Кремъл строи троянски кон за Украйна. Но лесно ли ще го вкара?

Изчисти ли се "фашистката сган", цяла Украйна става руска
30 май 2016 20:46,
357
Кремъл строи троянски кон за Украйна. Но лесно ли ще го вкара?
Снимка: Reuters, архив

Необявената руско-украинска война, започнала преди повече от две години, продължава. Руската управляваща върхушка не се е примирила до ден-днешен с украинската независимост. Несполучил да превърне Украйна в свой васал по мирен път - чрез държания под контрол Янукович, Кремъл се опита да постигне това със сила. И покрай другото си отхапа от съседа, изгубил сили в революцията, едно сладко парче - Крим, пише "Дойче веле".

Всички последвали събития сочат, че ликвидирането на единната независима украинска държава си остава същинската цел на путинската политика. Тази задача определя действията на руските власти и във военната конфронтация с Украйна, и в преговорите с Киев за мирно уреждане в Донбас.

Троянски кон вместо Нова Русия

Последните две години донесоха промяна в тактиката, използвана по пътя към целта. Първоначално бе предприет опит да се щурмува украинската държава - т. нар. проект "Нова Русия". Руските власти положиха усилия за разцепление на Украйна с оглед в целия рускоезичен Югоизток да се формира проруска квазидържава. Но в крайна сметка бяха заграбени само части от Луганска и от Донецка област.

След провала на щурма Москва премина към обсада - по всички правила на военното изкуство. Русия засилва военнополитическия натиск върху западната си съседка и същевременно се опитва чрез минския преговорен процес да вкара в Украйна троянски кон, сиреч Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР). Точно това всъщност имаше предвид прессекретарят на Путин Дмитрий Песков с думите, че Москва подкрепя "връщането" на Донбас.

Недомлъвките на официалните лица се доразвиват от доверените им пропагандисти. Известният телевизионен водещ Владимир Соловьов примерно не разбира "защо трябва да си приберем Луганск и Донецк" - нека си стоят като руски "антитела" в Украйна, чрез тях "ще я изчистят от фашистката сган" и тогава "цяла Украйна ще е наша".

Руският замисъл, който лесно се чете на преговорите в Минск, предвижда т. нар. ЛНР и ДНР да са изцяло под контрола на Кремъл, но същевременно да се водят украинска територия, да се издържат с украински пари и да имат прозрачна граница с Украйна, оставайки източник на постоянна политическа нестабилност в страната. Порошенко едва ли ще склони; не може обаче и да реши проблема с военни средства. Затова безплодният преговорен процес изглежда ще се проточи.

Путин тръгва към варианта обсада, като разчита в Украйна да се появи нов вътрешен конфликт. Тогава Кремъл, подпомогнат от своите анклави, ще положи старания да довърши губещата популярност украинска власт, за да сложи на нейно място някой Янукович 2.0.

Няма шанс за мир с Украйна, докато Путин е на власт

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд убеждават Русия да се изтегли от Донбас. Призив в този дух фактически отправят в последната си декларация и лидерите на "Голямата седморка".

В сегашната ситуация обаче няма реална възможност за такъв обрат. Путин не само не иска, но и не може да обърне хода на донбаската игра. Тогава би се наложило да признае провала на авантюрата, наречена "Нова Русия". Но Путин не бива да търпи загуби. Това силно би увредило имиджа на победител, върху който се крепи извънмерната му популярност.

При сериозни вътрешни проблеми завоевателите свалят обсадата и поемат назад. Путин може да си тръгне от Украйна само при рязко изостряне на икономическата криза, съответно и на политическата ситуация в Русия. Днес Кремъл с всички сили действа за отмяна на санкциите, но само за да пести ресурси, с които да продължи великодържавния курс, станал вече на практика официална стратегия на Русия. Минският преговорен процес му служи за дипломатически параван, прикриващ обсадата около украинската независимост.

Савченко и новата патриотична вълна в Украйна

Освободена от руския затвор, Надежда Савченко явно ще излезе като нова знакова фигура на украинската политическа сцена. Мнозина в родината й харесват нейния героично-патриотичен романтизъм. Украинците никога няма да забравят заграбените територии, нито жертвите от руската агресия. Савченко може да оглави нова патриотична вълна в политиката - движение за връщане на окупираните територии. Днес Украйна няма сили да отвоюва заграбените земи, но без съмнение някой ден "ще си иска обратно своето".

Ситуацията "нито мир, нито активна война" не може да продължи до безкрай. Рано или късно все ще се люшне в една или друга посока. Докато Путин и обкръжението му са на власт, дълбинните причини за днешната руско-украинска конфронтация няма как да бъдат преодолени: Русия де факто няма да се изтегли от Донбас и дори няма да се опитва да се разбере с Украйна по кримския проблем. Значи е твърде вероятно ситуацията рано или късно да се люшне към нова ескалация на войната. Единствено следпутинска Русия ще може да постигне траен мир с Украйна.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
2
 
0
 
! Отговори
русский преди 7 години
До Анонимен 58спасибо друг
189
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
До ШопПророци значи има не само при евреите,но и при шопите.Какво ще бъде,как ще е?
188
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 269Шопе стиска ли ти да отидеш в Сирия или друга гореща точка да отразяваш каквото става там?Отиваш на позицията на едните и след малко ти казват айде нямаш вече работа тук нали си записа интервютата. Тръгваш си и като минеш десет км от посоката дето си дошъл почва патаклама.Като не доразследваш ставаш малко или много съучастник.
187
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 252Когато не дадеш акредитация на журналисти за проблемен регион - ТОВА 100% ЗНАЧИ ЧЕ ИМА НЕЩО НЕРЕДНО ТАМ. Какво нередно може да има? Ами Украинските Войски, нац Батальони и наемници правят нещо нередно. Стрелба по граждански обекти несвързани с бунтовниците - ПРАКТИКА но също така е и наказуема тази практика - това се характеризира като ни повече ни по-малко като ТЕРОР. а това не може да бъде според Украинската пропаганда само Рашките са терористи ...
186
3
 
4
 
! Отговори
Разбирачев преди 7 години
Пропагандата върви и тук не остават и крачка назад.Голата истина е че без т.н. грантове ни една българска медия не може да съществува.Т.н. проруски медии също са на грантове,но за разлика от нащи подкрепят пропагандата си с доказателства и факти а не само голословни твърдения.Да вярно показват и коментират само това което им е угодно но го правят по доста по достоверен начин. Само Дойче веле каза не е достатъчно,трябва и някое видео ,снимка и т.н. Българина е свикнал да го лъжат и не вярва лесно
185
5
 
2
 
! Отговори
Striker преди 7 години
До Анонимен 261: Бхаха, развесели ме! На амфети ли си, брат? Ако не ти харесва, че България е в НАТО и ЕС - Аерогарата и марш към безкрайните сибирски полета, тавариш:))) Че хипофизното кремлинско джудже чака такива да му копате урана:)
184
4
 
3
 
! Отговори
Лесно решение преди 7 години
Нещата ще се решат в бъдеще , когато стане новото преразпределение на световното пространство.Когато се осъществи идеята Европа от Атлантика до Владивосток Украйна ще бъде просто една губерния-каквато винаги си е била .Китай ще получи южна Азия , а фалиралата Америка ще стане регионална сила с зона на влияние Канада и Мексико.
183
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата тази крадлива и гнусну съветска зган в България трябва да бъде натоварена на един влак и да се измете от страната завинаги иначе и и децата ни ще страдат
182
11
 
6
 
! Отговори
Striker преди 7 години
Много добър анализ. Днес.бг, понякога изненадвате приятно.
181
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нужни са повече такива публикации, за да се отворят най-накрая очите на българския народ.
180
8
 
9
 
! Отговори
Д. Димитров преди 7 години
Е това ако не е поръчкова статия, не знам какво е...По *** анализ не бях чел скоро :) До кога бе продажни драскачи...До кога? :) :) :)
179
11
 
6
 
! Отговори
Блядко преди 7 години
До Блокиран в ДневникНе забравяй,че за парада в Берлин целия свят помагаше на СССР.Сега целия свят е СРЕЩУ Русия.А смръдливата мечка си е подала муцуната от хралупата а ще бъде застреляна.
178
7
 
5
 
! Отговори
Блядко преди 7 години
Минаха повече от 2 години откак Кремъл щеше да влиза в Киев за 2 дни.Сега Троянски кон ще вкарва........СМЯХ
177
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво е това някаква изкривена история, някаква паралелна вселена?Кой ви е редакторът, мушмуроци?Няма такава плоска пропаганда, на която съм убеден, че половината абитюрентчета ще се вържат. Айде със здраве и дано да почнете да пишете малко от малко по-обективно.
176
14
 
6
 
! Отговори
Борнео до 261 преди 7 години
Като цар??Естествено, Ципрас комунягата ще проси пари, но ще получи трици.Опитът да се разедини ЕС от една страна и да се отдалечи от САЩ от друга.Игричките на КГБ-ееца.По време на Путинизма/червен фашизъм/, нищо не се направи освен военни конфликти.И нЕкои вражески елементи у нас искат да се върнем при тях-луда работа.:))
175
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До юбералес 208След Маймунарника в Украйна само на опозиционни медии на Кремъл са давани акредитации и то само за Киев. За зоната на тъй наречената АТО не са дадени никакви акредитации.Значи САЩ вярва само на собственото си разузнаванеСАЩ може да повярва на твърдения на "Съюзник" колкото и да са нелепиСАЩ не вярва на кадри заснети от чужди журналисти или такива на свободна практика колкото и красноречиви да саЕдин начин да скриеш какво става в една област е да не допуснеш журналисти
174
15
 
7
 
! Отговори
Pepo преди 7 години
Червените *** сън не са спали за да защитят с гърди "бащицата". Колосални глупости плещите и не желаете да прогледнете. Рано или късно обаче това ще свърши!
173
8
 
12
 
! Отговори
maimun преди 7 години
Автора на статията задължително да спре хаповете. Само наркомани и болни продажници ли останаха журналистите???
172
12
 
9
 
! Отговори
Мдааа преди 7 години
Плещенето на руските троянски магарета в България, да започне....сега!
171
8
 
29
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Пропагандата на дойче веле е потресаващо първосигнална.Ако Новорусия се отцепи - ужас, разбиват Украйна.Ако Новорусия се присъедини към Киев - ужас, Путин вкарва троянски кон.Т.е. - каквото и да направи Путин - това е подъл и агресивен ход.Тази демонизация на Путин и Русия няма да ви донесе нищо добро, драги немци, помнете 1945г.Карайте си мерцедесите и не се бъзикайте с мечката ,че следващия парад в Берлин ще ви е за последно.