Русия връща към живот спрения "Южен поток"

Проектът ще бъде съобразен с условията на ЕС
Обновена: 11 яну 2016 12:35 | 11 яну 2016 10:22, Елка Василева
330
Русия връща към живот спрения "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Москва връща проекта "Южен поток". За това се похвалил самият премиер Бойко Борисов в най-близкото си обкръжение, пише "Стандарт".

В края на миналата седмица министър-председателят бил толкова щастлив от възстановяването на проекта, че радостно потрил ръце и възкликнал: "Сега ще видят всички те дали Ердоган е добър, а Бойко – лош!"

Още по темата

Според експерти работата по газопровода "Южен поток" ще бъде подновена до няколко седмици. 

Два международни фактора тласкат Москва към възстановяването на проекта "Южен поток", пише изданието. Първият от тях е рязкото влошаване на руско-турските отношения през 2015 г. Първо Анкара цяла година лази по нервите на Москва с опити да извие ръцете на "Газпром" с по-високи отстъпки за доставките на газ за Турция - нещо, което руснаците никога и на никого не са позволявали. Второ, Анкара буквално си направи сепуко, като свали Су-24 на чужда територия. 

Вторият фактор е буксуването на голямата надежда на Москва - проектът "Силата на Сибир". В последния работен ден на миналата година "Газпром" отмени търг за строителството на 800 км от газопровода, който трябва да доставя годишно по 38 млрд. куб. м газ на Китай. Рецесията на китайската икономика и мрачните перспективи пред нея засега ще отложат реализацията на "Силата на Сибир".

На този фон Европа си остава единственият сериозен потребител и изряден платец на природния газ за Москва. Затова и реанимацията на проекта "Южен поток" е навременна и икономически целесъобразна.

Самите тръби за изграждането на подводния участък от проекта все още си стоят на пристанищата Варна и Бургас, като руснаците плащат редовно за заеманите складови площи, обясниха и от двете пристанища.

Реанимираният проект "Южен поток" ще бъде съобразен с условията на Третия либерализационен пакет, твърдят запознати. Проектът напълно се вписва в идеята за изграждане на газовия разпределителен център "Балкан" край Варна, подкрепен от Брюксел проект, който без руския газ просто би бил абсолютно немислим. Така че с малко забавяне и може би малки изменения газопроводът "Южен поток" ще се реализира, пише "Стандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Северен поток няма да има, това е загуба за Русия, печелят само германски фирми.Бойко е по-умен от жужето и го изигра яко !
13
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
путин го отрязаха от турция и китай и сега ще се моли на европа да продава суровини.голодомор идва в русия и няма с какво да си платят пенсиите и заплатите.ситуацията в русия е катастрофална,до година се очаква социална революция и гражданска война.
12
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа е спряла подръжката си за Украйна--за да се строи Ю.Поток--така поне говорят експерти.Демек,урките никога няма да влязат в Е.С. а Москва постигна своето си.
11
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако се построи газопровода, ще получавме най евтината газ. Както Германия например, която получава газ по северен поток. Но има и 50% участие в него. Ако и ние искаме, трябва да се бръкнеме, а не да чакаме наготово.
10
20
 
9
 
! Отговори
Батакист преди 8 години
Ха-ха , ще клекне Путин, къде ще иде. Сега всичко ще стае както го иска ЕС, а не както му се щеше на джуджи. Сега поддръжиците на джуджи ще скочат че това не е така, ама нали виждате - в турция не става, китайците са в застой и остава сламката южен поток.
9
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко победи, а Путин клекна, само дето се прави на мъж толкова време.Отдавна ви го казвах това!Тръбите за потока си стояха на пристанищата в Бургас и Варна, беше въпрос на време Путин съвсем да огладнее.
8
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен...9...май Европа е целувала ръцете на Путин-с тайни преговори...Виж и други източници-написано е в Шпигел....
7
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейският Парламент е пращал делегати в Кремъл да се договарят тайно на 8 януари за Ю.Поток.И какво стана сега-върти го=сучи го---пак Русия постигна своето....
6
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин КЛЕКНА и целува ръце за да тръгне потока :)))))))
5
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путятя нали го беше спрел твърдо и невъзвратиме?
4
6
 
22
 
! Отговори
ДУХАЙТЕ СУПАТА БОКО преди 8 години
Газ ще ви докарам и ще ви задължа да го ползвате, нищо че у нас е най-скъп в целия свят...21 милиарда заем взех за да има за крадене на воля, но вие ще го плащате ако сте живи...Построих най-скъпите магистрали, за сметка на това ще ги ремонтирам до безкрай.А съда,съда ще решава каквото му кажа.Дано да сте доволни и бързо да *** малко преди да се пенсионирате! Здравето ще остане само в пожеланията ви за Коледа, проклети българи!И ЩЕ ВИ МАЧКАМ ОЩЕ ,НЕ МОЕ МЕ БАРНИТЕ ДПС Е ЗАД МЕН
3
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
впутин клекна
2
6
 
27
 
! Отговори
Да го кажем направо преди 8 години
То така става-европа се маеше за Ю.Поток,а Германия в това време подписа в Русия за Северен Поток-2...И сега всички изведнъж искат да се осъществи Ю.Поток...ххаааххахаа баххххх и падението на европейците...
1
8
 
49
 
! Отговори
ИЗВОД преди 8 години
Брюксел видя че няма оправия с Турците--нито за бежанците--нито за руската газ...Видя че няма откъде да вкарат друга газ освен руска--единствено в бидони от САЩ...Затова на 8 януари е била европейска делегация в Кремъл--да искат рестарт на Ю.Поток...