BG болногледачка от Германия: Обслужваме баби като роботи!

В старческия дом в Хайделберг Ива издържала само 11 дни: Страшно е!
12 май 2016 09:22,
249
BG болногледачка от Германия: Обслужваме баби като роботи!
Снимка: flickr

Държавните старчески домове в Германия са като луксозни хотели. Звездите им според нашите представи могат да надхвърлят дори пет. Случва се бизнесмени да наемат старинен замък и да го превърнат в рай за хората с броени земни дни, но работата за болногледачите е непосилна, разказва пред "24 часа" Ива Петкова от Монтана.

В старческия дом в Хайделберг тя издържала само 11 дни. Пет-шест медицински сестри като нея се грижели за 45-50 лежащо болни баби и дядовци.

Първите три дни Петкова не могла да се храни от погнуса, а следващите 8 не мигнала от преумора.

"Движех се като робот, тичах от първия до третия етаж. Още недовършила с манипулациите при един болен, тичах при друг, викаха ме при трети... Нямах време да пия чай или вода и устата ми пресъхваше...", спомня си Ива.

На първия етаж били настанени лежащо болните, на втория - тези с увреждания в инвалидни колички, а на третия - пациенти на интензивното, такива с бактериални инфекции, които са на специално обгрижване.

В мазето пък била разположена столовата, където се приготвяла храната. За всеки обитател се готвело по индивидуално меню, приготвяли се лечебни сиропи.

Болногледачите, сред които и мъже, са били принудени да тичат по етажите и да дават лекарствата, да изправят на крака обитателите и т.н.

На всеки пациент се следяло кръвното налягане, биели се инжекции, водело се досие.

"Работата е напрегната и динамична, случват се какви ли не извънредни ситуации и сестрите трябва да реагират на момента", допълва Ива.

Твърди, че в тези социални заведения винаги има глад за работна ръка. Затова и персоналът е многонационален.

За възрастните пенсионери се грижат хървати, рускини, гъркини, африканци, египтяни, румънци и българи. Никой обаче не се задържа за дълго време.

Ива разказва, че болногледачите получават по 1700 евро средно месечно възнаграждение, но то е за който може да издържи.

За лукса пък да преживеят спокойни старини пенсионерите в Германия плащат от 2500 до 3000 евро на месец.

"За настанените в старческите домове е добре, но за обслужващия персонал е много трудно, натоварването е дори свръх физическите възможности", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
6
 
9
 
! Отговори
емигрант преди 8 години
Поредната Бойкова пропаганда.Убеждават ни че на запад е страшно.Защото усетиха че изпускат държавата.В момента тече масова евакуация и аз съм част от нея.Ако има някаква робство то е в България.Просто на нашите политици бизнесмени рязко и намаля работната сила.Всеки нормален трябва да избяга за съжаление.Няма друго решение за нормален живот.
103
5
 
18
 
! Отговори
До 108 преди 8 години
*** на "Америка за България" и други НПО-та Това което истинските комунисти са създали в България ти дори не можеш да го боядисаш. След 25 години демокрация и унищожение още ли комунизма ти е виновен че не можеш да го вдигаш. Каква комунистическа кръв ще проливаш като комунистите вие ги избихте с демократичните ви пенсии, здравеопазване...............Кого още ще убиваш. То не останаха хора които да ви пречат........и пак не можете защото сте отгледани да рушите а не да създавате
102
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ли и е проблема на нашата бачкаторка? Ами да дойде при мен в Саарбрюкен и да я опъна на обекта да носи вар цимент и тухли по 10 часа на ден да видя каква песен ще запее? Май в този старчески дом ще и се стори рай! Отвикнахте да роботите това е проблема. По татово време викахте аз ги лъжем че работя те ме лъжат че ми плащат. Сега по капиталистическо ви скъсват по 12 часа от работа за по 400 лева. Аз поне взимам по 80 евро на час и не се оплаквам от работата. Работата е да се работи!
101
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На комунистите все Запада им е винове. Крали били заводи, защотот Запада им заповядал. Брей. И секс ли затова правехте, защото Запада така искаше? И до тоалетна по нареждане на Запада ли ходихте?
100
2
 
19
 
! Отговори
111 преди 8 години
До възмутена съмКой по-точно работи германците или скъсват задниците на имигрантите ??? От какво се възмущаваш, колко германци лично познаваш, та знаеш как работят ? Моите наблюдение са съвсем други, в петък до обяд , след това няма кой да ти отговори ни на мейл, ни на телефон.. Отпуски, 8 часов работен ден, ако се претоварят- йога инструктор след работа в офиса..такива неща съм видял аз. Иначе на имигрантите им скъсват ....
99
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червените пенсии дето пишат тук за 6 ст. да отидат на Запад да видят как е, а не само да пишат за комунизЪма, а да мечтаят за Запада.
98
3
 
7
 
! Отговори
До 93 преди 8 години
Ми разбира се кой да ги приватизира а ? Това беше вторият ешелон на БКП + обслужващият го персонал (мутри като Боко и Цв Цв) те сключиха сделка със западните олигарси за унищожението на България и за приватизирането и от няколко стотици фамилии така като е и на Запад разбира се Западанта олигархия диктуваше условията и трябваше да се разруши всичко което може да бъде тяхна конкуренция.
97
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както казва един по-долу същото е и в щатите. Но не само там, навсякъде е същото. Работи се.
96
1
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Да дойде да бачка на хотелите с евреи на Сънито!Ще избяга през глава.Онези *** са с извънземни претенции, а заплатата ще и стига само за хляба.
95
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без да има пролята комунистическа кръв няма как да се оправим.Това е. До тогава ще има и Кутев и платени червени коментари за комунзЪма. Но никой от платените няма да отиде в "мечтаният строй" в КНДР.
94
1
 
0
 
! Отговори
@ преди 8 години
Zashto revete? Sashtoto e s mexikancite v Shtatite.
93
2
 
5
 
! Отговори
гого преди 8 години
До Анонимен 104Абе работяга, ходи да работиш, не виси по форумите...
92
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
демократа скачал на площада, дал власт на ДПС, унищожил хранителната промишленост, гладувал и на края обвинил комунизма. И след 30 години демокрация пак обвинил комунизма. И след 150 години демокрация пак комунзма да обвиниш, търтей с интелект на морско свинче
91
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За комуниста да работиш каквото и да е е "жестока експлуатация". Само работа ще ви оправи вас мързеливите комунисти.Навсякъде по света е така. Работи се. Няма комунизъм на кафенце в работно време и скатаване да мине работният ден.
90
4
 
10
 
! Отговори
gogo преди 8 години
До възмутена съмИзглежда не си работила в Германия, пълен *** е там......икономиката ала-бала, само цифри, те реално нищо вече не произвеждат, всичко се прави в Китай, скоро на швабите така ще им гръмне фойерверка, че свят ще им се завие......
89
4
 
16
 
! Отговори
До 94 преди 8 години
М да помня много добре .Помня как в момента който се извършиха едни прпомени всичко по магазините се появи. Така като и 97 година за един месец след като дойде Драгалевският на власт курса на долара се върна пак обратно. без нещо да се случило.Всичко си беше добре отработен сценарии. Само дето 90-та година гладни хора и такива ровещи по кофите нямаше а сега има
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хем отива на нискоквалифицирана работа хем се оплаква , пределно ясно че работата няма да ти хареса
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото е много хубаво у нас и затова всеки бяга в Германия.
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ситемата винаги ще е такава. Всъщност това с икономическите системи е пълна глупост. То и комунизъм нямаше. Имаше държавен капитализъм. Имаше и диктатура на БКП, която за да вземе властта лъжеше, че се грижела за хората.
85
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Хайде да погледнем въпроса от другата страна - В държавните старчески домове в Германия възрастните хора плащат ли за престоя си? И как стои въпросът у нас, защото тук джипитата казват - има хосписи, давайте ги там, като ви е трудно в работоспособна възраст да ги гледате у вас. А цените в хосписите многократно надвишават не само пенсиите, ами и заплатите на работещите деца. НА КАКВА БАЗА СА ПРАВЕНИ ЦЕНИТЕ У НАС