Ердоган се репчи: Ще залее Гърция и България с бежанци

Люксембург трябвало да засвидетелства уважение на Турция
9 фев 2016 08:54,
264
Ердоган се репчи: Ще залее Гърция и България с бежанци
Снимка: архив Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заплашил през ноември, че ще наводни Европа с мигранти, ако европейските лидери не му предложат по-добра сделка за справяне с близкоизточната бежанска криза, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на гръцкия новинарски сайт Euro2day.gr.

В сайта, който е специализиран в разпространението на финансови новини, са публикувани протоколи от среща, състояла се миналия ноември, между Ердоган и председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочва Ройтерс. От текста става ясно, че срещата е била напрегната. Според гръцкия сайт публикуваното показва, че е имало дълбоко взаимно недоверие и раздразнение по време на разговора на Ердоган с Туск и Юнкер.

Протоколите от срещата на английски език не уточняват кога точно, нито къде точно е била срещата. Но както изглежда тя е била на 16 ноември в Анталия, в Турция, където тримата лидери са се срещнали след срещата на върха на Г-20, отбелязва Ройтерс.

"Можем да отворим вратите към Гърция и България по всяко време и да можем да качим тези бежанци на автобуси, е казал Ердоган", цитиран от ТАСС.

"Ако не ни дадете 3 милиарда евро за две години, тогава няма смисъл да продължаваме разговора. Гърция получи 400 милиона евро по време на кризата. Ние трябваше да удържим част от тези средства и да ги използваме за създаването на зона за безопасност в Сирия, така че да решим проблема с бежанците", е казал Ердоган на европейските лидери, предаде ТАСС.

"На ЕС ще се наложи да се справя с повече от едно момченце, удавило се край бреговете на Турция. Ще трябва да се справи с 10 000, с 15 000 души. А как ще успеете да се справите с тях?", е попитал Ердоган двамата лидери, предаде ТАСС. Ройтерс допълва, че задавайки този въпрос Ердоган е попитал Туск и Юнкер дали ЕС ще "убие бежанците", за да се справи с кризата.

По време на разговора турският президент е засегнал и темата за атентатите в Париж и за тероризма. По думите му, цитирани от гръцкия сайт, терористичните актове в Париж са свързани с нищетата и със социална изолация.
"Тези хора са необразовани, те все така ще бъдат терористи за Европа", е казал Ердоган по адрес на нападателите. Той е подчертал, че Турция се бори с "групировката Ислямска държава, с Демократическия съюз (партията на сирийските кюрди) и с всички", предаде ТАСС.

По време на срещата е станало дума и за доклада на Европейската комисия за напредъка на Турция по пътя й към присъединяване към ЕС, посочва ТАСС. Ердоган се е възмутил от съдържанието на доклада и го е определил като "оскърбително".

"Кой е написал този доклад? Как сте могли изобщо да напишете подобно нещо? Болшинството от турците не искат Турция да стане член на ЕС, защото вие изготвяте такива доклади", е казала турският президент на двамата европейски лидери.

В доклада, публикуван на 10 ноември миналата година, се говореше, че в Турция процесът на реформи се е забавил миналата година, а напредъкът в борба с корупцията и гарантиране на независимостта на съдебната система е определен като ограничен. Освен това ЕК отбеляза, че Турция е направила значителна стъпка назад в сферата на спазване на свободата на пресата и има негативна тенденция в сферата на съблюдаване на правата на човека, припомня ТАСС.

Ройтерс посочва, че според изнесеното в гръцкия сайт Ердоган често пъти е прекъсвал Юнкер и Туск, а разговорът е бил доста разпален. Президентът е обвинил ЕС, че е разочаровал Турция, а Юнкер лично, че не е проявил уважение към него.

Според гръцкото издание Ердоган е казал, на Юнкер, бивш премиер на малката страна членка на ЕС Люксембург, че трябва да засвидетелства повече уважение към 80-милионната Турция, предаде Ройтерс.

"Люксембург е само като един малък град в Турция", казал Ердоган", цитиран от Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 109Човекът просто искал едни пари от ЕС. А тия пари от ЕС не са ли твои, мои, наши, на всички европейски данъкоплатци!?
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кочо"...За много по малко от 3 млрд евро може да се изгради сериозно съоръжение на външната граница на ЕС..."А да се спре войната не се изискват почти никакви пари. Но интересите са големи.Обвиняват Гърция,че не може да опази границата и ще я принудят да направи съвместни патрули в Егейско заедно с Турция. Така лека-полека НАТО стъпва навсякъде. Може би сме слепи, за да не виждаме някои неща.
83
2
 
10
 
! Отговори
Aloo преди 8 години
Хайде бе драги независими журналисти...трети ден чакам да пуснете новините от посещението на ердоган в Южна америка....за да разберат хората , как неговата охрана бие най-безцеремонно протестиращ....telesurtv.net/english/news/Erdogan-Guard-Attacks-Pro-Kurdish-Lawmaker-in-Ecuador-20160204-0050.html...
82
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Амииии,що не си затвориш и ти границите за бежанци бре,балък???Аааааааа,не може!!Ходещи на два крака пачки пари са!!Защо не си затвориш границите и да се пренасочват към съседните арабски държави!!Ще ги затвориш нанааааай!!!!Кой тогава и по какъв начин ще изнудва европейците и ЕС за пари и ще ползва бежанците като заплаха???Много долен удар под кръста ползваш Ердоган!!Играеш си добрината ни!!Гърците могат да почнат да потапят лодки,а ние да стреляме,опре ли ножа да кокала!!Разбийш ли???
81
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ердоган се репчи: Ще залее Гърция и България с бежанци"Човекът просто иска едни пари от ЕС.И ще ги получи.Не е като нашите зад...ни...ци, които само могат да плащат, не от джоб, разбира се, а народна пара, за да приберат нещо в своята си сметка.
80
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бургиите ще започнат да изнасилват и хората ще се вдигнат срещу власта тоя път полицията няма да направи плътен кордон около парламента защото и те ще са от протестиращите.Това ще края на управлението на ГРОБ и за това няма да го допуснат да се случи.
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снощи Аврамопулос,отговорен за бежанските въпроси в ЕС,попитан от журналист за парите за Турция отговори,че тези млрд.,отпуснати на Турция като помощ ще се разпределят и ръководят от някакъв си чужд фонд,който е в Турция,като парите ще бъдат за изхранването и здравето на бежанците.В тв предаването,гр.министър Музалас каза,че има много голям брой НПО,които действат както в Турция,така и по гр.острови,а и на границата с МакедонияТака,че само догадки какви интереси и колко лапачка покрай бежанците
78
2
 
12
 
! Отговори
до 105 преди 8 години
Аба какво съоръжение трябва да се поучим от опита на други държави нваши партньори като САЩ как пазят границите си една табела СТРЕЛЯ СЕ БЕЗ ПРЕДОПРЕЖДЕНИЕ ВОЕННА ЗОНА и въпроса е решен .
77
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Недейте напада Пердоган, най-добрият приятел на Бойко Борисов! Гледах им срещата, страстни прегръдки и целувки, само истински аркадаши и авери могат така да се опипват тук-там...
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да имаме досктатъчно жени за бургиите !повечето работят в чужбина за валута
75
2
 
7
 
! Отговори
Кочо преди 8 години
Тоя много нагъл, защо Европа е длъжна да приема мигранти? За много по малко от 3 млрд евро може да се изгради сериозно съоръжение на външната граница на ЕС и да се реши проблема с бежанската вълна. Защо турския премиер изнудва Европа, защо САЩ не приемат част от мигрантите?
74
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И от къде ще минават хилядите Турски тирове тогава през коя държава !?
73
7
 
3
 
! Отговори
Може преди 8 години
Това е възможно, но е опасно и за самия него. Има много кюрди сред бежанците и не е от полза за Турция, те да си създават бази в България и други държави.Иначе Ердоган е прав, че страната му пое свръхмного бежанци. Опасявам се, че Германия ги вече догони по брой имигранти на глава от населението.
72
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човек остава с впечатлението, че Турция е твърде голяма.
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На ердоган са му скроили шапката и европейци и руснаци а за турските военни да не говорим преди години правеха доста преврати в турция сега много от висшите военни са по затворите но не всички забравих и кюрдите скоро ще има мат на ердоган
70
10
 
9
 
! Отговори
mator преди 8 години
Ако не дадете 2 милиарда ще пусна бежанците:) много се изкривяват новините!!! На всички държави са отпуснати някакви пари, а със турция само се говори!!! А ердоган казва-ако мислите две години само да приказваме няма да стане и ще ги пусна. Ако. Минете от към на всяка държава ще разберете че всички имат право!!! .... ЕДИНСТВЕНО ПУТИН. ПОЛУДЯВА ИСКА РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ ЗАЩО? Защото СВЕТА СЕ Обединява тръбите също полицията също и всичко останало а това не му харесва.
69
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Можем да отворим вратите към Гърция и България по всяко време и да можем да качим тези бежанци на автобуси, е казал Ердоган", цитиран от ТАСС."А ние можем да затворим границата, ***. Като ти задръстим граничните пунктове с турски тирове, единствено с катапулт ще можеш да ни пратиш бежанци.
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това с бежанците е станало като някакъв бизнес,който дори се оказва по-печеливш и от търговията с наркотици.Някой да обясни защо не се е намесил все още Интерпол,за да се издирят всички тези търговци на човешка плът.Но какво всъщност говоря!?Та преди дни сайтове писаха,че са изчезнали около 10хил.деца и никой не знае къде са.Изглежда,че от цялата ситуация някои имат доста голям интерес,а както знаем,"интереса клати феса."Зашо не направят hotspots в Турция,и от там да ги разпределят за Европа!?
67
2
 
6
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
В този сайт има цензура и подкрепят Ердоган! ДВЕМПРСТА!
66
3
 
7
 
! Отговори
Коста преди 8 години
Ще залее България,освен ако ги пуснем да продължат на северозапад...