Мюсюлманин за първи път кмет на Лондон?

Садик Хан води според социологическите проучвания
Обновена: 4 май 2016 19:13 | 4 май 2016 18:52, Александър Попов
60
Мюсюлманин за първи път кмет на Лондон?
Снимка: Reuters

Садик Хан, кандидатът на Лейбъристката партия за кмет на Лондон, увеличи преднината си в проучванията на общественото мнение преди местните избори във Великобритания утре, предаде Франс прес.

Това повишава шансовете му да замени на поста консерватора Борис Джонсън и да стане първият градоначалник мюсюлманин на британската столица.

В навечерието на изборите и след кампания, белязана от полемики, особено за религията на Хан и познанствата му от времето, когато е бил правозащитник, синът на пакистански шофьор на автобус има преднина от над 10 процента пред кандидата на консерваторите, милиардера Зак Голдсмит, показва проучването на агенция "Опиниум".

Той има подкрепата на 35 на сто от изявилите намерение да гласуват срещу 26 пункта за Голдсмит. Ако се отчетат и гласовете на хората, които го посочват като втория си най-предпочитан кандидат, кандидатът на лейбъристите достига подкрепа от 57 процента срещу 43 на сто за кандидата на консерваторите.

Друго проучване, извършено от "КомРес" за телевизия "Ай Ти Ви" и радио "Ел Би Си", дава на Хан 45 пункта срещу 36 за Голдсмит. След отчитането на гласовете на посочилите го като втория си най-предпочитан кандидат, подкрепата за лейбъриста достига 56 процента срещу 44 на сто за кандидата на консерваторите.

Загрижен обаче дали избирателите, изразили подкрепа за него, наистина ще отидат да гласуват, Садик Хан призова за предпазливост и заяви, че всичко ще се реши от избирателната активност.

Тони Трейвърс, професор в Лондонското училище по икономика, заяви че "не може да се каже, че всичко е решено". "Повечето хора мислят, че колкото по-слаба е избирателната активност, толкова по-добре ще бъде за Зак Голдсмит", подчерта той пред лондонския вестник "Ивнинг стандард".

По време на кампанията консервативният лагер обвини Садик Хан във връзки с ислямски екстремисти - нещо, което той енергично отрича. На кандидата на лейбъристите се наложи и да се дистанцира от сметнатите за антисемитски изявления на някои членове на основната опозиционна сила във Великобритания, които доведоха до вътрешнопартийна криза.

Освен от тези въпроси жителите на 8,6-милионния град се интересуват предимно от темите за все по-скъпите жилища и за транспорта.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: ЛондонСадик Хан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
да де преди 7 години
Лондон е градът с най-малък процент живеещи англичани.Огромна част са пакита,индийци, от Бангладеш,и всякакви националности като англичаните са по скоро изключение.Лондон е новият Вавилон.Всички знаем какъв му е краят.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убийството на Лейди Даяна бе ненужно ... 20 години по-късно, сами се предадоха!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живял съм три години в Лондон между 2002 и 2005-та. Прекрасен град, любим ми е! Не мога да повярвам, че това се случва! Не вървят на добре нещата :(
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гледаите кви да е западни новини и да видим колко бели европейци ще има. просто изчезват тези хора
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Херцогинята на Кеймбридж направо да си избира бурка, а мъжот и Уилям директно да скъсява шлангата и в шалварките да си носи позлатено издание на Корана. Това я чака добрата, стара Британия...
30
5
 
1
 
! Отговори
П.С. преди 7 години
А самият ***-кин и той един правослявен християнин, може би като е бил в КГБ тайно е ходил в храмовете, под заплаха да копа корени в Сибир.
29
6
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 7 години
аман от *** русофили "православни християни" които не са прочели и 1 страница от Евангелията и си нямат понятие от религия, ама извднъж по заръка на ***-кин станаха големи религиозни плямпала!
28
23
 
9
 
! Отговори
българин... преди 7 години
По-добре мюсулманин за кмет ----отколкото русофил , като Гоце и комунист!!!
27
6
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН ОТ СМОЛЯН преди 7 години
ХАИРЛИЯ , ДА Е ........СКОРО И У НАС!!!!!!!!!!!!!
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Изборът на лондончани е мисюлманин или евреин .." --------------------------------------------------------------------------------------------То е едно и също , исляма е създанен от евреите да унищожат християнството , проумейте го най-накрая ...
25
0
 
14
 
! Отговори
мюсли преди 7 години
То в Лондон братята мюсулмани почти гонят броя на християните.Още 20-30 год. и кралицата ще сложи забрадка,а после и бурка,ако е жива де-слава на Аллаха.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след 20г в Англия / двама полицай спират кола за проверка и искат документите на водача , единия от полицайте се провиква към другия // Ахмед я виж тоя какво странно име има , казва се Джон , другият полицай се заглежда и вика , вярно бе Сали трябва обстойно да го проверим , може да е опасен
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** една история за един остров в Индийският океан който е бил английски а днес се управлява от индийци и 75% от населението му са жипсита.Явно короната не си е направила извода.Сега това чака и UK.Колко казвате била цената на квадрат в Лондон???А ньеееее!Честито на инвестиралите в имоти в Лондон.Имаwe една песен ''The only way is ........DOWN''!!!
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Водел бил в проучване,във кое проучване води ? Това са техники за спускане на парашутисти,така направиха Обонго президент на САЩ и Боцко премиер на България.И все пак предпочитам да живея във надутия финансов балон на запада
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изборът на лондончани е: мюсюлманин или евреин. Честито!
20
10
 
1
 
! Отговори
до rusak-путак преди 7 години
А където има власт Путин само джамии строят. Москва заприличала на талибанска столица. Гледах едно видео :Байрям в Москва......килимчета по десетки московски улици.
19
0
 
27
 
! Отговори
rusnak преди 7 години
Нищо чудно, след като едно от най-разпространените имена на острова е Мохамед.
18
17
 
14
 
! Отговори
Бай Осман преди 7 години
Гледам пак някои говорят за излизане от ЕС. Бе какъв народ сте вие плюете по ЕС и САЩ пък 99% процента извън БГ българи работят точно в ЕС и САЩ. Ето на това се вика да плюеш в чинията от която ядеш
17
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хa- хa, смешни сте... Зaгрижили сте се зa aнгличaните, че и Вaнгa нaмесвaте. Тaм винaги ще живеят по- добре от тук, ние дa му мислим с тези упрaвлявaщи. Пък и зa излизaне от ЕС пишете. Зaкъде сме без ЕС бе, бългaри? Къде ще рaботят децaтa ви, с кaкви пaри ще ви строят мaгистрaлите, откъде пaри дa рaзвивaте туризъм? Aко ги нямa евр. инвестиции, къде ще рaботите вие? Сaмо в мaгaзините нa Кaуфлaнд рaботят 3000 души. Объркaн нaрод, немислещ, товa сме ние.:(
16
10
 
2
 
! Отговори
maxobg преди 7 години
До АнонименЧаст от циoниcткия заговор..."!!! и какво са ти виновни еврейте,***,те не подкрепят исляма!!!*** си,та чак си заоблен !!