Европа - много жертви за едно неспазено обещание

Идеята за единна евронация е илюзия, заяви Шулц
123
Европа - много жертви за едно неспазено обещание
Снимка: Reuters

Европа е едно неспазено обещание към поколения, които бяха принудени да правят жертви, за да бъдат спасени банки, изрази съжаление председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от Франс прес.

"Европа е обещание, но то не бе спазено", заяви Шулц на организиран в Рим дебат за бъдещето на Европа в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и италианския премиер Матео Ренци.

"Европа беше едно обещание, което се правеше всеки ден, за повече заетост, повече услуги, повече растеж" и цели поколения европейци се съгласиха на жертви в очакване да се сбъдне това обещание, поне за децата им, каза Шулц.

Европейските лидери обаче продължават да искат жертви, има по-малко услуги и повече данъци "и за какво - за спасяване на банки", добави той.

Затова се поражда "усещане за несправедливост, това не е Европата, която те са искали да видят", каза Шулц в отговор на въпрос за възхода на популистките движения в ЕС.

Ако Европа бъде прекалено идеализирана, ако бъде смятана за проект за Съюз с една държава, една нация, това не само е напълно нереалистично, но е и опустошително за бъдещето й, заяви Доналд Туск.

"Мечтата за една-единствена европейска държава, една-единствена европейска нация е илюзия. Трябва да приемем да живеем в една Европа с различни валути, различни политически сили и най-лошото е да се преструваме, че не знаем това", изтъкна председателят на Европейския съвет.

"Ние обаче не говорим за Европа по правилния начин", заяви Жан-Клод Юнкер. Всяко заседание на европейски министри в Брюксел води до различни тълкувания, "сякаш е имало 28 различни заседания", изрази съжаление той.

Европейските лидери не идват в Брюксел с мисълта да защитават Европа. "Сега идват в Брюксел и дават пресконференция, за да кажат: защитих националните ни интереси", отбеляза Шулц и съжали, че са отминали предишните поколения на "по-европейски лидери".

Държавите обаче не трябва да са изкупителна жертва, предупреди Туск. "В Брюксел общоприетото мнение е, че проблемите винаги идват от страните членки", обясни той и заяви, че е опасно да се мисли, че "животът ще е много по-добър без страните членки".

"Имаме европейци на пълно работно време, когато трябва да се взима и европейци на непълно работно време, когато трябва да се дава", заяви Юнкер и добави, че "европейците на непълно работно време" често пъти са тези, които са получили най-много от фондовете на ЕС - очевидно позоваване на новите страни членки от Източна Европа, отбелязва Ройтерс.

Без да дава поименни примери, Туск заяви, че новодошлите в ЕС често пъти са най-остро противопоставени на намирането на обща политика за мигрантската криза, и то понякога "по много дразнещ начин".

Полша, Чехия, Словакия и Унгария отхвърлят плановете на Европейската комисия за въвеждане на задължителни квоти за прием на бежанци и обвиняват Брюксел, че се опитва да ги шантажира, припомня Ройтерс.

"В минали времена работехме заедно, творяхме история. Това напълно е заминало", каза Юнкер, спомняйки си работата по създаването на европейски общ пазар и на единна европейска валута. Той се оплака, че гражданите на ЕС не разбират какво се опитва да постигне Европейският съюз.

"Това е плодородна почва за популизми", заяви шефът на Европейската комисия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ЕвропаМартин Шулц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа се превърна в ***.Това е.
29
12
 
6
 
! Отговори
пешо преди 7 години
и шулц, и вие сте много зле. за да не виждаш колко много е постигнал ес, за да не искаш обединения и партньорства, трябва да си адски *** и кьорав.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това за отделните улици ми хареса. То и днес е така, но не се забелязва, жените джиткат по улиците за моловете, а мъжете към промишлената зона.
27
2
 
21
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
ШУЛЦ Е ПРАВ--ЕС Е ЕДНА ИЛЮЗИЯ КАКВО ЩЕ КАЖАТ НАШИТЕ ФОКУСНИЦИ
26
2
 
26
 
! Отговори
КОШМАРЪТ преди 7 години
Шулц греши, под американски диктат скоро в Европа ще има само една нация- арабелската, един бог- Алах и един падишах- Тайип Ердуган. Само вишеградската четворка ще спаси кожите, всичко друго ще падне под ятагана!
25
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реват ли вече тия в Брюксел? Е чакайте де, да видите след 15-20 г. като се размножат достатъчно "новодошлите" как ще има разрушени черкви за сметка на виещи джамии на всеки ъгъл, женски пингвини по улиците, отделни училища за момичета и момчета, изучаване на майчини езици, ранни бракове, убийства на честта и петък почивен ден!
24
16
 
10
 
! Отговори
факт преди 7 години
Спокойно, ЕС продължава да се развива към по-добро. ЕС вече е най-голямата икономика в света. Еврото продължава да се налага все повече като световна валута и да избутва долара. С най-голямата икономика ще дойде е най-голямата армия в света. Новият лидер на света ще бъде ЕС. САЩ бавно, но явно залязват. Изгряват звездите на ЕС, Китай, Русия.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тихо,тихо, доват Прецедента по тивиту! МииииииирнУ
22
2
 
32
 
! Отговори
шут отзад преди 7 години
След тези противоевропейски изказвания тия мушмороци трябва незабавно да бъдат изритани от управлението на ЕС.
21
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно другари, комунизмът не успя защото се срина икономически, но ислямът ще обедини Европа.
20
0
 
34
 
! Отговори
Ще Е Добре преди 7 години
Обединена ЕВропа би била добре ако ги няма ПРОДАЖНИТЕ АМЕРИКАНОЛИЗЦИ - МЕРКЕЛ и други подобни ЕВРОТОЛЕРАСТИ. ЕВРОПА ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ а не за ВСЯКАКВА СВЕТОВНА ***.
19
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха, ЕС е като обсадена крепост, тези вътре искат да излязат, тези от вън-да влязат.Хайде русофилите, кажете каква е алтернативата! Безпаметно алкохолизиране в сАвеЦката орбита ли?
18
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Полша, Чехия, Словакия и Унгария отхвърлят плановете на Европейската комисия за въвеждане на задължителни квоти за прием на бежанци"А някой пита ли Полша, Чехия, Словакия и Унгария преди да покани така наречените бежанци, от които сега пристигащите са 0% сирийци?Да се санкционира този, който покани мюслитата и африканците в Европа, а не страните които не са виновни за това!!!И колко от незаконните икономически и ислямско мотивирани (в джамиите) пришълци са върнати в страните им на произход?
17
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баце Борисов, четеш ли? "Големите началници" нещо започнали да подвиват опашки!
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
единна евронация... няма как.исторически всички съюзи са се разпаднали.
15
10
 
2
 
! Отговори
ак35 преди 7 години
само глупости от неграмотни политици се пишат тук
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почнаха ли да се усещат еврозелките, че не може да събереш на едно място всякакви раси, нации, религии, култури, манталитети, да докараш допълнително такива, които не знаят какво е химикалка и мивка и да очакваш едно благоденстващо общество?
13
1
 
38
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
Не искаме вашата Европа, чиновници!Когато договорите да мога в арабския свят да целуна жена си и да я водя за ръка, тогава искайте бежанците, които Вие и вашата пошла политика прогонихте от домовете им, да бъдат в моята държава! Накарайте европейките да раждат от европейци, а не да внасяте пришълци за тях! Няма и не може да има мултикултурно! Не ни тормозете! Надяваме се скоро да се махнете, псевдо човеци!
12
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко, казано от Шулц и Туск е вярно, но обединена Европа няма алтернатива и никой от цитираните по-горе не поставя това под съмнение. Въпреки проблемите Европа има страхотна притегателна сила. И тук не става въпрос за бежанците. Нека си спомним как гласуваха на последните избори сърбите.
11
3
 
45
 
! Отговори
ааааааааааа преди 7 години
Е сега какво излезе---че пак са ни лъгали със"светлото бъдеще"...Явно е вярно че Е.С. е по-зле и от СССР.....