обичайните подозрени, громителите на капитализма, месните племена на латинска Америка, Боливия, Никарагуа, Африканските нации от рода на Судан сигурно, рублата на дали я искат,.тя пада всеки ден, в русия има годишна 15 процента инфлация всяка година, може и да е повече, знае ли човек как я смятат?
43
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците купуват долари и евро, а не китайски пари, те рублата и китайската валута се състезават коя да падне повече
42
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ѝЯАХе хе до кога бе дядка ? До кога е въпрос на време ? От младините си все го громите този долар , междувременно рублата стана 2 стотинки, предвождам рубла за българска стотинка
41
1
 
42
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Точно така.Крайно време беше и Китай да се по размърда.Айде стига с тия износители на демокрация.
40
3
 
35
 
! Отговори
ѝЯА преди 8 години
Дългът на сащ е 19 трилиона долара, БВП на САЩ е 17 трилиона долара. Явно дългът е станал по-голям от БВП. Сривът на валутата на държава на която дългът и е по-голям от БВП е само и единствено въпрос на време. Не защото Китай или Русия ще го срутят, а защото САЩ са твърде лакоми.Китай прави собствена платежна система, не зависеща от долара. Само преди седмица китайския юан беше отвързан от долара и сега е свързан към кошница от валути, във които доларът бавно и полека ще изчезва.
39
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМА НЕДЕЙТЕ ДА СЕ ТРЕВОЖИТЕ БЕ !!! КОГАТО КИТАЙ ПРЕВЗЕМЕ САЩ ВСИЧКО ЩЕ Е КИТАЙ, ЩЕ ИМА ЖЪЛТИ Н.Е.Г.Р.И, БЕЛИ КИТАЙЦИ , ЧЕРВЕНОКОЖИ КИТАЙЦИ, ИСЛЯМ НЯМА ДА ИМА, ЕДНА ДЪРЖАВА, ЕДИН НАРОД А !?
38
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китай навлиза в Близкия изток САЩ разтревожен...?Крварите да не са със запазени места там?!
37
5
 
44
 
! Отговори
wtf?! преди 8 години
"от режими, които не взимат присърце западните интереси."Това противоестествено ли е що ли? "че регионът може да изпадне в още по-голяма нестабилност"И накъде повече?По абсурна статия - нема! Все едно всички са длъжни на краварите!
36
4
 
33
 
! Отговори
факт преди 8 години
И да се тревожат и да не се ..оттърваха коня у дерето..