Католическият свят празнува Великден

Папа Франциск: Не позволявайте страхът да ви направи затворници
27 мар 2016 09:37, Красимир Ангелов
36

Снимка: БТА

Католиците по целия свят празнуват днес Възкресение Христово.

Папа Франциск отправи великденско послание на надежда и призова християните да не позволяват на страха и песимизма да ги "направят затворници". При засилени мерки за сигурност във Ватикана, папа Франциск каза: Нека не позволяваме на тъмнината и страха да отвлекат вниманието ни и да контролират нашите сърца", съобщава БНР.

Още в петък светият отец осъди терористичните атаки в Брюксел, а се очаква насилието и тероризмът да бъдат важна тема в традиционното великденско послание на папата "Към града и света", което се очаква около 13.00 часа българско време.

Множество поклонници отмениха планираното си пътуване до Рим след атентатите в Брюксел, но базиликата Св. Петър във Ватикана беше препълнена за снощното богослужение. Тази сутрин папа Франциск ще отслужи великденската литургия и ще отправи годишната си благословия за празника.

И католическата общност в България отбеляза големият християнски празник. Най-много католици у нас има в Пловдивска и Плевенска област, както и в столицата София.

Тази година православният свят ще отбележи Великден на 1 май.


36
Напиши коментар Коментари
1
 
0
 
Отговори
Мирослав преди 1 месец
Значи разделението идва след 44г. След като комунягите идват на власт, който е живял през тези години знае, че църквата е било нещо "лошо", особено като става дума за католици! Брата на моя дядо е лежал в Белене, защото е бил католически свещеник, демек враг на народа... За това днешното поколение смята, че католиците са "католици", а не християни! Точно както казват по надолу "католическо гробище, а там е християнското". Исус Христос е един и всички християни вярваме в него!
0
 
1
 
Отговори
Аз преди 1 месец
До Аз

Това не е въпрос, а пожелание!
0
 
1
 
Отговори
Аз преди 1 месец
Честито Рождество Христово на всички католици!
Здраве,благоденствие и мир за всички под небето?
5
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честит празник!В България почти всички възрастни хора например ако гробът е на католик ще ви кажат "той не е християнин ами католик"на мен лично ми се е случвало в ЦСГ моя роднина точно така се изрази за войнишките гробове "това е католишко гробище а от другата страна са християнски гробове"ТУШ!Това отношение явно не е случайно защото историята е безпощадна за съжаление,католическите папи,кардинали и политици винаги са били против православието и в подкрепа на исляма,поне до сега!
1
 
1
 
Отговори
ц преди 1 месец
кои знае с какви сериозни компромати , предполагам американците и евреите са стиснали папата и меките китки около него за топките , та да се съгласи той в седмицата на техния великден да мие краката на тия амуджи,
1
 
8
 
Отговори
Мирослав преди 1 месец
На хората които днес празнуват ще им кажа Христос Въскресе! На всички пожелавам независимо дали са католици или православни християни да бъдат живи и здрави най-вече! Християнската вяра е една, нека който иска да дели, но коментарите по-долу са от хора които поне малко обща култура нямат... Още малко ще ни изкарат неверници... Помолете се на Господ за здраве! Стига вече сте плюли и деляли!
0
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на тях. Да почерпят!
7
 
6
 
Отговори
Анонимен преди 1 месец
Религията е за тъпaци.
4
 
4
 
Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време е християните от различните течения да си изгладят различията. Христос е един, а църковните лидери в желанието си за повече власт само разединяват хората. Защото религията освен нравственост за низшите е политика, власт и пари за "висшите". Точно както в момента исляма се използва за постигане на дългосрочни политически и съответно икономически цели в Европа.., като я разрушава от вътре и срива икономически.
1
 
5
 
Отговори
Анонимен преди 1 месец
МАЛКО СЛОЖНО СЕ ИЗРАЗЯВАТ КАТОЛИЦИТЕ,НАВЪН СЕБЕ СИ НАРИЧАТ ХРИСТИЯНИ,А
НИЕ ЗА ТЯХ СМЕ САМО ПРАВОСЛАВНИ.РЯДКО ДОБАВЯТ ХРИСТИЯНИ.
1
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 1 месец
До всички, пишещи кой кого завладява:

вижте разпределението на протестанти и католици в Европа, преди да правите изводи.
Протестантите не са "невярващи", а християни от друга конфесия.
4
 
7
 
Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що не вземете малко да се образовате? Това от обща култура поне... Католиците са християни, както и православните!!! Много невежи хора има тук, ама много! Повечето от вас даже на църква не ходят нито на Великден, нито на Коледа, иначе сте големи православни "Християни"! Толкова прости хора да има дето пишат тук, аз направо не знам... Христос Воскресе на всички братя днес! Бъдете живи и здрави най-вече и се подкрепяйте взаимно!
0
 
6
 
Отговори
Анонимен преди 1 месец
Протестантският свят също празнува Великден днес, неграмотни журналисти. Разликата в календара е между източни и западни християнски църкви, а не между католическа и източно-православна.
2
 
4
 
Отговори
Сава Томов преди 1 месец
До докога?

Ами хайде де, покай се, върни се към Православието! Веднага ще те приемем!
6
 
6
 
Отговори
Сава Томов преди 1 месец
Честито братя еретеци, искам да кажа католици и протестанти! Иконите са много важни, те ни пазят и са чудейни! Затова братя протестанти при вас чудеса няма, няма да и има!
Православието е Християнство!
3
 
6
 
Отговори
До 12 преди 1 месец
А как ти би коментирал факта, че има множество случаи, при изгорели храмове, в които всичко е станало на пепел, но иконите са само леко обгорели по краищата? Ако православните икони бяха противни на Бога нямаше да има нито една оцеляла от пожар икона.
5
 
6
 
Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алах акбар, папо! Бегай да галиш Боко по тиквата и Тиквун по боковицата.
9
 
10
 
Отговори
до православен преди 1 месец
Православните храмове са пълни с позлатени идоли - икони! Хората целуват картини и си молят на картини. Това е идолопоклонничество. Исус е казал: "Обичай ближния както себе си.". Нашите ближни са всички, пък било то и с различни религии. Това показа папата.
9
3
 
7
 
Отговори
до докога преди 1 месец
Религията не е за прoсти хора. Прoстите хора са проблем, не религията. Не може да забраним огъня, защото някой тъпунгеp се бил подпалил, нали? Ти в какво точно вярваш? Че нищото избухнало и станало нещо?
8
2
 
8
 
Отговори
честит преди 1 месец
оле мале ... вече и думата ОР.КИ е ценцурирана от днес-аджиите.
АБЕ ДНЕС-А , И ВИЕ ЛИ СЕ НАРЕДИХТЕ ПРЕД КОФАТА НА АМЕРИКА ЗА БУЛГАРИЯ, ЧЕ ВИ БЛЪСКА ЯКО ЛИБЕРАЛИЗМА?!