Русия ще "изяде" туризма на Турция

Заради сваления Су-24 Путин забрани чартърите за туристи
6 яну 2016 21:47,
125
Русия ще "изяде" туризма на Турция
Снимка: Reuters, архив

С първия ден на новата 2016 г. влязоха в сила санкциите, които Москва наложи на Турция заради сваления руски бомбардировач от турски изтребители край сирийската граница на 24 ноември.

Експертите оценяват, че санкциите ще засегнат най-силно туристическия сектор на Турция, т.нар."икономика без комини", и прогнозират, че 2016 г. ще бъде много трудна за турския туризъм.

Над 4 млн. руски туристи посещаваха годишно Турция през 2012 и 2013 г. и се превърнаха във втория по численост контингент след германските граждани. Около 80 процента от тях почиваха в Анталия, като броят на предпочелите средиземноморския курорт руснаци достигна 3 млн. души през 2013 г., осъществени бяха 29 500 чартъра.

През 2014 г. числото на руските туристи значително спадна, около 800 хиляди руснаци по-малко посетиха страната, въпреки че Турция предоставя преференции за чартърите с руски туристи в размер на 6-7 хиляди долара.

Заради сваления бомбардировач Су-24 обаче руският президент Владимир Путин забрани чартърните полети за руските туристи, за да навреди на туристическия сектор. Специалисти прогнозират, че ако кризата се проточи, може да се очаква катастрофален спад от май до края на сезона.

В същото време според експертите не само самолетната криза, но и страхът от терора ще се отразят негативно на турския туризъм. Терористичните атентати в Анкара, Париж, Тунис, войните в Сирия и Афганистан, терорът на джихадистите от "Ислямска държава" всяват страх сред европейците, които се отказват от пътувания в Турция.

Макар че няма драстични отлагания на резервации, все пак се очаква, че ще има спад на европейските туристи. От 1 млн. французи, посещаващи годишно Турция, след нападенията срещу редакцията на френския седмичник "Шарли ебдо", посещенията са намалели с 20 на сто. По-малко са туристите от Италия, Испания, Холандия и Великобритания, където загубите са между 10 и 30 на сто.

Негативният имидж, който заради някои практики се създаде спрямо Турция като "сипматизираща на джихадистите", също отблъсква чуждестранните туристи, посочва специалистът Айхан Беркант. Той очаква над туризма да продължи да виси "дамоклев меч".

Изключение от общата тенденция на спад правят единствено германските туристи. При тях има увеличение от около 6 на сто. Това обаче не е достатъчно за да покрие загубите, които турският туризъм ще претърпи от намаляването на пътуванията на руските и европейските туристи като цяло, посочват специалистите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си седят в Чебурашкия и да гледат речите на Путин по Первий канал
42
22
 
8
 
! Отговори
Лизачи Наруски преди 8 години
Ако продължавате да ПУТКРЕПЯТЕ РУСКИНКИ ЩЕ ВИ ИЗСЕЛИМ В СИБИР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
41
24
 
7
 
! Отговори
Руския Боклук преди 8 години
Хитлеровата селекция на Сюлейман СЕ ОКАЗА НЕДОСТАТЪЧНА МЯРКА ЗА РУСКИТЕ ИНВАЛИДИ ОТ ВОЙНАТА! СЕЛЕКЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
40
23
 
12
 
! Отговори
до 80 преди 8 години
Руските теро.. пардон.. туристи не ходят в Крим че няма ток.
39
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо руснаците не ходят на почивка в окупираният от тях Крим ?!
38
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На руснаците по рождение им забраняват хубав и свободен живот.Путин върна крепостничеството, а мужиците му ръкопляскат.... робски души.
37
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
USD/RUB close: 33.144 7.01.2014USD/RUB close: 75.564 7.01.2016С камъни ли ще плащат руските туристи в Турция ?Богатите руснаци предпочитат курортите на загниваща Европа.
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТУРЦИЯ ЗАЛОВИЛА 13 ТОНА НАРКОТИЦИ В МЕЖДУНАРОДНИ ВОДИ :))))ЧИЯ ЛИ Е ТАЗИ ДРОГА ??? :))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААААА
35
11
 
4
 
! Отговори
1 домат = 230 рубль преди 8 години
Путин е наредил на ГМО инженерите , до следващата петилетка , по северното заполярие да засадят тропически култури и плантации. А късмет ! Дано да го направят , че гледам наташките , още от сега са натъжени по южните морета. Ах Вова ! Ти си най добрия овчар .
34
15
 
8
 
! Отговори
завиждам на Турция преди 8 години
че се отърва от руснаците. Дайте и ние да свалим един руски самолет да не идват в България..ха..ха
33
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре казано:"Путин забранява полети, туризъм ... Представете си в кое време живеят тия, още са крепостни мужици!Никога не са знаели руснаците какво е това Свобода!Затова те не могат да освобождават, само поробват другите народи."
32
20
 
18
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
В ТУРЦИЯ ВСЯКА ГОДИНА ИДВАТ 35 МИЛИОНА ТУРИСТИ, КАТО ВСЯКА ГОДИНА СЕ УВЕЛИЧАВАТ,ПУКА ИМ НА ТУРЦИТЕ ЗА 3 МИЛИОНА РУСНАКА (БЕДНИ РУСНАКА ) :)))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААРУСИЯ АГИТИРА РУСНАЦИТЕ ДА ХОДЯТ НА ПОЧИВКА В СЕВЕРНИЯ ПОЛЮС,МИНАЛАТА ГОДИНА БИЛИ ОТИШЛИ САМО 200 ЧОВЕКА :)))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААА"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен."- Алберт АйнщайнХА-ХА-ХА-ХА-ХААААА
31
2
 
11
 
! Отговори
Asiti преди 8 години
през 2016 г запфчва упатъка за турската държава
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От горе всичко се вижда. Нито американци, нито руснаците пасат трева! Ясно им е къде какво се случва, кой с какво и на къде се придвижва. Няма скрито покрито.
29
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин забранява полети, туризъм ... Представете си в кое време живеят тия, още са крепостни мужици!Никога не са знаели руснаците какво е това Свобода!Затова те не могат да освобождават, само поробват другите народи.
28
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото повикали ,такова се обадило. Разказа им се играта на зелките.
27
2
 
16
 
! Отговори
??? преди 8 години
До Анонимен 21.Като е пълно с нефт и газ в Африка айде бегай да си правиш газопровод и нефтопровод в страни кадето все има граждански войни или терористични актове.Кой *** ще инвестира в тези страни.И за разлика от Африка Русия държи 1/3 от сушата, като не са копнали в Сибир още.
26
6
 
2
 
! Отговори
LLL преди 8 години
До 1домат = 230 рубльПишел от Анталия.А аз ти пиша от Лондон...скоро долара и британската лирата ще са не 4 а 10 пъти спрямо лирата.
25
1
 
14
 
! Отговори
???? преди 8 години
До 999Той няма да спре газта...просто като дойде време да се поднови договора за новите доставки ще има нови цени..А Ердоган нали ще взема газ от кюрдите в Ирак....мухахахахаха Ердоган ще купува газ от кюрди......мухахахахахахахахахахаха
24
18
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
При 90-100 рубли за евро, колкото ще стане курса до лятото, и при заобикаляне на цяла Украйна, руснаците няма да ходят на никакви морета. Тези, дето сега фърчат до Фукет, просто издухват последните си спестявания, за да не ги изяде инфлацията. Единствената им екскурзия ще е когато Путин ги подгони да ни "освобождават". Мислете отсега къде ще ги копаме.