Полша: Американският противоракетен щит не заплашва Русия

Системата защитава Европа от ракетна атака от Близкия изток
29 май 2016 18:50, Анисия Иванова
169
Полша: Американският противоракетен щит не заплашва Русия
Снимка: архив БТА

Американският противоракетен щит, който ще бъде разположен в Полша, не е заплаха за сигурността на Русия, заяви за държавната агенция ПАП външният министър Витолд Вашчиковски, предаде Ройтерс.

В петък руският президент Владимир Путин заяви, че Полша и Румъния може да бъдат взети за мишена от руски ракети, защото приемат елементи от американския противоракетен щит, който Москва смята за заплаха за сигурността си.

"Президентът Путин би трябвало много добре да знае, че противоракетният щит в Полша няма отношение към руската сигурност. Тази система е предназначена да защити Европа от ракетна атака от Близкия изток", каза Вашчиковски.

"Същевременно военното присъствие (в Полша) на американците и на многонационални сили от НАТО е отговор на действително агресивното поведение на руските власти, които ни плашат. Това присъствие ще има отбранителен характер и няма да представлява заплаха за Русия", увери полският външен министър.
Вашчиковски заяви, че срокът на санкциите на ЕС срещу Русия трябва да бъде удължен, предаде ТАСС.

В отговор на въпрос, свързан с това, че според редица страни от ЕС продължаването на санкциите може да се окаже сложно, полският външен министър отбеляза, че "Полша очаква предложения как да се решат създадените от Русия проблеми, а не избягване на решаването им". "Отмяната на санкциите ще е отказ от решаване на тези проблеми", заяви той.

"Санкциите са инструмент, който да доведе до миролюбиво поведение на Русия. Стремим се да оказваме ефективен натиск, който би могъл да доведе до това Русия да престане да нарушава нормите на международното право и да напада други страни", каза Вашчиковски, пише БТА.

Той заяви, че Русия окупира части от територията на Грузия и Украйна и затова смята санкциите за легитимен инструмент.

Полският външен министър добави, че Варшава е против свикване на среща на Съвета НАТО-Русия "докато не бъдат потвърдени съюзническите ангажименти към източния фланг на алианса и не бъдат взети решения за равнището на военното присъствие на нейна територия".

"Едва когато разполагаме с информация за тези решения можем да се съгласим да има среща на Съвета НАТО-Русия", каза Вашчиковски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полша сега владее немски земи и градове - Силезия, Померания, Данциг, Щетин и др., дадени й от СССР след победата над фашистка Германия. До ден днешен има немци, които пазят нотариалните актове от земите си. По време на историята поляците неведнаж са нападали Русия - не напразно на Червения площад има паметник на Минин и Пожарский. А в биткта при Грюнвалд, на помощ са им дошли смоленските полкове. Но поляците помнят само злото, което се потърпели от руснаците, а 600000-те хиляди, загинали руси -
10
3
 
12
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До Анонимен 11Лови ги само ПВО с малък и среден обсег, способно да поразява свръхниско летящи цели, *** САЩ нямат такова, освен ако не наредят през 2 километра маринки със Стингъри ;) За Калибрите в Сирия САЩ разбраха чак като поразиха целите си ;)
9
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е прав в едно, подобен противоракетен щит е напълно излишен, защото последния път, когато изстреляха ракети към Сирия, те паднаха в Иран.Така че ако изстрелят ракети към Полша, например, току-виж ударили я Смоленск, я Нижни Новгород.
8
4
 
31
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Най-страхливата нация са поляците. Много ги е страх от Русия, знаят, че руснаците имат да им връщат.
7
2
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ТОЗИ ,,ЩИТ,,,Е ЕДНА ПУШИЛКА НА САЩ----ОЩЕ 1994 ПРИ НЕГОВОТО РЕГИСТРИРАНЕ РУСИЯ ЗАЯВИ 4Е 0ЩЕ ПРЕЗ1974 СЕ Е ОТКАЗАЛА ОТ ТАЗИ ФОРМА НА ЗАЩИТА ----ПРИ СИЛЕН ДЬЖД И СНЕГОВАЛЕЖ ТЯ ПО4ТИ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ КАКТО И ПРИ НАПАДЕНИЕ ОТ СУ--35 ПРОСТО ПОЛЯЦИТЕ ЩЕ СЕ НАДЯВАТ САМО НА КЬСМЕТ
6
40
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
С Путин трябва да се разговаря с твърд и непоколебим тон. НАТО и ЕС трябва да увеличат разходите за отбрана. Европа не бива да бъде мекушава пред наглостта на Путин. Въоръжаването на Русия само ще влоши и без това скапаната икономика на Русия. Путин вече е пътник, въпреки високата подкрепа в Русия в момента. Бавно, но сигурно руснаците ще превъзмогнат промиването на мозъците им с методите на Гьобелс!
5
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересното е че НАТО разполагат щита на север от ;) от близкия изток да бранят Европа, когато имат Турция като съюзник. За пореден път Хамериканците хвърлят пепел в очите на хората и настройват народите за свои облаги. Да си причини м историята ;) Русия ли започна войните в Виетнам, Камбоджа, Либия, Египет,Ирак опита и в Иран сега случващото се в Сирия .
4
2
 
33
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До До zeusСамо където това ПРО не е направено да брани Европа, а САЩ ;) Ако руснаците изстрелят нещо срещу Полша това няма да е МБР, а крилата ракета от типа на Калибър или Искандер, а тях ПРО не ги лови. ПРО в Полша е да прихваща руските МБР срещу САЩ в начален стадии след изстрелването, понеже после не могат да ги спрат. А относно историята да, Русия е смачкала имперските амбиции на Полша и оттогава те са една никаква държава с много злоба ;)
3
36
 
5
 
! Отговори
До zeus преди 7 години
Главата ти е мишена на путинската пропаганда. Поляците са мачкани векове от Русия и СССР. Затова са мислили правилно!
2
4
 
42
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Поляците да бяха мислили преди да пуснат американците да разполагат ПРО, сега да свикват с мисълта, че вече са мишена.
1
0
 
34
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Да бе, и един мормот завива шоколад в станиол!Пазиме се от ракетите на Палестина и Сирия, щото Иран вече е приятел, а останалите са ни съюзници!