ЕК: Ромите са част от ЕС, да не бъдат загърбвани!

Ромските деца да получат по-добър достъп до образование
Обновена: 7 апр 2016 14:31 | 7 апр 2016 14:14, Елка Василева
130
ЕК: Ромите са част от ЕС, да не бъдат загърбвани!
Снимка: архив, Reuters

Ромите са част от ЕС и не трябва да бъдат загърбвани. Това се посочва в съвместно изявление на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисарите Вера Юрова и Корина Крецу по повод Международния ден на ромите.

Равенството пред закона и недискриминацията са основни ценности на ЕС, но настроенията срещу ромите все още са много разпространени в света и в Европа, добавят те. Социалното изключване, неравенството и дискриминацията, на които остават подложени много роми, са в ярко противоречие с основните ценности на ЕС, заявяват от ЕК.

Достъпът на ромите до работа, образование, жилищно настаняване и здравеопазване, не е същият, както на останалата част от населението. Принудителното отстраняване на роми от домовете им продължава да буди безпокойство. Фактът, че ромските деца често не могат да се ползват от същото качество на образованието като другите, затвърждава порочния кръг на бедността при ромите. Затова вярваме, че е спешно и необходимо ромските деца да получат по-добър достъп до образование, се посочва в изявлението.

Европейските институции и държавите от ЕС са решени да се борят с дискриминацията и сегрегацията, и да подобряват приобщаването на ромската общност. Комисията предприема целенасочени комуникационни дейности за борба с дискриминацията и стереотипите спрямо ромите. До 2020 г. се предвижда допълнително финансиране за мерки, насочени към социалното приобщаване, чрез политиката на сближаване. Необходимо е да се направи повече на национално и на местно равнище.

Време е да се осигури ефективното изпълнение на тези инициативи. Комисията ще продължи да подкрепя и наблюдава политиките на държавите в ЕС за борба с дискриминацията, за да се бъдат спазвани основните права на всички хора, пише в изявлението.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
8
 
! Отговори
анонимна. преди 8 години
Как да ги интегираш?!!!Ромските деца от 4 годишни говорят само за секс1 за евро и т.н. Не си знаят задълженията, не си знаят имената, не им се работи, а много добре си знаят правата?! Това как да се разбира?Опитват се да се турчеят - на светлинни години са от турците.И това не могат.Че те правилно името не могат да си кажат на турски.Защо тогава не ги искат в Турция?!!!!!Истинските турци са си там.Направете една анкета и проверете колко от тях работят и какво?Оказва се , че всички са болни .
68
1
 
4
 
! Отговори
то леразин преди 8 години
Отключите си вратите,отворете си мазите ромите не възпрепятствайтеЕвро да се ин тегрират.
67
1
 
8
 
! Отговори
За тяхно добро преди 8 години
До ВЪПРОСМоже пък да има решение на казуса - ромите са изостанали, в сравнение с останалите граждани, именно защото привилегиите и бонусите, които получават, им действат разлагащо и демотивиращо.Затова, не е ли по-разумно и по-полезно за самите роми, ако им бъдат спрени всички видове помощи и се сложи край на толерирането им?Тогава, за да си осигурят средства за съществуване, те ще бъдат принудени да работят и да се съобразяват със законите.
66
1
 
8
 
! Отговори
У насСа с привилегии преди 8 години
Поне за България е вярно едно от изявленията на Тимерманс, Юрова и Крецу - достъпът на ромите до работа, образование,жилищно настаняване и здравеопазване, не е същият, както на останалата част от населението. У нас:1. Всеки се радва, ако има работа, само ромът отказва назначение, защото заплатата му се вижда недостатъчна.2. Образованието е задължително, но те не ходят на училище.3. Жилищно ги настаняват с предимство.4. Здравно са осигурени даром, но бият лекарите и трошат линейките.
65
1
 
5
 
! Отговори
pffffffff преди 8 години
каквото и да коментираме,истината е,че всички пишман политици в последните 25 години,се гаврят с истинските българи,за сметка на шведите ни,прогонени от същите тези европейци преди няколко века.как да ги сменим.не знам.избора е от няколко кофи *** да изберем най малко вонящата,или ........аман ти и армията и полицията.само плюнки са назначили.
64
1
 
6
 
! Отговори
Евро-дрънканици преди 8 години
СТИГА ВЕЧЕ !!!Никой не загърбва онези, които сами се изолират, не желаят да учат, нито да работят, а се интересуват единствено от това какво може да се изкяри на аванта!И училища са им осигурени, и учебници получават безплатно, че и храна има за тях даром! С какво още да се улесни достъпът им до образование? Да им се наливат знания с фуния в главите ли? Или някой да ги носи на гръб от домовете им до училището и обратно? Или направо да им се подаряват дипломи, без да са стъпвали в училище?!
63
3
 
15
 
! Отговори
ХИТЛЕР преди 8 години
ГНУСНИТЕ МАЙМУНИ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ
62
1
 
3
 
! Отговори
Sasho Polyaka преди 8 години
ZASHTO MI ISTRIHTE KOMENTARA A???PISAH ISTINATA ZA INTEGRIRANE NA WSICKITE MAJMUNIA OD EUROPEJSKITE ZOOTA HEM UCHAT BYRZO,HEM SA POLEZNI HEM STAWAT!!
61
2
 
13
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 години
Може ли тези госпожи от Румъния да говорят конкретно как да стане това ?Защото в България и ЕС ромите са по-равни от равните по отношение на ромските деца .Плаща им се детски надбавки по-високи от българските деца , организира им се превоз от до Училище , плаща им се отоплението през зимата , дрехите , учебниците , детската градина , храненето се поемат от Държавата (Данъци) и Резултата не е 0 а - минус .Започнаха и 70 годишни ромки и роми да се записват за 1-ви Клас за да вземат парите .
60
1
 
18
 
! Отговори
Велко преди 8 години
След като благоденстващата част от Европата прие с разтворени обятия, меченца и цветенца 2 милиона имигранта от Азия и Африка, мисля, че спокойно може да приеме и 500 000 български вермути. Въобще няма да се личат в калабалъка. Всъщност, ако излезем от ЕС и те ще станат имигранти от трети страни, така че все тая.
59
3
 
7
 
! Отговори
жжж преди 8 години
Възмутена съм, че взривиха метрото в Брюксел. Там има Европейска комисия, Европейски парламент ...
58
0
 
13
 
! Отговори
Кому дължим? преди 8 години
На Кристалина Георгиева ли трябва да благодарим за тази мъдра политика?
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вземайте си ги в ЕС-то и хич не ни ги връщайте.
56
1
 
17
 
! Отговори
Не мой преди 8 години
Върло отказвам някои хора да бъдат отделени от всички останали по етнически признак и да им се отпускат пари и да се обгрижват специално заради етноса им. Това е противоконституционно. ЕК да си гледа работата. Ние имаме Конституция на Република България, която го забранява.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не ги загърбва, те се капсуловат в гета и махали, правят държава в държавата със собствени правила и закони, съдилища - мешерето. Трябва да се смени подхода и да стане по императивен. С блага дума само няма как да стане. Цивилизованото поведение го тълкуват като слабост и се подиграват.
54
0
 
10
 
! Отговори
Отровено общество преди 8 години
Отворено общество с това се занимава. Вижте им сайта.
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Халал да ви са приберете си ги всичките тогава:)
52
1
 
7
 
! Отговори
Джон преди 8 години
"Социалното изключване, неравенството и дискриминацията, на които остават подложени много роми, са в ярко противоречие с основните ценности на ЕС"Тогава ЕС трябва да бъде разрушен!
51
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дискриминация означава да пренебрегваш индивид заради произход, цвят на кожата или други физически особености и да не оценяваш собствените му качества и способности. Питам какви качества и способности има тази т.наробщност, и защо ЕС така ревностно ги брани, а ние, работещите хора им плащаме сметката? Защо хората с физически увреждания и пенсионерите мизерстват, а здрави и прави индивиди паразитират на гърба на всички?
50
5
 
1
 
! Отговори
rom преди 8 години
Bratia romi ako ima takiva v tozi sait haide bira I 4alga radostna novina ot 1500lv shte polu4avame po2000lv ha ha ha iashte danacite na bg ha ha