Голямото предателство в Бразилия

Не само Дилма Русеф, но и цялата политическа класа разочарова народа
24 апр 2016 20:46,
37
Голямото предателство в Бразилия
Снимка: архив, Reuters

През годините бразилският Конгрес е бил арена на редица странни случки. През 1963-та година сенатор насочва пистолет към свой дългогодишен враг, но убива друг сенатор погрешка. През 1998-ма година ключов проектозакон не е приет, защото конгресмен обърква копчето на уреда за гласуване.

Но това, което се случи в Долната камара преди седмица, определено е сред най-странните събития в историята, отбелязва сп. “Икономист”. 511 конгресмени, един по един заставаха пред микрофон и обявяваха вота си за импийчмънта на президента Дилма Русеф.

Някои бяха загърнати с бразилски знамена, сякаш са на футболен мач. Един изстреля конфети, докато беше на трибуната. Мнозина използваха възможността, за да защитят каузата на родните си градове, на религията си, дори на домашните любимци и застрахователите.

Резултатът от гласуването беше 367 срещу 137 в подкрепа на импийчмънта.

Макар и забавно за страничните наблюдатели, случващото се по върховете на властта едва ли е толкова смешно за бразилския народ. Страната е в най-лошата рецесия от 30-те години на 20-ти век насам. Очакванията са БВП да се свие с цели 9% само за 2 години. Инфлацията и безработицата прехвърлят 10-те процента.

Провалът не е само на Дилма Русеф. Цялата политическа класа предаде бразилските граждани с микса от нехайство и корупция. Управниците няма да си върнат доверието и уважението на хората, нито ще поведат страната към изход от кризата, ако не се приложи тотално прочистване по всички етажи на властта, настояват от “Икономист”.

Вотът миналата неделя не е краят на управлението на Русеф, но сдаването на президентския пост не е далеч. И едва ли някой ще тъжи.

В първия й мандат от 2011-та до 2014-та година страната се срина икономически, въпреки огромния потенциал, с който разполага. Нейната Партия на работниците се оказа в епицентъра на колосалния корупционен скандал с държавната петролна компания "Петробас". Русеф не е обвинена лично, но пък се опита да защити от съдебно преследване предшественика си на президентския пост Луиз Инасио Лула да Силва.

Силно притеснително обаче е, че тези, които работят за отстраняването на Дилма Русеф, са по-лоши в много отношения.

Ако Сенатът също гласува за импийчмънт и процес срещу държавния глава, Русеф ще трябва да се оттегли от длъжност поне за 180 дни. Вицепрезидентът Мишел Темер ще поема управлението. Той има реномето на политик, който може да се справи с икономическите предизвикателства и знае как да работи с бизнеса.

Но неговата Партия на бразилското демократично движение е не по-малко компрометирана. Един от лидерите на движението Едуардо Куня беше подведен под съдебна отговорност за взимане на подкупи по схемата "Петробас". Куня обаче продължава да изпълнява функциите си на председател на Конгреса и по време на гласуването за импийчмънт на Русеф получи немалко обиди от конгресмените, които го наричаха "гангстер" и "крадец" от трибуната.

Общо 21 представители на различни партии са обект на разследване във връзка с корупционния скандал. Общо 60 на сто от конгресмените са с обвинения за различна престъпна дейност.

Всички тези данни дават да се разбере, че бразилската политика е в нещо повече от криза, тя на практика е в будна кома.

Обвинението срещу Русеф е в опит за манипулиране на данни за размера на бюджетния дефицит. В сравнение с всичко останало, това изглежда като нищожно злодеяние и неслучайно в 10-секундните си речи по-малко от дузина конгресмени споменаха за евентуалното прегрешение на президента.

В редица държави подобен крах на властта неизбежно ще предизвика граждански брожения, дори преврат. Бразилците обаче демонстрират завидно спокойствие и дават време на политиците да се осъзнаят, да започнат отново да работят за хората.

Истината е, че разкритията по скандала "Петробас", доведоха до обвинения и съдебно преследване на могъщи фигури от властта, които до скоро имаха статут на недосегаеми. В Бразилия се обособява нова, образована средна класа, която няма да допусне своеволия на политиците за сметка на данъкоплатците.

Може би най-доброто решение би било провеждането на извънредни избори. Ново начало с нов президент, който има подкрепата на народа. Президент, който да започне радикални промени. Гласоподавателите заслужават шанса да се отърват от проядения от корупция Конгрес, да подменят старата управляваща класа със свежи лица.

Свикването на предсрочни избори обаче е свързано с поправка в конституцията, която трябва да се гласува от самия Конгрес. Подобно доброволно сдаване на властта едва ли ще се случи. Но избори рано или късно избори ще има и тогава компрометираните конгресмени няма как да избягат от раздаването на народно правосъдие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Бразилиядилма русеф
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Макар и забавно за страничните наблюдатели, случващото се по върховете на властта едва ли е толкова смешно за бразилския народ. Страната е в най-лошата рецесия от 30-те години на 20-ти век насам. Очакванията са БВП да се свие с цели 9% само за 2 години. Инфлацията и безработицата прехвърлят 10-те процента.======================================Типична картинка когато комуноиден при-мат управлява. Удри тая чума проклета да се затрие от лицето на земята веднъж завинаги.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще импичнем нашите предатели?
22
4
 
6
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Където има пари има и корупция и морално разложение.Единствен червеният кхмер Пол Пот беше решил този проблем.Затвори банките извади парите на площада и ги запали.Търгашите капиталисти и техните морално пропаднали креатури в пеши строй поеха към оризищата на Кампучия.Гнусни предатели от соц.страните заедно със западните си ментори ликвидираха Кампучия.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми управляваха комунисти, не ги харесаха и на тяхно място избраха други комунисти. Сега и тях не ги харесват и ще си изберат трети комунисти и т.н. И в България е същото- комунистическата БСП се предаде на комунистическата ГЕРБ и т.н. И накрая все са недоволни. В момента комунистическата ГЕРБ управлява с някакви си милион гласа от 7 милиона гласоподаватели и т.н.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Авторе, напиши и че Дилма Русеф е с български корени. Защо не го споневате вече?
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
новината е толко епически написана че ми се струва че е преводен материал от РИа. същите вербалисти дето биеха тъпана за българин -президент на бразилия, сега викат УуУУ. после , що били застреляли Алеко.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До rusnakкажи и името на човека, щото тука са малко такива поддръжници. мишо двете големи на гладно го не броиме, тоя за шише мастика ще смени брежнев с гудериан.
17
3
 
5
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Единствената страна в която Русеф се пище с едно Ф е България. Навсякъде я пишат с две FF, тя самата се подписва с тези две FF горда че е еврейка!
16
2
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Къртиш мивки с тая мисъл.
15
8
 
12
 
! Отговори
rusnak преди 8 години
В съвременния шизозомби свят, човека може само де се държи с руския народ, доказано. Другите са пътници.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16Комунизъм ще има когато човеците са готови за такава система.За сега тази система е неприложима точно както е невъзможно да накараш прасе да се хранис нож и вилица.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10Така е защото гео-политическите игрички на САЩ включват отстраняване по един или друг начин на всички съюзници на Путин.Кое не е ясно тук?
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не сменят ли цялата крадлива капиталистическа система с комунистическа, нищо няма да стане. В Гърция Ципрас също предаде народа, направи коалиция с крадците от Нова демокрация и ПАСОК и стана един от тях.
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е, където пипне българска ръчичка трева не никне. Само децата са ни хубави защото не ги правим с ръце.
10
2
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонимен 11Ми ще остане само РИК, но след като *** се спихна икономически, абревиатурата става КИР.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Хамхум 113и защо само за Борисов? Изгладня много от диетата с постната пица на Дянков. *** той е ваш чиляк бе! Съветско-руски. Виж къде бе ректор и на кого дава съвети. А предишните бяха върха, ама само за някои, дето сега сте на диета, като нас останалите, но на диета открай време.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ще стане сега с БРИКС?
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички, които се полъгаха по играта на Путин, сега страдат. Путин искаше да направи айдушки интернационал и да тероризира Златния милиард.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
някой се тупаха и казваха че е българка....къде са сега
5
4
 
21
 
! Отговори
Хамхум 113 преди 8 години
Напишете нещо за БГ и проявете поне мъничко критика към Борисов,спрете поне за малко с този слугинаж!