BG непристъпна за "мозъка" на атентатите в Париж

Абделхамид Абауд искал да мине през страната ни, но не успял
11 май 2016 20:15, Елка Василева
47
BG непристъпна за "мозъка" на атентатите в Париж
Абделхамид Абауд. Снимка: архив, Reuters

Белгийският терорист от "Ислямска държава" (ИД) Абделхамид Абауд се е опитал да прекоси границата между Гърция и България, но не е успял. Това съобщават  белгийски медии в репортажи от съдебното заседание срещу съучастници на обезвредените терористи при операцията във Вервие (в източната част на Белгия) миналата година.

Абауд, който през януари 2015 г. се е намирал в Гърция и от Атина е ръководел по телефона джихадистите от Вервие, е искал да премине през България, за да се присъедини към тях на място.

Това се е оказало невъзможно, след като той опитал да премине в района на река (Места). Абауд уточнил в разговор, че българските власти са направили всичко необходимо границата да остане непреодолима.

Още по темата
В следващите дни той се опитал да лети със самолет, но граничните служби са разпознали, че данните в документите му за самоличност не отговорят на пътника.

Затова Абауд се свързал със сводник, за да му осигури проститутка, с която отново да се яви на някое летище и да изглежда като семеен мъж. Не се уточнява на кое летище Абауд е бил засечен с фалшивите документи, нито на какъв полет е искал да се качи.

Всички тези данни се съдържат в записи на телефонни разговори, осъществени от Абауд в навечерието на антитетористичната операция във Вервие и атентатите в Париж от януари миналата година. През ноември миналата година Абауд ръководеше на терен атентатите във френската столица и бе убит при операцията на френските специални сили в "Сен-Дени".

Белгийските и френските власти го определят като "най-високопоставения оперативен работник" на ИД в Европа. Според разследването терористите от Вервие, обезвредени с общи усилия на службите на Белгия и Франция, са подготвяли изработката на бомба и са били "зачатъка" на последвалите атентати в Париж и Брюксел.

Белгийските медии съобщават, че в Брюксел е делегация, съставена от съветника на президента на САЩ по въпросите на противодействието на тероризма, както и представители на ръководството на департамента по вътрешна сигурност и националния антитерористичен център, създаден след ударите на Ал Кайда на 11 септември 2001 година. Уточнява се, че Белгия и САЩ обменят данни всекидневно - полицията разменя информация с ФБР, а Държавна сигурност - с ЦРУ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
17
 
! Отговори
PD преди 8 години
Този не може да е мозъка, и това е ясно на всяко дете по голямо от 10г. И всичкия този сюжет на кого го разказва. Брюкселските служби *** ли са ? Или ни пробутват най обикновен престъпник тарикат, платен с няколко хиляди евро за сериозен терорист. Хайде де, това може да мине пред неумен европеец, ама не и на Българин. Нещо се мъти в Европа. В интригата са замесени тайни служби и играят с официалните власти - полиция и съд двойна игра. Подобен филм имаше и в Франция с атаката на Шарли.
18
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България не е пуснала джихадиста, ЕС го е пуснал. България отблъсква такива като тоя с бой, ЕС й се кара. Ето точно колко са повредени кратуните в ЕС.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама в Париж атентати ли имаше последно? Не бе ли всичко това постановка?
16
2
 
8
 
! Отговори
Чакам коментари преди 8 години
от видните ЕвроАтлантици на форума за ОКУПАЦИЯТА на БЪЛГАРИЯ от ПУТИН, хибридните войни за лошите руснаци и добрите супермени от САЩ
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоест опитали сме се да спасим Европа от джихадисткото го.ведо, а толерастките еврократуни пак са намерили начин да го приемат "горкия бежанец".
14
1
 
6
 
! Отговори
ТАЙНАТА ОКУПАЦИЯ преди 8 години
на Територията БГ вече е факт, но не се пише да не се дразнят аборигените т.е. ние БЪЛГАРИТЕ
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече съм напълно убеден- ограда по цялата граница, граничарите да продължават както досега; бой и насъскване кучета срещу бежанците. Гражданските отряди да се снабдят със стабилно количество свински опашки.
12
2
 
1
 
! Отговори
АЛО ДНЕС преди 8 години
Согласно договоренностям, США могут размещать оборонную технику и персонал численностью до 2,5 тыс. человек на авиабазах Граф Игнатиево и Безмер, на военном полигоне Ново село и складских помещениях в районе Айтоса. Американские военные также могут использовать базу для проведения учений по военному сотрудничеству, заправки самолетов, временного размещения автомобилей
11
2
 
3
 
! Отговори
АЛО ДНЕС преди 8 години
Вашингтон и София продлили соглашение об использовании американскими военными болгарских авиабаз Граф Игнатиево и Безмер еще на 10 лет, сообщил замглавы минобороны Болгарии Димитра Кюмюрджиева.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК и Амнести доколкото си спомням ореваха света, че не сме пускали "горките бежанци" през границата си.
9
2
 
18
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАМ преди 8 години
Тази Новина е по братя Грим .Терориста се опитал да преджапа река Места и БГ Граничарите го видяли и му казали КЪШ от тук , той се върнал .След това на Летището БГ Граничарите му казали - я това не си ти на снимката , я Къш от тук .
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Това се е оказало невъзможно, след като той опитал да премине в района на река (Места). Абауд уточнил в разговор, че българските власти са направили всичко необходимо границата да остане непреодолима."Чакам коментар от брюкселските кратуни в ЕП, които ни четоха конско заради мерките по границата ни.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Aбе гледал на какво прилича България и викал няма смисъл. То там вече всичко е хаос, анархия и мизерия.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mи то толкоз му е "мозъкът" на тоя мозък.
5
1
 
29
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
много ги е страх от свинските опашки ..Може от Българския Хелзински комитет да заведат дело , защо сме му нарушили правата и сме му попречили да влезе в България
4
0
 
8
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
1.Vdiga reitinga ni.2.Shte e predizvikatelstvo za drugi otkacheni.3.Granicharite ni da strelyat v sluchai che ne se izpulnyavat komandi po ustav
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ще мине бе,у нас граждански арест,преджобване,бой и повсеместна мизерия!
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"BG непристъпна за "мозъка" на атентатите в Париж"Нали не мислите че някой ви вярва??В този разграден двор където влизат на ден по 200-1000 бежанци през южните границиподобни твърдния за равни на сухата вода.В Бг няма медии а има пропагандна машина на която и Гьобелс би завидял.
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурно е чул за Динко и е предпочел да не рискува!