Ердоган иска да изсели кюрдите, отсече Джамбазки

В южната ни съседка тече етническо прочистване, смята той
Обновена: 25 май 2016 11:31 | 25 май 2016 11:22,
44
Ердоган иска да изсели кюрдите, отсече Джамбазки
Снимка: архив Булфото

Изселване на кюрдите в Европа - това е основната задача пред турското правителство, заявиха в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки и журналистът Мажд Алгафари.

Според Джамбазки споразумението между ЕС и Турция е сключено най-вече от гледна точка на изгода за президента Ердоган и прокарваната от него политика в Турция и Близкия Изток.

"Ердоган никога не е имал намерение да спазва това споразумение. Той искаше да получи пари, за да води война в Сирия и гражданската война в страната му. Очакваше през това споразумение да успее да приключи своето етническо прочистване в Източен Анадол, Диарбекир и Северна Сирия".

"Вчера в правната служба на Европарламента поискахме да бъде обсъдено това споразумение между Турция и ЕС. Тогава правната служба се опита да ни обясни, че споразумението няма никаква правна стойност, че било на стойността на прессъобщение. Тъй като нямало никакви реквизити на международно споразумение. Може да станат нещата много по-дълбоки и интересни", обяви Джамбазки.

По думите му правителството на Реджеп Ердоган прави всичко възможно да изсели кюрдите в Европа и по този начин да предотврати създаването на Кюрдистан: "Целта на турското държавно и политическо ръководство е точно това - да изчисти етнически тези хора и тъй като няма как да ги изпрати на юг, където те ще се обединят и ще станат по-силни, целта е да ги изпрати в Европа, където едновременно ще спечели два плюса - ще се изчисти от тези хора и ще създаде допълнително проблем на ЕС", коментира той.

Мнението на евродепутата беше подкрепено и от Мадж Алгафари, който посочи: "Това е поредната стъпка на президента неговата цел е да се централизира властта около него, да разчисти изцяло територията около себе си и да промъкне промени в Конституцията. Тяхната цел е да изгонят кюрдите от Турция. Ако получат визите, ще ги изгонят по легален начин".

Според него, ако Анкара не получи обещания безвизов режим за пътуване в ЕС, България може да се превърне в основен коридор на идващите от Турция мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо ново под слънцето. Навремето избиваха българи, грци, арменци. Сега кюрди. Нищо ново не научиха и нищо старо не забравиха.
5
12
 
31
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
............ ТУРЦИЯ КЕ ПАДНЕ !!!!!!!! .............................................
4
33
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Архангел Джамбазки е заразен със путинивизъм,но заплатата му идва от този лош лош ЕС,чувства се като жена в мъжка кожа.Проблема на България е ДС агентите на които тласкат страната към безпаричие,престъпност,наркотрафик,проституция копи пейст на Русия.ГЕРБ е едно про руско мутринско правителство което готвят да заменят със същото бесепарско такова.САЩ и ЕС трябва да стъпят по здраво тук,много по здраво и рязко
3
7
 
37
 
! Отговори
позор преди 7 години
Не само иска да ги изсели но и ги убива,в Диарбекир от години се води гражданска война и геноцид!но "демократична Европа това не го забелязва и търгува с този диктатор както и случая с Украйна,избиване на деца и жени и обстрели на села и градове от армията на режима в Киев!но Европа мълчи?
2
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-доброто за населението на Турция ще е ако Армения, Кюрдистан, България и Гърция си поделят територията и.
1
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
a be djambazki vari se trepi nyakade