Украинският военен пилот Савченко осъдена на 22 г.

Порошенко готви да я размени за двама руски граждани
22 мар 2016 18:36, Елка Василева
56
Украинският военен пилот Савченко осъдена на 22 г.
Надежда Савченко. Снимка: Reuters

Донецкият градски съд в Ростовска област осъди бившия украински военен пилот Надежда Савченко на 22 години затвор при общ режим, както и глоба от 30 000 рубли, предаде ТАСС.

Савченко е призната за виновна в убийствата на журналистите Игор Корнелюк и Антон Волошин от Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания, в опит за убийство на мирни граждани и в незаконно преминаване на границата на Русия. Срокът на присъдата започва да тече от датата на задържането й на 23 юни 2014 година.

Савченко заяви по-рано, че не признава присъдата, но няма да я обжалва.

Украинският пилот прекъсна четенето на присъдата, като изпълни украинска народна песен, която се пее на сватби - "О съдии, съдии, за какво ме съдите".

Още по темата

Украинският президент Петро Порошенко съобщи по-късно, че е готов да размени задържаните в Украйна руснаци Евгений Ерофеев и Александър Александров за Надежда Савченко, предадоха ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА.

В публикувано онлайн изявление след обявяването на присъдата срещу Савченко Порошенко подчерта, че съдебните дела срещу тях се намират във финалната си фаза и той е готов да започне съответните процедури веднага след приключването им. Според Киев Ерофеев и Александров са руски военни и са задържани за военна агресия срещу Украйна. Москва нарича двамата "бивши военни".

Охраната на съда в руския град Донецк изведе със сила говорителя на украинския президент Святослав Цехолко от залата на съда, за да не му позволи да развее украинското знаме. Изведени бяха и останалите представители на украинската делегация, които започнали да пеят украински песни и да крещят обиди към съда, предаде ТАСС.

Защитата на Савченко съобщи, че няма да обжалва присъдата, но ще продължи да работи за освобождаването й. Адвокатите добавиха, че клиентката им е невинна, а присъдата не съдържа нито едно доказателство за вината й.

 "Гарантирам, че тя няма да отиде в колония и няма да излежава там наказанието си", заяви адвокатът на Савченко Марк Фейгин. Той напомни, че Украйна планира да поиска от Русия Савченко да изтърпява наказанието си в родината си.

 "Савченко има намерение да се върне в Украйна, жива или мъртва, затова сега подновява гладната стачка без приемане на течности", добави адвокатът Николай Полозов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
5
 
! Отговори
До №12 преди 8 години
Аз съм упорит и както и да ме триете, пак ще се изкажа!Ясно?Само ми губите времето!Путин върна на руснаците самочувствието, загубено по времето на Горби - Елцин.Русия свири първа цигулка. Всички се съобразяват с нея!Във военно отношение отново има паритет със САЩ. Според експерти голяма част от въоръжението привъзхожда НАТО-вското.Ембаргото им подейства като освежителен душ.Сега строят като луди парници, птице- и свинекомбинати. Модернизират рибното стопанство и преориентират към вътрешния пазар
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nasiat Sukartof kogato gladuvase izglejdase mnoo po-gladuvast v sravnenia s tazi urinka
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм голям експерт по военно дело, но не е ли работата на военния да убива за този който му плаща заплатата, особенно когато защитава родината.
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това жена ли е бе? Толкова е грозна че освен да избива хора за друго не става. Мислех, че украинките са малко по-красиви.
22
0
 
20
 
! Отговори
ПрОфесор Ох-Боли преди 8 години
Егати и наглата физономия на тази Савченко - едва ли ще я разменят руснаците както си мечтае Простенко ! Точно ще излежи 5-10 лета по тюрмите на Русия КЪДЕТО ще и се развали и здравето и психиката (ако още не се развалила ).
21
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жената НЕ Е БИЛА ВОЕННОСЛУЖЕЩ а доброволец в бандитски формирования по собствено желание.
20
3
 
18
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Много е страшна, трябват и смелчаги за да я забременят.
19
24
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Общо взето същото както с нашите сестри при Кадафи и оня *** ги осъди а по късно чрез тайни дипломатически канали и много пари си ги прибрахме . Путин и Кадафи са от една и съща мая и политическият им път ще завърши по подобен начин. Нали не си представяте Путин пенсионер да пише момоари или да изнася лекции във Фондация Карнеги. Това чисто и просто няма как да се случи.
18
28
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Днес е един хубав ден за комлексарското ченге от Кремъл , сърцето на Европа беше потопено в кръв а той мачото, укротителят на тигри коне, ,мечки и пеперуди, потапящият се с батискаф пилот на руската подводница товарищ хххуило осъди една жена. БРАВО
17
4
 
20
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
Следващият ще бъде Пороченко!
16
3
 
19
 
! Отговори
Марко преди 8 години
До мазепаСкъпи Мазепа, как тълкувате откровено налудното поведение на г-ца Савченко?
15
1
 
14
 
! Отговори
PD преди 8 години
Ефекта е описан от философите. Когато е в групата се състезава да е в челните редици и отказва да носи персонална отговорност за делата си. В най близката ни история подобно поведение са имали и Фашистите. В ежедневието безумието на футболни агитки се доближава до таи специфика на масово поведение. За мислещите си е абсолютен дебилизъм, отказ от индивидуализъм в рамките на цивилизованата същност на творението Човек.
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 17обикновена укропска завист
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5хохлите - отново истерия?
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мазепаЛЪЖА!!!
11
36
 
4
 
! Отговори
преди 8 години
Путинова Русия е африканска държава, съдят тия, които вожда посочи с пръст или ги застрелват на улицата като кучета.
10
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жива и здрава да е, за 22 години ще роди по лагерите поне 15 русначета. Така се усвоява тундрата...
9
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
малко и са 22 години !сега да мисли какво е чака !
8
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много окраински *** изчистиха руснаците , но този травестит най ще го заболи.Ще чака 22 години да го разменят.
7
34
 
11
 
! Отговори
мазепа преди 8 години
Надежда Савченко е офицер, щурман на хеликоптер, свален над Новороссия. Единствена оцеляла от екипажа, ранена след свалянето, е заловена и откарана в Русия. Там е съдена затова, че като щурман е насочвала украинската артилерия, чиито снаряди са убили група сепаратисти, между които е имало двама журналисти от руската държавна телевизия. И понеже няма как да се обясни присъствието и в Русия, я съдят и за незаконно преминаване на границата.