Путин нареди: Руските военни се изтеглят от Сирия

Изпълнени били до голяма степен целите в Сирия, обясни той
14 мар 2016 21:03,
704
Путин нареди: Руските военни се изтеглят от Сирия
Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин нареди от утре, 15 март, да започне изтегляне на основната част от руските военни от Сирия, предадоха световните агенции.

Кремъл поясни, че решението за изтеглянето е било съгласувано със сирийския президент Башар Асад в телефонен разговор между него и Путин. В изявление на Кремъл по повод разпореждането на Путин се посочва, че президентите на Русия и на Сирия Владимир Путин и Башар Асад са съгласували да се осъществи изтеглянето на основната част на военнокосмическите сили на Руската Федерация, намиращи се в Сирия.

Путин заяви, че се надява, че изтеглянето на по-голямата част от руските военни от Сирия ще бъде стимул за намирането на политическо решение на сирийския конфликт.

Руският президент подчерта, че руските сили са изпълнили до голяма степен целите, които са си поставили в Сирия и затова е наредил изтеглянето. Той похвали руските военни в Сирия за проявения професионализъм при изпълнението на поставените им задачи. Според Путин руските военни в Сирия са създали условията за мирния процес в страната.

Президентът поясни, че част от оставащите в Сирия руски военни ще контролират спазването на прекратяването на огъня. Той каза, че руската военноморска база в Тартус и руската военновъздушна база в Хмеймим ще продължат да работят както преди започването на руската операция в Сирия.

Руският министър на отбраната Шойгу поясни по повод думите на Путин, че руските сили в Сирия са изпълнили до голяма степен набелязаните задачи, че те са успели да унищожат в Сирия над 2000 терористи, дошли да се сражават там от Русия. Сред тях е имало и 17 полеви командири.

Путин пък каза, че е поръчал също така на руския външен министър Сергей Лавров да засили руската роля в организирането на мирния процес в Сирия. Самият Лавров каза, че започналите днес в Женева преговори за Сирия не са лесни.

По повод обявеното изтегляне сирийският президент Асад е благодарил в телефонния разговор с Путин за свършеното от руските военни в Сирия, за оказаната от тях помощ в борбата с тероризма, както и за оказаната хуманитарна помощ от Русия на сирийския народ.

Асад е изразил надежда, че преговорите в Женева ще доведат до конкретни резултати.

По повод нареденото от Путин изтегляне от Сирия говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза, че САЩ на настоящия етап не могат да правят прогнози как то ще повлияе на преговорите за уреждане на сирийската криза.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


704
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
15
 
11
 
! Отговори
соросоиден илюминат преди 8 години
Свършиха рублите друзя. Приходите от газ и петрол едвам покриват разходите. Понеже са чугунени глави, друго не произвеждат...
27
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джуджеландия май фалира, а?
26
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпрос към мурзитата. Нали Красная армия щеше да унищожи ДАЕШ? Що подвиха опашки и избягаха?
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен43ти си украйнец ами *** там!
24
21
 
10
 
! Отговори
там е само за мъже преди 8 години
Путин: Дойдох, видях, напълних гащите..ха.ха
23
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес Путин отправи много миролюбиво послание към турския народ но всъщност след атентата в Анкара и струпването на турски войски на Сирийската граница (турски части вече има в Сирия неофициално) Путин реши, че няма смисъл да се заиграва повече. Предстои операция (сухопътна) от страна на Турция в С.Ирак и Сирия. Не, че Путин се бои но логично погледнато няма смисъл да си разваля още повече отношенията. Но Русия има интереси в Близкия Изток и ще има сили в Сирия.
22
21
 
9
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Поредно руско фиаско. Голям бързак, от "утре" наредил... Рашките са така, правят нещо без да мислят и след това се омитат като н***срани. В случаят е показателно, че военните им са заловени с антидопингови нарушения...пак.
21
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Две неща ще ви кажа, които знам със сигорност. 1. Всички православни християни трябва да се държим заедо. 2Не подценявайте Русия. За да се оттеглят има причина очевидно , е че не е тази. Но ви гарантирам, че не е нито от невъзможност за водене на война нито от страх.
20
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не забравяме, че каквито и ходове да предприема Путин - накрая винаги той печели.
19
10
 
27
 
! Отговори
Atakista преди 8 години
Путин: Дойдох, видях, победих.
18
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Един ден Путин ще бъде съден..."Ще бъде осъден както Ленин - 20-30 години след смъртта му - тихо и внимателно, че да не вземе да се ядоса и да изскочи от мавзолея : ))))
17
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безаналоговата кагебистка глупащина в целия си блясък. Денгите ли свършиха товарищ Пуйло?
16
27
 
11
 
! Отговори
смерть россии преди 8 години
***! Помпа мускули, ама хилава работа. Успя да покаже, че 10% от крилатите ракети стигнаха целта, че Су 24 може да бъде свален от жена с прашка и че виновните ще бъдат наказани с домати!
15
4
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Действат бързо и точно. Ако не бяха те ИД щеше да завладее още територии. Сега едно по едно нещата си идват по местата..
14
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опозицията вчера свали един сирийски миг И ЯСНО ИМ ПОКАЗАХА НА РУСНАЦИТЕ, ЧЕ ЩЕ ИМА И ДРУГИ и всичко приключи С БЯГ и ОСТАВКИ
13
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдаа, унищожиха ИД, даже помен не остана от нея. Определено напълниха и Европа с бежанци. Плана изпълнен.
12
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Евро-АтлантПълно фиаско това е Плевенлиев, Борисов. Аз мисля, че В. Путин не се нуждае от вашите коментари.
11
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да разбираме ли, че Башар Асад от утре ще се оттегли в неизвестна посока...???
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като се изтеглят ДАЕШ пак ще се върнат.
9
20
 
14
 
! Отговори
бг турчин преди 8 години
Ердоган ще нахлува в Сирия, и Путин напусна за да не се излага повече от Тайип АГА.