Съд в Германия реши: Не връщайте бежанците в България

У нас оставали на улицата, нямали шанс за интеграция
95
Съд в Германия реши: Не връщайте бежанците в България
Снимка: Reuters, архив

Германски съд постанови, че България и Унгария не са "сигурни страни" за бежанците. Затова те не трябва да бъдат връщани там. Двете страни допускали "системни нарушения спрямо бежанците" и престоят им там бил "опасен", пише DW.

Досега бежанците от кризисни региони, подали молба за убежище в Германия, можеха да бъдат връщани в България и Унгария, ако те са били регистрирани там за първи път на територията на ЕС.

В края на миналата седмица обаче Административният съд в Саарлуис, провинция Саарланд, постанови, че България и Унгария не са "сигурни трети страни" за бежанците. Следователно тези от тях, които на път за Германия са се регистрирали за първи път на територията на ЕС в България или в Унгария, няма да да бъдат връщани обратно в тези две страни, съобщават няколко германски издания.

"В България чужденците със статут на бежанци са застрашени да останат на улицата и на практика са без медицинско обслужване. Те нямат шанс за работа, а българското правителство не полага никакви усилия за интеграцията на тези хора. Затова и в тези страни те няма как да излязат от безизходицата, в която се намират", се казва в решението на съда. То обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано.

До делото се стигнало, след като сирийска гражданка, чиято молба за убежище в Германия била отхвърлена, подала жалба в съда. Тя и ливанският й съпруг пристигнали в Германия през България и според Дъблинското споразумение, би трявало да бъдат върнати обратно в България. Това обаче няма да се случи, тъй като сега съдиите са преценили, че България не е "сигурна трета страна" за бежанците.

Според вестник "Саарбрюкер Цайтунг", в провинция Саарланд има 16 подобни случая, които могат да бъдат повлияни от съдебното решение.

Същото важи и по отношение на Унгария. "Саарбрюкер Цайтунг" дава пример с един сирийски бежанец, който трябвало да бъде върнат обратно в Унгария. След решението на Административния съд в Саарлуис обаче, процедурата по неговото екстрадиране е спряна. В мотивите си, съдиите посочват "системните пропуски" на унгарските власти при изпълнението на процедурите за предоставяне на убежище. В решението на съда се казва още: "Съществува опасност от нечовешко и унизително отношение към екстрадираните обратно в Унгария бежанци".

Съдиите се позовават на решението на унгарското правителство да не приема повече бежанци обратно по Дъблинското споразумение, тъй като страната е изчерпала капацитетите си.

Решението на съда породи критики от страна на управляващия Християндемократически Съюз (ХДС). Заместник-председателят на фракцията на ХДС в парламента на Саарланд Роланд Тайс припомни, че други германски съдилища са определили България за "сигурна трета страна" и бежанците могат да бъдат връщани в нея.

"Макар и в България на бежанците да не им е лесно, Германия просто няма как да приеме всички, които биват преследвани в родината си. Който бяга от война, има право на закрила в Европа, но не всеки има право да ползва социалните придобивки в Германия", е цитиран да казва Тайс пред "Саабрюкер Цайтунг".

Досега Германия не можеше да връща бежанци на Гърция заради множеството неуредици в процедурите за предоставяне на убежище в страната. Още през 2009 германският Конституционен съд спря на това основание връщането в Гърция на един бежанец от Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е,най-после нещо обнадеждаващо за нас!Не ни ги пращайте.Дръжте си ги у вас!
36
0
 
11
 
! Отговори
900 евро на месец преди 8 години
Що да се връщат в България колко ще им дават тука , в Германия получават по 900 евро на месец което си е повече от някои заплати при нискоквалифициран труд от рода на 450 евро в Германия
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се грижим добре за нашите ***, ей! Освен това не е ясно кой кого задява по улиците тук - мюслитата девойките, или девойките мюслитата.
34
0
 
4
 
! Отговори
theJack преди 8 години
ууу, най после .Жалко че най вероятно са пак приказки любовни , а какво ще стане ще видим ...
33
0
 
15
 
! Отговори
Как Сийка преди 8 години
Скава Богу! Имаме си предостатъчно ислямисти - не ни трябват още!
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bay Ganyoto pak nepotreben.chak i vreden
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мерси, бабо Меркел :^)
30
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нЕкои тук много се радват, но на какво отгоре! Не се сещат, че тъй наречената България явно не е добро място за самите българи. Те бягат от нея. А малоумието ръкоплещи ли ръкоплещи, като да е на "шоуто на слави" или на "сделка или не"
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вашето правителство трябва първо да предприеме мерки - за обновяване на трудовите лагери "Белене" и "Скравена". Все пак, правителството трябва да мисли за бъдещето.
28
2
 
23
 
! Отговори
Дадо преди 8 години
Нашето правителство трябва първо да предприеме мерки за интегриране на собствените си граждани осигурявайки им работа и достойно заплащане поне в рамките на издръжката на един неканен мигрант.
27
1
 
8
 
! Отговори
проба преди 8 години
нашествници
26
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, най-после нещо добро и за нас.
25
1
 
47
 
! Отговори
и правилно преди 8 години
"Бежанците" не са наши че да ни ги връщат.Пък и не сме ги канили.Ако връщат някого направо в родината му.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ехаааа сеааа туй трябва да означава че продължаваме да взимаме по 5000 долара на 30 терориста с Нови ТелефониУРааааааааааа
23
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добра новина за българия даже отлична и за унгария също
22
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германският съд реши - хаос навсякъде, без бежанци в България. Между другото само така, благодарение на германския съд България има шанс да стане "остров на стабилността". Само да не се отметнат, някой да не обжалва ...
21
1
 
36
 
! Отговори
муспи преди 8 години
А защо не става дума за връщането им в турция откъдето идват, пък турция ако ще да ги връща в пясъчните им родини, ако ще да ги интегрира?!
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България и Унгария не са "сигурни страни" за бежанците. *** е най-стаблината, не вярвате ли на Дон Боко Тиквоний Банкянски/мокрей сън на бабите/
19
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е германсикят съдия - все пак Бул.гар-истан е най-стабилната страна в ЕС! Най-пръцфтяваща джанъм.
18
1
 
27
 
! Отговори
S преди 8 години
Това да се чува ей !