Кремъл: България да бъде свободна от каквото и да е иго!

София: Слуховете, че Ердоган е поканен у нас, са груба манипулация
3 мар 2016 14:01, Елка Василева
358
Кремъл: България да бъде свободна от каквото и да е иго!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

 В Кремъл не е получавана покана от България за президента на Русия Владимир Путин за празнуването на Деня на освобождението от османско иго, който се отбелязва днес, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че Кремъл с уважение се отнася към подобно решение на една суверенна страна. Това предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Не, досега ние в Кремъл не сме получавали каквато и да е покана на името на Путин, заяви пред журналисти Песков. Той предположи, че може би поканата върви по канала на външното министерство или че може би изобщо не е била отправяна.

В отговор на въпрос как Кремъл се отнася към отсъствието на покана от България, Песков каза: Това е суверенно решение на суверенна България.

Отнасяме се абсолютно нормално и с уважение и разбира се, искаме нашите български партньори действително да бъдат свободни от каквото и да е иго и да бъдат суверенни в своите действия и решения, така че те по никакъв начин да не навредят на интересите на страната, каза още Песков.

По-рано днес в руски медии се появиха информации, че България била поканила за празнуването на Деня на освобождението от османско иго президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, но не била поканила Путин, посочва ТАСС.

По този повод руската агенция цитира говорителката на българското министерство на външните работи Бетина Жотева. Пред ТАСС Жотева пояснява, че на официалните мероприятия взимат участие ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в София, и допълва, че всички слухове за покана, отправена към президента на Турция, са груба манипулация и не отговарят на действителността.

Жотева уточнява, че ръководители на чужди страни не са били канени на официалните мероприятия по случай отбелязването на 138-ата годишнина от освобождаването на България от османско иго.

Руският вестник „Комсомолская правда“ публикува коментар под заглавие "Ех, братушки, къде ви е съвестта?"  В него пише, че в деня на освобождението от османското иго България е предпочела да празнува с потомците на поробителите, а освободителите не е пожелала да покани.

"Впрочем нас като цяло престанаха да ни канят в България – през 2003 година бе последният път, в който Владимир Путин бе поканен в този паметен ден на Шипка", пише изданието.

"Това решение е напълно в съответствие с политиката на днешните български власти. Българският външен министър Даниел Митов дори официално определи Русия и „Ислямска държава“ като основните външни заплахи за ЕС. София горещо подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия и предателски се отказа от договореното вече полагане на тръбите от газопровода „Южен поток“, който можеше да донесе на страната милиарди долари. Но в Брюксел наредиха, а София раболепно отдаде чест", се казва в коментара на „Комсомолская правда“.

"Защо обаче поканиха именно Ердоган? При всички положения той е потомък на бившите поробители на България. Може би като знак на помирение? Не, това е чиста политика. В София казват, че България и Турция сега са съюзници в НАТО, имат общи интереси, а отношенията им са по-силни отколкото тези с Русия. Неслучайно българските власти не казаха и една дума срещу Анкара за сваления руски самолет. Напротив, дори подкрепиха лъжливата турска версия за инцидента", се казва в коментара.

"В интерес на истината, трябва да отбележим, че не цялото българското общество е съгласно с тази политика на властите. Дали ще имат хората сила да изразят недоволството си публично, ще узнаем на 3 март", обобщава авторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
3
 
! Отговори
BG национализъм преди 8 години
Е про-руски. Егати национализма. Това ако не е гавра.
120
0
 
6
 
! Отговори
Sibir преди 8 години
Mi prostue russkie daleki ot politiki, mi raduemsja chisni, rabotaem lubim detei i chenchin. S Prasdnicom, a politika idjet lesom. Schastja vam, chiteli Bolgarii.
119
8
 
8
 
! Отговори
Фратю преди 8 години
Пълни глупости. Първо, не е истина. Второ, и да е истина, няма лошо, нека дойде да види как сме стъпкали турците като лъв полумесец. Би трябвало руснаците да ни благодарят за нагледния урок какво ги чака съседите, ако предизвикват руската мечка и българския лъв, а не да се цупят.Трето, кой покани Ердоган в Москва и се събу по чорапци да открие с него най-голямата джамия в Европа?
118
24
 
9
 
! Отговори
Тролове и заблудени преди 8 години
26 руски трола са ми нацвъкали минуси. Няма почивка за вас пичове! Да живее България! Но моя празник не е 3ти Март. Има поне три други много по-Български
117
4
 
39
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Поклон пред братята освободители.Поклон пред всички допринесли за освобождаването на България от турско РОБСТВО.
116
3
 
11
 
! Отговори
sibirjk преди 8 години
S praznicom gospoda. Priezchaite k nam na kolimu
115
40
 
8
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Вярно бе как не сме се сетили. Путин трябваше да го поканим(и отдалечим от бункера му) И ДА ГО АРЕСТУВАМЕ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ КЪМ ЧОВЕЧЕСТВОТО!!!!!.....Украйна,Грузия Сирия......свалянето на пътнически самолети,Куркс,децата в Беслан,зрителите в театъра Добровка..
114
8
 
53
 
! Отговори
маймуната преди 8 години
Българските русофоби са изключително жалки създания. Срамуваме се от Вас.
113
8
 
12
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До анонимен 168, Това беше една от основните грешки на политиката на Путин, а именно, че много повярва на лицемерните турци! Много руски експерти предупреждаваха Путин, че Русия трябва да има "едно на ум" в отношенията си с Турция, но той игнорираше тези предупреждения до случая със самолета. Дори и сега доста руски експерти казват, че случая със свалянето на самолета, за разлика от Путин, за тях въобще не е бил толкова неочакван.
112
8
 
42
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
братя болгари мы руские поздравляем вас ден освобождение болгария от османскаго иго 03.03.мы желаем вам .сибирское здарове слънчево щастие и цыганское веселие.крепко крепко обнимаем.руские и болгари на всегда останется братя
111
7
 
44
 
! Отговори
Георгиева преди 8 години
Настоящото българско правителство НЕ ИЗРАЗЯВА МОЕТО МНЕНИЕ,ТОВА НА ДЕЦАТА МИ,НА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ,ПРОКУДЕНИ ДАЛЕЧ ОТ РОДИНАТА,НА СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ,,живеещи в България,развели гордо знамена!Българският народ помни и тачи своята история,нищо че продажните плъхове се опитват да манипулират и я подменят!Слава на българските опълченци и на руските братя отдали живота си за Свободата ни!Помним!!!!!
110
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дребния се целуваше с ердоган и откриваха заедно джамии,после в анкара двамата крояха планове срещу нас. ние не сме нита евразийска нито анадолска държава а принадлежим на европа
109
36
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С злобната си пропагада кремълските медий се опитват да очернят България и признателноста на българския народ към царска Русия за приноса и в освобождението ни от турско владичество.
108
24
 
7
 
! Отговори
До Станой от Ахелой преди 8 години
"...на товарищ Путин ... дължим единствено стотиците хиляди жертви на комунизЪма". Вече станаха стотици хиляди! Балонът толкова се наду, че ще гръмне и ще те плесне по носа! Много често на 3-ти март се говори за финландците. Чест е слава на тези доблестни и храбри мъже, ама те се знаят поименно, защато са 23-*** души, загинали при Дъбниците, при това са шведи от Лейбгвардейскя корпус на Финландското княжество в състава на Руската империя. Румънците са дали много жертви при Гривица!А Царят е убит
107
6
 
23
 
! Отговори
787 преди 8 години
До АнонименА ти на кого портрета искаш - на Ердоганя ли??
106
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма по-противно нещо от руската пропаганда...
105
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Официална покана може би не е пращана на Ердоган. Но разни мишки изявяващи се като президент, министри разни, шефове на нови партии, и други, 100% са изцвърчали "прибързано" в турското посолство или някъде другаде по разни много "странни" срещи по обсъждане на "партньорски" проблеми. Руснаците знаят. И скоро ще разберем коя е мишката, по-скоро плъхът
104
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе направо сме жалки... Заслужаваме си полуруснаците-терористи Александър Гечев и Георги Близнаков да ни избиват зъбите по улиците
103
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бургас - Александруполис - не даваме, може някога да ни зацапа морето! Белене - не може, не даваме да се строи ядрена станция, разлом, близо до Вранча, (нищо, че разлом там няма, а румънската "Черна вода" е много по-близо до Вранча!). "Южен поток" - увъртания, офлянквания, откровен саботаж по заповед на Брюксел, после Русия пак виновна! За 4 двигателя за МиГ дебатира цял Парламент и накрая ще ги ремонтират поляците, пак с руски двигатели с неясно какъв ресурс! Жалки сме! Ама нали им го показахме
102
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До хаос в политикатаЕ да ама Ердоган не е канен, канен е само според "Комсомолская газета" което и за децата е ясно че не може да бъде сериозна медия. Както и всички останали медии в русия...