#PanamaPapers: Офшорки за $2 млрд. водят до Путин

Изтекоха над 11 млн. секретни документа на политици със съмнителни доходи
Обновена: 4 апр 2016 07:02 | 3 апр 2016 21:30,
620
#PanamaPapers: Офшорки за $2 млрд. водят до Путин
Снимка: архив, Ройтерс

Над 11.5 млн. секретни документа бяха разкрити в най-голямото разгласяване на документи в историята на журналистиката.

Разкритията на Panama Papers, или Документите на Панама, както се нарича докладът, са свързани с едни от най-влиятелните фигури в световната политика - руският президент Владимир Путин, Павло Лазаренко (бивш премиер на Украйна), Дмитрий Песков (говорителят на Путин), Петро Порошенко (президент на Украйна), премиерите на Исландия, Пакистан, кралят на Саудитска Арабия.  В тях фигурират още официални лица от FIFA, световни знаменитости и спортисти като Лионел Меси.

Докладът е категоричен - близки на Путин са се облагодетелствали за милиони и милиарди от сделки, които е нямало как да спечелят, ако не е била протекцията на руския държавен глава.  Намерени са данни за поне 100 финансови сделки, сред които и такива за огромни заеми, които се изкупуват за 1 долар. Резултатът според тях бил един – парите и властта се връщали обратно при хора и компании, свързани с Путин.

Според сметките на авторите на доклада близо 2 млрд. долара в офшорки са свързани с руския президент.

От документите става ясно, че семейството на Путин са се облагодетелствали от парите.

Други документи посочват, че в Bank of Russia са се прали милиарди долари, свързани с президентското семейство. Путин притежава 3.6% от банката. "Документите на Панама" за първи път разкриват как е действала банката. Парите са били предоставени на две офшорни компании, собственост на близки на Путин.

Заеми пък за стотици милиони долари са били продавани от една офшорна компания на друга. За 1 долар.

Един от тях е известният майстор на виолончелото Сергей Ролдугин. С руския президент се познават от юноши и е кръстник на Мария, дъщеря на Путин. Според документите Ролдугин е спечелил стотици милиони долари от съмнителни сделки.

В "Документите на Панама" фигурират и над 150 български граждани.

В разследването участват повече от 370 журналисти от 109 медии в 76 страни по света. Близо година те дълбаят във внушителен обем от данни – 2,6 терабайта, които съдържат близо 11,5 млн. документа, свързани с 214 488 фирми на клиенти от 202 страни, регистрирани в няколко офшорки в продължение на близо 40 години - между 1977 и декември 2015 г.

"Масивното изтичане на данни e най-голямото, известно досега", казва германският журналист Бастиан Обермайер от "Зюддойче цайтунг".

"Започнете ли да четете сега, ще ви трябват поне 26 години", допълва за гигантския обем информация един от редакторите на проекта Мар Кабра.

"Повечето от услугите на фирмите, които предлагат офшорна регистрация, са законни, ако се съобразяват със закона. Документите обаче показват, че банки, адвокатски кантори и други офшорни играчи често са пропускали да следват законовите изисквания, за да бъдат сигурни, че клиентите им не са участвали в криминални начинания, избягване на данъци или политическа корупция", казват журналисти от екипа на ICIJ. В данните има информация за банки, които са били движещи сили за създаването на трудни за проследяване компании на Британските виржински острови, Панама или други финансови райски кътчета. Журналистите открили почти 15 600 фирми, създадени от банки за техни клиенти, които искат авоарите им да бъдат обгърнати в тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


620
Още по темата: месиПутинPanamaPapers
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
4
 
10
 
! Отговори
към наивниците преди 8 години
PanamaPapers: води директно към избърсване на задните части и хвърляне в нужника
356
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бран МоргънВ Америка няма корупция ? йхахахха В Америка има най-много корупция от всякъде по света. Примера с полицая е хибав, стига да беше истина, но никой няма да ти даде ей така същата сума, арестува те и отиваш в затвора и те съдят по-бързата процедура.*** не работят защото Обама им плаща социални помощи, които им стигат за всичко и са МНОГО МЪРЗЕЛИВИ
355
15
 
14
 
! Отговори
777 преди 8 години
господ здраве да дава на Путин
354
5
 
9
 
! Отговори
До 486 преди 8 години
Значи Панама няма никаква връзка със Сащ. Панама е най-независимата държава в света. Тя разполага със 5000 ядрени бойни глави и всеки гражданин на Панама е войник. Запитан дали имат влияние над Панама, американски сенатор сгушен признава - не ние се страхуваме от тях. Global Research Inc. запитване на 20000 американци показва, че 98% cе страхуват от мощта на Панама, 1% не знаят нищо, а 1% смятат Панама за съюзник.
353
5
 
11
 
! Отговори
Бран Моргън преди 8 години
В Америка няма никаква корупция, защото за всички американци морала е над парите. Когато на американски полицай му предложили 500 долара подкуп, той отказал, но вместо да предаде престъпника му дал последните си 500 долара, които 200 трябвало да връща по кредит и му прочел високо морална реч.Точна така постъпват всички американци, затова в Америка няма никаква корупция.*** не работят не защото ги мързи, а защото разбират, че не са достатъчно добри.
352
0
 
3
 
! Отговори
Кефят ме феновете преди 8 години
Те от техните пари крали, прави и крили, те ги защитават.
351
13
 
17
 
! Отговори
От къде преди 8 години
Толкова алчност и лъжа в такова малко човече.
350
4
 
10
 
! Отговори
Брат Джон преди 8 години
Американските политици са най-честните, те са направо безсребърници. Всички работят за слава, парите до цент раздават на бедните. Всичко което имат е държавно или заработено от жените ми с честен и потен труд. Един документ не можело да бъде приет в сената понеже 2 дена Обама ходел насам натам по Белия дом. Оказало се, че намерил един цент и той два дена търсил и проверявал всички кой го е изгубил. Бил ангажиран целия персонал на белия дом.Като намерил човека му го върнал и му дал още един цент.
349
1
 
4
 
! Отговори
до 487 преди 8 години
Е не 20млр. в грешка си поне са 200 млр.Като лъжеш поне лъжи като хората-не си ли се научил още от г-н премиера си?
348
9
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Спомняте ли си как бяха "обвинени" Садам Хюсеин,Башар Асад,Кадафи и още куп неудобни на американците политици.Сега естествено е ред на Путин - най неудобния,защото не разрешава на НАТО да го превземат и разпарчадосат като Югославия например.Стари и вече ненужни похвати,и кой ли им се връзва.Е богат е човека не е като нашия "премиер" с 14 хил спестени лева -много е послушен и за него няма нищичко.Какво беше -май хибридна война,и кой я води?
347
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
путинистите са в шок, сега следват обяснения, кършене на ръце и много, много неудобни моменти. Кофти е, когато Истината не е на тяхна страна, да не говорим за непознати термини за тях като морал, честност и достойство.. Мъко великоруска, нямаш ли край..?!
346
12
 
15
 
! Отговори
Леле преди 8 години
Леле какъв ужас. Всичко това се прави от американски политици и американци в хиляди по-големи размери. Пиявицата тръгнала да обвинява микроба, че изсмуква кръв. Няма кого да излъжете. Така се прави по целия свят. А в Америка корупцията и нарушенията са най-големи.
345
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
болшевизма беше юдейска измислица за грабеж на една богата държава като русия.този грабеж продължава вече 100 години а руския народ е напълно оскотял и затъпял.
344
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
през панамска банка ако са минали 2 милиарда,то само през молдовска и сингапурска са минали 20 милиарда откраднати от путин
343
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нищо ново,кремълските юдеи крадат русия от 1917 година насам,има ли някой изненадан
342
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом новината за Путин идва от Вашингтон значи не е истина.
341
4
 
14
 
! Отговори
Мери преди 8 години
Стига сте ни занимавали с чуждите проблеми.Ние нашите клептомани не можем да разкрием и уловим сме седнали да се занимаваме с руските.Не виждаме ли американската дълга ръка , която се чуди как да се намеси с клюки в Русия.Стига сме били *** на нашето предателско коленичене пред "американските господари".Няма управия в тази "дясна върхушка" на най-ниско ниво, която ни унищожи уважението ни като българи, които нямаме чест и достойнство.
340
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мигрантът от ЮАР, е стъпил върху открития на гениалния сърбин Тесла,който е работил като чирак при Едисон,който пък възползвал се и откраднал неговите идеи.Сега на националности ли ще си играем.Който има пари краде и плаща.
339
0
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Браво на днес бг... - само 25 изтрити коментара... - кой твърди, че има цензура...
338
0
 
12
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система