Големият страх в Европа – страхът от исляма

Британската и американската преса за мигрантите в Европа
14 яну 2016 10:30, Елка Василева
53
Големият страх  в Европа – страхът от исляма
Снимка: архив, Reuters

Германската крайнодясна и евроскептична партия "Алтернатива за Германия" достигна най-високото си равнище на подкрепа на фона на нарастването на опасенията за миграцията в страната, пише британският в. "Индипендънт".

Партията е на трето място по подкрепа след консервативната коалиция на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите, отбелязва изданието и припомня, че новопристигналите се обвиняват за серията нападения в Кьолн през новогодишната нощ. Последвалото насилие в Лайпциг, при което крайнодесни извършваха вандализъм срещу търговски обекти, собственост на лица от малцинствата, е в рязък контраст с политиката на германското правителство и приема, на който се радваха мигрантите миналата година, подчертава в. "Индипендънт".

Канцлерът Ангела Меркел неотдавна промени тона си по отношение на бежанците, като заяви, че Европа е уязвима към бежанската криза. В същото време десните популистки партии са във възход в Швеция, Холандия и Франция, отбелязва британското издание.

Германският канцлер трябва да се справя със съпротива и в собствената си партия, след като над 40 политици подписаха петиция за затваряне на германските граници за търсещи убежище, пише в. "Телеграф". Меркел беше подложена на силен натиск да промени политиката на "отворени врати" за бежанците, след като се разкри, че търсещи убежище са основни заподозрени за сексуалните посегателства над жени в Кьолн.

Посегателствата доведоха до засилване на разделението в Европа, а мигрантската криза засилва общественото безпокойство, макар че извършителите са нищожна част от над един милион бежанци в Германия, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Крайнодесните политически партии, които отдавна използват старите стереотипи за тъмнокожи чужденци, които заплашват европейската идентичност и сигурност, побързаха да се възползват от съобщенията за атаки. Това е фактът, за който никой не е готов да говори - че големият страх е страхът от исляма, подчертава Александър Бетс, директор на Центъра за бежански изследвания в Оксфорд, цитиран от американското издание.

Според него повечето политици от водещите партии не са успели да успокоят тези обществени страхове, нито да осигурят достатъчна яснота в дебата за миграцията. Това създава вакуум, от който се възползват антиимигрантските лидери, подчертава Бетс, който предупреждава, че ако не се предприемат бързи мерки, обществената подкрепа за приемането на бежанци може да се срине.

В Америка, както и в Европа, периодите на враждебност към имигрантите често са следвали случаи, при които чужденците са обвинявани за престъпността и други проблеми, припомня в. "Ню Йорк таймс". Но статистическите изследвания показват, че поне в САЩ имигрантите са далеч по-законопослушни от местните жители, независимо от расата, класата или равнището на образованието си. Те обаче винаги са удобна изкупителна мишена, заявява Уолтър Юинг, старши изследовател в Американския имигрантски съвет, организация с идеална цел във Вашингтон.

"Винаги е лесно да се обвини другата група за всички проблеми на обществото", подчертава Юинг. Данните показват, че между 1990 г. и 2013 г. броят на родените в чужбина жители на САЩ почти се е удвоил, а броят на нелегалните имигранти е нараснал тройно. Свързаните с насилие престъпление и престъпленията срещу собствеността обаче са спаднали с 48 и 41 на сто, а родените в САЩ попадат далеч по-често в затвора, посочва американското издание.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: миграцияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро ще открият ловния сезон за носърчета.
14
1
 
28
 
! Отговори
Я-я преди 8 години
Европа още нищо не е видяла. Тепърва идва пролетта и лятото. А с тях и потока от мигранти..
13
8
 
11
 
! Отговори
факт преди 8 години
Жените командват парада,но вече искат реално да смачкат мъжете -техния бит,култура.....Техните приказки,спорт .Жените искат само пари и власт и ни зарибиха с голи тела на неолибералните сатанисти.
12
2
 
38
 
! Отговори
ист преди 8 години
Всички сирийци,иракчани и авганистанци между 18 и 35 години веднага да се върнат в държавите от които са дошли. Оставили са старите си родители и са избягали внесто да ги защитават. А може би не са избягали, а са дошли да завладяват Европа.
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страх ли? Скоро ще стане весело:)))) Предвиждам понижение на цената на сапуна и повишение на турсенето на въжета
10
30
 
6
 
! Отговори
ос преди 8 години
Приятел ,целта на Шенген измислен от жените в Европа е да няма граници .Не сте наясно какъв преврат беше извършен в Европа.Жените не искат бели мъже.Искат ислямизъм .
9
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа свършва. На майтап казвахме че към когото сме се присъединили не е прокопсал, ама майтапа пак взе да става истина.
8
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истините са 2:1. Когато настъпи исляма - цивилизацията отстъпва.2. Това безконтролно пускане на хора е равносилно на самоубийство. Трябваше ВЕДНАГА да затворят границите, а всички желаещи за убежище да минат през посолствата. Така пак щяха да наберат бройката, но щеше да има и жени и мъже, а разни доказани главорези нямаше да бъдат допуснати. Все пак в Турция не са под заплаха и можеха да си изчакат реда.
7
10
 
3
 
! Отговори
защо стана така преди 8 години
В ЕС се извърши преврат на жените срещу мъжете.Всичко се прикрива с т.нар ислямизация.
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има два вида ефективни мерки срещу вълната от "бежанци".Първата е да не бъдат допускани изобщо.А втората е да не се дават помощи под никаква форма на лица извън Евросъюза.Който даде жилище под наем на лице от Близкия Изток да бъде глобяван и наказван.Така ще има контрол в две насоки.Особено от спирането на помощите,защото арабин никога на работа не се хваща,той е мързелив и чака на държавата да го обгрижва,като междувременно се размножава до безкрайност.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едва ли извършителите на сексуалните посегателства в Кьолн са нищожна част от така наречените бежанци. Колко от тях са мъже над 18 години и са в Кьолн?
4
5
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Няма такъв континент Европа вече ..Има Европистан или Еврабия !Както ви харесва ... :)
3
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ман-гал, много нещо !? Да отварят Освиенцим, и това е !
2
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vsichki choveko uniahtojavashti (metodi,sredstva,) sa delo na mirnite hristiqni i svetovnite voiini
1
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както и да го усукват и въртят истината е , че границите трябва да се затворят за да може Европа да се справи със сегашните т.н. мигранти-терористи. Другото е граждански войни и разруха .