Над един милион бежанци тръгват към България?

Австрийски министър прогнозира това след сделката ЕС-Турция
Обновена: 21 мар 2016 16:08 | 21 мар 2016 16:07, Елка Василева
316
Над един милион бежанци тръгват към България?
Снимка: архив, Reuters

1 100 000 бежанци могат да се насочат към България - това твърди австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер. Тя настоява всички алтернативни бежански маршрути през Балканите да бъдат затворени, пише Дойче веле.

Австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер настоява да бъдат затворени всички възможни бежански маршрути през Балканите към Европа. Тя се опасява, че след като бе затворен досегашният западнобалкански маршрут (през бивша Югославия) и след като споразумението с Турция влезе в сила, сега над един милион бежанци могат да се отправят към Европа по алтернативния източнобалкански маршрут - т.е. през България. Микл-Лайтнер, която преди седмица бе на посещение в България, сподели опасенията си по време на участието си в предаването "Pressestunde" на австрийската обществена телевизия ORF.

Още по темата

Сделката с Турция не решава проблема

Тя обясни, че от една страна близо 400 000 души могат да се насочат към България, след като пътят им през Гърция вече е блокиран. Според нея други 700 000 се надяват да стигнат през Македония до ЕС, но когато установят, че гръцко-македонската граница е блокирана, и те могат да тръгнат през България. В този контекст Микл-Лайтнер нарече България "транзитна страна" и призова усилията да се концентрират върху този възможен нов коридор.

Австрийската вътрешна министърка изрази и съмнението си в успеха на пакта, сключен между ЕС и Турция. "Тази сделка не решава проблема", заяви тя. Според нея вече се долавят първи признаци за пренасочване на потока към България, след като гръцко-македонската граница беше затворена. Трафикантите на хора вече са се активизирали по посока на тази страна, казва Микл-Лайтнер. Тя потвърди позицията си, че "Европа трябва да стане крепост" и добави: "В момента ние вече я строим."

Закрила или по-добър живот?

Австрийският президент Хайнц Фишер също не вярва, че споразумението между ЕС и Турция ще сработи. А според външния министър на Австрия Себастиан Курц разпределянето на бежанците вътре в ЕС е почти невъзможно, след като те вече са били приети от държави като Австрия и Германия. Разпределението би било възможно само ако бежанците не биха имали правото да избират къде да отидат. "Който се е нанесъл в жилище в Берлин, няма тепърва да тръгне да се мести в Полша. Абсурдно е да очакваме обратното", каза министърът.

Разпределението на бежанците би могло да се организира само по два начина: или още от изходните страни, или най-късно в Гърция, смята Курц. "Не е възможно от Австрия или от Германия да тръгнеш да ги преразпределяш – освен ако не приложиш сила. Тук вече не става дума за хора, които търсят закрила. Става дума за хора, които търсят по-добър живот", каза Себастиан Курц пред австрийския вестник "Пресе ам Зонтаг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
брато, вземи научи правописа малко де. иначе ще се държим(е).
165
1
 
3
 
! Отговори
До 268 преди 8 години
Идеята ти е добра. Още по-добра ще стане, ако се направи всеки заловил нелегално преминали границата, да получава 10% от конфискуваното имущество. За съжаление, нашите управляващи са *** и нищо полезно за България няма да предприемат.Ако имаха желание, само един призив стига и хиляди младежи ще отидат да строят ограда. За нула време с доброволен труд да са вдигнали висок и дебел каменен зид на границата.
164
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нама страшно, ще се сдушат с българските туркинки и ще ви изморят с магии за нула време. Питайте розалия от блог.бг, как върти нетни магии и мори блогерките една по една.
163
0
 
18
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
Споко, Баце каза 4е Румънците ни душкат прахта ве4е...непобедими сме...едни бежанци ще ни уплашат?!?! Боко утре ще излезе на трибуната и ще ги уплаши с още 10-20 милиарда бор4 и готово. Като 4уят 4е ако дойдат тука и те трябва да ги връщат и ще побегнат надале4 през 9 планини в десетата!
162
0
 
0
 
! Отговори
test преди 8 години
test
161
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Законbravo be matematik vmesto da gledas v cujdata panitza sto ne vzemes da si brois jaltite stotinki
160
8
 
0
 
! Отговори
друг закон преди 8 години
До Закон можем да нарежем руснаците за органи рускините и без това са леки бая приходи ще има
159
3
 
18
 
! Отговори
Закон преди 8 години
Според мен един закон трябва, който да налага санкция конфискуване на цялото налично имущество у всеки, който премине незаконно границата. Тея носят в себе си пари. 5000 евро май им струва само да ги прекарат през нашата граница, което значи, че си носят поне още толкова за всеки случай. 20% от тея да се заловят са 200 000 души по 5000 евро са 1 млрд евро или 2 млрд лв. По 1000 лв да се дават на полицай/граничар, който залови нелегален- 200 млн от тея 2 млрд за стимулация и останалите в хазната
158
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руснаци още не е първи април та да говорим за такива работи като бежанци в БГ руска рубла като пара Лада като за кола и рускиня която да не работи по гръб
157
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая гуспуджа ги говори тия глупости сякаш България граничи с Германия или с Австрия.България е задънена улица за бежанците затова ни избягват.След като Сърбия и Македония са затворили границите си , каквоще правят тези 1 милон които ще влязат у нас . Освен да се удавят в Дунава или в Черно море друга алтернатива нямат
156
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руснаците са ггистии
155
0
 
12
 
! Отговори
Транзитников преди 8 години
Ще се снима филм. Среща на бащата,голямото камикадзе(син) и 3-та, най-млада жена с двете дъщери, бъдещи 4-та и 5-та жена на наша територия.Защо арабите са философи?Защото това работят. LH резбата не пречи на мисълта, а времето е безкрайно.В ЕС време за мислене няма и няма нужда да се мисли. Зад океана и ония с петрола и златото са го измислили.Накрая хепиенд...Земята ни е в червени цветове...Засята е с макове...Опиумни...А млад арабски студент археолог изравя фосил на българин
154
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно! Динко АТВ-то ще ги излови всичките 1 000 000 сам! :))) Алах-малах ще му викат насреща, не ги е срам..
153
7
 
8
 
! Отговори
Благодушев преди 8 години
Имат право да търсят това което ЕС не дава на българите - по-добър живот.
152
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите нито ще се събудят ,нито ще бдят - те са обезкръвени ,унижени , заети да се самоизяждат помежду си , да избират простаци да ги управляват и да им се радват .Нито виждат, нито чуват каква страшна опасност е надвиснала над тях !
151
5
 
6
 
! Отговори
доктор Менгеле преди 8 години
Аман от разни фанатици.......не господ а Природата Майка е една!!!!!!!!!
150
7
 
7
 
! Отговори
доктор Менгеле преди 8 години
И къдее този господ?????? Сигурно е дрогиран и хърка пиянски сън. Що не стане да помогне на "нещастниците"дето му вярват и умират за него????????
149
4
 
4
 
! Отговори
доктор Менгеле преди 8 години
И къдее този господ?????? Сигурно е дрогиран и хърка пиянски сън. Що не стане да помогне на "нещастниците"дето му вярват и умират за него????????
148
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако това се случи,жална им майка на всички управляващи....народа трябва да се вдигне на крак и да унищожи омуправляващите и бежанците....никога повече в държавата ни мюсюлманска общност....500 години стигат....българи събудете се и бдете......94967
147
2
 
18
 
! Отговори
aнонимен преди 8 години
защо им е да вървят пеш през България?Защо не се натоварят на самолети-хем по-лесно,хем по-бързо ще стигнат до гостоприемната Меркел.