България вдигна жълт картон на Брюксел

Не харесваме новите правила за командированите работници в ЕС
11 май 2016 07:43,
39
България вдигна жълт картон на Брюксел
Снимка: Reuters

България е сред единадесетте членки на ЕС, които се обявиха срещу предложението на Европейската комисия за промяна на правилата за командированите работници в ЕС. В полунощ изтече срокът, в който националните парламенти в страните членки можеха да изразят мнение по текста.

Законодателите на България, Полша, Хърватия, Чехия, Словакия, Румъния, Латвия, Литва, Естония, Унгария и Дания решиха да вдигнат "жълт картон" на Европейската комисия, като ѝ сигнализират, че според тях тя надвишава правомощията си и навлиза в компетентност, която е на националните правителства. Освен това те смятат, че поправките ще навредят на общия пазар на стоки и услуги в ЕС.

През март Европейската комисия предложи поправки в Директивата за командированите работници. Най-съществената промяна предвижда работници, които са наети в една европейска страна, за да работят в друга, да получават същото възнаграждение като местните работници. Досега работодателите дължаха само минималната заплата в страната, в която изпращаха работници.
Целта е да се сложи край на социалния дъмпинг чрез по-ниски заплати.

Ако новите правила влязат в сила, страните, в които трудът е по-евтин ще загубят конкурентното си предимство да изпращат работници в тези, в които той се заплаща по-скъпо.

Според Полша, която оповести мотивите си, предложените промени ще унищожат възможностите на предприемачите да печелят от конкуренцията в сектора на услугите и ще оскъпят цените на услугите в ЕС за сметка на конкурентоспособността на европейската икономика.

Коментарите на Народното събрание не са публични, но според сайта на социалното министерство, България се тревожи, че принципът „равно заплащане за равен труд“, може да направи фирмите от Централна и Източна Европа по-неконкурентни на общия пазар в ЕС. Посочва се още, че законодателното предложение не изяснява какво освен заплатата се включва в изискването за изравняване на възнагражденията. Европейската комисия само посочва, че трябва да се включат социални надбавки, но без да ги прецизира. Според социалното министерство не е ясно как фирмите, предлагащи изпращането на работници в друга страна от ЕС, трябва да изпълняват изискванията на колективни трудови договори, които не са обявени за общо приложими.

Европейската комисия ще трябва сега да ревизира предложението си за ремонт на Директивата за командированите работници. Тя може да го промени, да го оттегли или да се опита да прокара поправките повторно.

Процедурата на жълтите картони бе въведена с Лисабонския договор през 2009 г., но досега е била прилагана само 2 пъти, тъй като е трудно да се събере мнозинство от една трета срещу Брюксел. Европейската комисия обикновено сондира предварително настроенията към подготвяните от нея промени. Досегашният опит показва, че веднъж Европейската комисия се е отказала от предложени поправки заради възраженията на националните депутати, а във втория случай ги е внесла повторно.

По данни на Евростат почасовите разходи за труд в България са най-ниските в ЕС. През 2015 г. те са били 4,1 евро при средно 25 евро в ЕС. Въпреки това държавата, която командирова най-много работници е Полша – половината от 2-та млн. европейци, които биват наемани в една страна и изпращани на работа в друга. В строителството 44% от работниците в ЕС са командировани.

По данни на Европейската комисия  14 203 българии са били наети по условията на Директивата за командированите работници през 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
До ФобриФобри, стани работодател бе душичко, осигурявай и себе си и работниците на макс. Защо търсиш богат плащач, да нямаш проблеми с нивото си?
30
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха преди 7 години
Какъв жълт картон от Бойко бе, да не са наакани ***?
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментарите в народното събрание не били публични.Къ щяло и да са публични.
28
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗА изравняване на трудовото възнаграждение в ЕС!Ние тука по-малко хора ли сме та цените на продуктите са еднакви навсякъде, а заплащането ни е най-малкото!?
27
3
 
24
 
! Отговори
Фобри преди 7 години
Защо сте против другари? Искате чрез ваши работодатели да работя в техните фабрики ? Защо се качвате на клона?Защо тези работодатели ме осигуряеат на минималната в бг и ми дават някоя жълтица под масата? Защо само те като правят проверки ми пускате за месец договор А1 и ме карате да лъжа , че работя 8 часа ,а работим по 16? Защо да не работя като техните работници по 7:30 , а да пишат 8 и да ме осигуряват на реалните доходи? Защо ? Защо ?
26
4
 
39
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Този "Жълт картон" за ЕС всъщност е Червен картон за за обикновените служители.Не осъзнавате ли че по този начин ЕС иска да изравни Европейската заплата на всякъде в ЕС Включително и в България .Нашите Едри Бизнесмени трябва да се научат да печелят с Качество , Бързина и Производителност а не като спестяват от заплати!!!!!
25
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно вярно е.На предишната ми работа (в сферата на строителството) шефа имаше доста обекти из франция, германия, унгария и още къде ли не. Строежи на молове и прочее. Заплатата си е българска + някакви смешни командировъчни. Местна фирма печели и наема за подизпълнител шефа.В цялата схема всички печелят освен колегите на обектите, които дремят с месеци в чужбина за стотинки.Като плащат на шефа в евро - и той да плаща адекватно на служителите си.Напълно подкрепям предложението на ЕС.
24
3
 
23
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
Наложи се да търся директивата и предложението на ЕК на сайта им, тъй като в статията дори няма линк към нея. Колегата ЦБЖ го е написал абсолютно точно. ЕК иска да спре не само социалния дъмпинг, а и експлоатацията на служителите от по-бедните държави. Статистиката показва, че най-много командировани има в строителството и производството. Хората живеят като животни по 10 в стая и получават минимума. Това се харесва на експлоататорите в БГ, без значение дали го правят като бизнес или по необходим
23
2
 
25
 
! Отговори
ьЦБЖ з бжц преди 7 години
далаверата е следната аз съм българин намирам немец със завод и се разбирам се с него да ми дава по 10 евра на човек ако у намеря евтина работна ръка той наема една къща за квартира аз пускам обяви и правя фирма за месо идват хора аз им казвам в германия е супер има квартира работата е супер пращам ги на немеца оня им дава 1000 евра защото аз ги водя командировани и там не му правят проблем за това ,ТОВА ИСКА ДА СПРЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ А БЪЛГАРИЯ НЕ за тея които не са наясно.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте пример ,за да разберат хората за какво иде реч. Не всички са одитори.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Плавникако прочетете третия абзац от статията, ще оттеглите ли много от зле написана
20
0
 
2
 
! Отговори
Чел недочел преди 7 години
Ей, нашите най-сетне се престрашиха да кажат "не". Ама пак не посмяха да кажат къде ги сърби и не публикуват позицията си. На сайта на Народното събрание 1 дума няма по въпроса
19
1
 
7
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
Статията е много зле написана. Изобщо не ми стана ясно какво гласи промяната в директивата. От там идват и разнопосочните коментари, защото едни го разбират по един начин, а други по друг.
18
0
 
1
 
! Отговори
TONI преди 7 години
AZ VI DAVAM EDIN SIVET::AKO IMA RABOTA V BG RABOTETE TAM:MISLITE ZA GERMANIA HUBAVO NEMA LOSHO::EDINSVENATA DALAVERA V GERMANIA E DA RABOTISH S DOGOVOR OT NEMSKI RABOTODATEL;NO TOY NE MOJE DA TI DADE NEMSKA ZAPLATA ..az rabote v stroitelstvo 4as rabota 12 euro moa firma kvartira karta osigorovka zdravna i pensionna /BLIZO 500 euro/ AKO SI SPE$ELIL MNOGO NAKRAYA POPADASH NA DANIZITE:::GERMANIA
17
0
 
16
 
! Отговори
opps преди 7 години
Ами ясни са ми две неща:Така си пазят своите поданници от дъмпингАко предлагаш конкурентна услуга - ще успееш. Тук само от ебаване на работника се печели...
16
1
 
19
 
! Отговори
? преди 7 години
На нас психиката ни е робска.Не сме като гърците да ги хванем за гушите ,тез работодатели, пардон чорбаджии.
15
0
 
9
 
! Отговори
До 8-ия педал преди 7 години
Върви си в турция като си много кадърен. Там да те работят...
14
1
 
26
 
! Отговори
художника преди 7 години
Не разбирам от икономика, но според мен е справедливо където отидеш да работиш, да взимаш същите пари, като местните/ ако си квалифициран разбира се/
13
0
 
14
 
! Отговори
Пролетарий преди 7 години
Е, хубаво, но правите ли си сметка, че тази местна заплата ще се облага и по местните данъци и социални осигуровки. Българският работник все си е прецакан - и дома и по света, щото няма кой да се бори за него. Синдикатите ходят само на тристранка, нещо да сте чули да се произнасят по тази директива, щото аз не съм
12
2
 
10
 
! Отговори
Филип Тотю преди 7 години
Едно може да им се признае на ГЕРБ - последователни са срещу българите в чужбина. Така беше с британската сделка, така стана с изборния кодекс, така и сега. Българският работник не ни е важен, защото той и да праща пари вкъщи, все нещо отделя за себе си и го харчи в чужбина. Докато българският работодател - последователно подкрепя правителството във всяко отношение и когато плаща данъци, го прави в НАП