Украйна заяви, че ще продължи пътя си към ЕС въпреки вота на холандците

Киев очаква решението на правителството и парламента на Холандия
7 апр 2016 12:22, Елка Василева
73
Украйна заяви, че ще продължи пътя си към ЕС въпреки вота на холандците
Петро Порошенко. Снимка: Reuters

Украинският президент Петро Порошенко заяви в Токио, че страната му ще продължи курса към Европейския съюз въпреки гръмкото отхвърляне от холандските избиратели на споразумението за асоцииране между Брюксел и Киев, предаде Ройтерс.

Широкообхватното политическо, търговско и отбранително споразумение вече е в сила до известна степен, но всяка част от него трябва да бъде ратифицирана от 28-те членки на ЕС, за да може да получи пълно правно действие. Холандия бе единствената страна, която все още не го бе направила.

Много украински политици смятат, че страната им заслужава договора и имат силно желание да покажат, че са постигнали напредък в покриването от Украйна на европейските стандарти след въстанието от 2014 г., което свали от власт проруския президент Виктор Янукович, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

Холандските ръководители, които лобираха за договора, заявиха, че гласуването против него ще даде и символична победа на руския президент Владимир Путин.

"При всички случаи ние ще продължим да прилагаме споразумението за асоцииране с Европейския съюз, включително подробното споразумение за търговия", каза Порошенко пред репортери в Токио, където бе на посещение. "Ще продължим да се движим към ЕС."

Порошенко омаловажи важността на референдума, който има само консултативен характер, но посочи, че Украйна би трябвало "да го има предвид" и добави, че Киев очаква решението на правителството и парламента на Холандия.

Холандският кабинет заяви вчера, че не може да пренебрегне референдума, както и че може да минат цели седмици, докато реши как да реагира.

Референдумът се разглеждаше като тест за нагласите към Брюксел преди юнския референдум за еврочленството на Великобритания и може да засили позициите на Русия, отбелязва още Ройтерс.

В Токио Порошенко отново отрече да е влагал активите си в офшорен тръст, за да сведе до минимум данъците си, след като украинските данъчни власти съобщиха, че проверяват документацията за офшорните му активи, която се съдържаше в Панамските документи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А председателят на ЕК заяви, че Украйна няма да влезе в ЕС и НАТО през следващия четвърт век. Единствения път, който тоя *** ще следва е онзи водещ към май.ната.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все по-ясно се очертава една нова държава между Касписко и Черно морета на север от Кавказките планини. Името знаете ли го?
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
21, русия доставя само 29% от природния газ за Европа и то на завишени цени. Украйна вероятно получава американски природен газ на дъмпингови цени през терминалите за втечнен газ в Полша и Литва
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пътят е един -кражби и фашизъм
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
петро продължавай пътят е един- кражби и фашизъм
17
0
 
1
 
! Отговори
naxalen maimyn преди 8 години
mnogo nalni tia tapi leki ykraincite be xorata im kazvat 4e ne gi iskat te pak shteli da se borat -a sega de ...... primer -az neiskam nekoi da mi idva na gosti dove4era y nas - a pak tozi koito nego iskam shtial da se bori da doide..........
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ама има ли още такава държава Украйна?
15
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 19Ако АноУмни малко помислиш ще разбереш че Украйна ползва Руски газ обаче минал през Северен поток отишъл до Германия и Чехия и след това изпомпан обратно в Украйна на по-висока цена от руската. Цената се плаща от Европейска банка и това реално е даване на заем на Украйна който рано или късно ще трябва да се плати - Пак от обикновените Украинци.
14
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 18Принципно правилна политика но реално не е така. Украйна беше 40 милиона с промишленост каквато БГ имаше 1990 година. Реално няма предприятия които могат да пробият на ЕС пазара. До тук не е голям проблем след време ще се намерят пари и ще построят нови заводи. Но Тъпите Майдански УУкри сами се отказаха от пазара си Русия. Отрязаха 75% от пазара си за има няма 2 години. Ефекта е ИКОНОМИКАТА КОЛАБИРА. Украйна е реално ФАЛИРАЛА и сега разпродават държавата на парче за да се задържат
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има споразумение за свободна търговия между ЕС и Украйна. В същото време Украйна вече не купува никакъв природен газ от Русия. Пътят е ясен.
12
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украинците са наши братя и аз съм ЗА тяхното асоцииране в ЕС.
11
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да си говорите Украйна ни е много по-близка от Русия. Украинците са много по-славяни отколкото монголотатарската смес наричана руснаци на изток от тях.
10
0
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
смело ще продължат пътят към пропастта!
9
2
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
"а само преди година и половина Путин обясняваше че цената на газта за Украйна ще е минимум 448$..."На тези глупости и бабите няма да повярват :)))) Пък дори и някой от тях да вярват на телефонните измамници.
8
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма съветски народ - това е положението. Който твърди обратното явно е прескочил средното си образование.
7
0
 
11
 
! Отговори
НеСоросоид преди 8 години
До АнонименПо тази логика няма и US народ, Алжирци, Бразилци етц.Човека визираше, че Киев е построен от хората част от Съветският съюз. ЗАЕДНО и всички са платили цената, за да може сега група олигарси да заграби нещата построени от други.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Параша настоява да му натоварят европейските ценности на влакови композиции и да бъдат така добри да му ги докарат в Киев в пълен обем и без забавяне. Иначе ще се оплаче на чичо си Сам.
5
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
браво на холандия и аз съм против влизането на украйна в ес парите от краваритепорошенко ги е скрил в панама оставка
4
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма съветски народ и никога не е имало!!!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като украйнците свалиха самолета с холадски граждани, мислители че ще ги приемат?А ако САЩ натиснат правителството на Холалдия да приемат, въпреки волята на народа, тогава къде е ДЕМОКРАЦИЯТА - само в американските филми ли???