Антикризисните мерки в Москва - ощетяват най-бедните

Руският печат: Данъчните инициативи ще оскъпят храните
9 фев 2016 12:58,
114
Антикризисните мерки в Москва - ощетяват най-бедните
Снимка: Reuters

Руският печат продължава да обсъжда новите данъчни инициативи на правителството. "Държавата като данък" е заглавието на редакционен коментар във "Ведомости".

Бедните в Русия плащат все повече за опитите на кабинета да им помогне. Предложеното въвеждане на акцизи върху "вредни" стоки като палмовото масло и захарта ще удари производството на най-евтините храни - ще поскъпнат тестените изделия, маргаринът, а освен самата захар и множество хранителни продукти със захарно съдържание.

Възможното вдигане на акциза върху горивата ще оскъпи транспортните услуги, а оттам пак храните по магазините. А новата система за облагане на ТИР-овете с пътна такса вече даде своя принос за инфлацията в Русия, пише вестникът.

За оправдание се сочат антикризисният дневен ред и нуждата да се закрепи бюджетът, но действията на държавата ощетяват главно най-бедните. Цените на храните - а разходите за храна надхвърлят 50 на сто в бюджета на малоимотните, са нараснали средногодишно с 20,2 процента според изданието, цитирано от Би Би Си.

През януари обаче инфлацията на годишна база в Русия стигна 10 на сто. А пенсиите са индексирани от февруари едва с 4 процента.

"Гражданите получават от "социалната държава" по-малко, отколкото по принуда му дават заради решенията на тази същата държава, взети уж в подкрепа на гражданите - пише "Ведомости". - Някъде вътре в държавата осезаем дял от отчисленията се губи, което сочи крайно ниската й ефективност. За държавата това не обещава нищо добро: ако гражданите прекарат що-годе дълго време с разминаване, примерно 4 на сто индексация и 13 на сто инфлация, ще им привърши било храната, било търпението."

Кабинетът в Москва е подготвил последната версия на антикризисен план за обсъждане с президента Владимир Путин на 10 февруари, съобщава електронният в. "РосБизнесКонсалтинг".

В правителството идват една след друга антикризисни заявки от отделни ведомства и стойността на антикризисния план постепенно расте. До понеделник - по собствена оценка на кабинета, общата му стойност е достигнала 827,42 милиарда рубли, се казва в статията.

В последния си вариант антикризисният план предвижда четири източника на средства. Това са действащият бюджет, несъздаденият все още антикризисен фонд, евентуални натрупвания от орязване на текущи бюджетни разходи и финанси от Фонда за национално благосъстояние.

В документите, свързани с плана, не се посочват макроикономическите условия, на база на които може да се осъществи това финансиране. В самия план се внасят все повече точки, предвиждащи пряка финансова подкрепа за отделни предприятия. Например, да се отпуснат през март т. г. 39,8 милиарда рубли за покупка на близо 292 локомотива за руските железници.

Според антикризисния план, така ще бъдат запазени 60 000 работни места в ресорните заводи, пояснява мрежовото издание.

Според "РосБизнесКонсалтинг", днес първият вицепремиер на Русия е планирал съвещание за промяна в структурата на държавния бюджет - мярка, за каквато в правителството не са говорили досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашият хал не може би добър никога, защото ние сме, българите, много обичам да живеем като колониалната държава (за спонсиране, евтини банани и потупване по рамо)- няма значение дали за Русия, Турция, ЕС, САЩ или някой друг, който ще поиска. Срам ми е, братя...
25
3
 
1
 
! Отговори
коко преди 8 години
До Реалномай те е хванал руския грип и си дигнал температура
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 32Защо са ти толкова много притесняваше за Русия? Защо не е Турция, не ИД, не Китай, не вече напълно мюсюлманизирана Европа? Защо Русия? Успокой се, моля. Русия знае какво се прави!
23
3
 
8
 
! Отговори
Реално преди 8 години
Айде пак глупости--ами нещо да се напише у нас че в Русия ПАК им вдигат пенсиите и заплатите със 14 %..... Да ама няма това да го прочетем--щото просто трябва да се плюе по руснаците.Просто който наистина иска да има нормално инфо-трябва да избягва медиите на НПО тата....Не че ги защитавам руснаците--но ако бяха толкова зле--досега да бяха направили революция--те поне това го умеят.
22
3
 
1
 
! Отговори
до 55 преди 8 години
ПРАВ СИ, НО Е ЕСПЕРИМЕНТИРАН С МАЙМУНИТЕ! Нали се биехте в гърдите, че това е най-хуманният строй!И>Д>И>О>Т>И
21
5
 
8
 
! Отговори
Упппсссссссссссс преди 8 години
Еййййййй се ги уморихте тези руснаци беееее--от 2-3 години се умират от глад--и после четеш как били пръскали пари зад граница.Между другото за 2015 г рашъните са изхарчили САМО за туризъм зад граница 50 милиарда долара--и това без покупките на имоти.....А ние тук все ги погребваме от глад--Еми балъци сме си
20
3
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 8 години
Забравяш че на този хал сме точно заради Русия и близо 50 годишно руско/комунистическо/болшевишко робство!
19
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма прошка за онзи , който убива славяни в името на ....пари и власт. Аз , като българин не желая да бъда приятел с такъв човек. Путин иска да продължи дружбата с българския народ и страна.Докато стреля в Украйна срещу собствени граждани, славяни, няма място с нас , българите на една маса.- с убийци ние не желаем да дружим.
18
3
 
3
 
! Отговори
наздаровя преди 8 години
1 Щатски долар =78,5854617 Руски рубли
17
4
 
4
 
! Отговори
ист русофила. преди 8 години
Лелеее, какви хиледарки вадят бедните уж руснаци. И ние при другарят Виденович бяхме богаташи.
16
6
 
6
 
! Отговори
Россия банкруть преди 8 години
Русия ще фалира преди Европа!
15
6
 
7
 
! Отговори
соросоиден илюминат преди 8 години
Путинова Русия устремено се е запътила към небитието, при СеСеСеРе...
14
5
 
4
 
! Отговори
ути преди 8 години
За тази вечер менюто е танк пане. Бон апети!
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Велика и суверена България иска да преподава на бедното руснака тъй като е необходимо да се живее...Много интересно за Русия!
12
4
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Скоро мужиците отново ще си ядат пушките!
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДАМИ И ГГОСПОДА ОТ ДНЕС .БГ РАЗБРАХМЕ,ЧЕ СТЕ ПОРЪЧКОВА МЕДИЯ НА ПОДЧИНЕНИЕ КЪМ ПОСОЛСТВАТА НА САЩ ,ТУРЦИЯ И ИЗРАЕЛ ,РАЗБРАХМЕ,ЧЕ БЕЗ ДА ПУСКАТЕ ТАКИВА ПЛАТЕНИ ОТ ПОСОЛСТВОТО НА КОЗЯК ПАСКВИЛИ СРЕЩУ РУСИЯ ,ЗА КОЕТО ДОБРЕ ВИ СЕ ЗАПЛАЩА ,ЩЕ УМРЕТЕ ОТ ГЛАД,НО ДРУГ МИ Е ВЪПРОСА,ЗАРАДИ ЕЛЕМЕНТАРНАТА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ЕТИКА ДА БЪБЛИКУВАТЕ ИЗЛЕЗЛИЯ НАСКОРО ДОКЛАД НА НОЙ СПОРЕД КОЙТО ДОКЛАД В БЪЛГАРИЯ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 Г ХРАНАТА НИ Е ПОСКЪПНАЛА НАД 50 ПЪТИ,АТОКА И ПАРНОТО СА ПОСКЪПНАЛИ С 13000%
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Българче от Русия вечно никой не живее но ти си купи китайски учебници ще ви трябва като станете част от под небесната русначе
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо бе, нали презвехте Алепо и Кримваш, ще се притъпи глада.
8
8
 
3
 
! Отговори
Българче от Русия преди 8 години
За Русия, като основната цел е суверенитет и сигурност. Никой в Русия не е гладен, не се тревожи за нас, господа! Ние живеем днес и ще живее вечно. Помислите за себе си, за вашия суверенитет и сигурност..
7
2
 
5
 
! Отговори
11уу преди 8 години
Алкашите в раша се видяха 3-4 години с Полския стандарт помислиха се за велики и сега са под Румънския а при 85 рубли за долар и под Българския ще паднат