НАТО не иска "нова Студена война" с Русия

Целта ни е да имаме градивни отношения, каза Столтенберг
31 май 2016 22:52, Александър Попов
176
НАТО не иска "нова Студена война" с Русия
Снимка: Reuters

НАТО не иска да се връща към Студената война с Русия. Това заяви днес във Варшава генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и призова към по-конструктивни отношения с Москва, предаде ДПА.

"Не искаме нова Студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването", каза Столтенберг в реч във Варшавския университет. "Целта ни е да имаме по-положителни и по-градивни отношения с Русия. Най-малкото трябва да работим за отношения, които да са по-предвидими", заяви той.

"В наш интерес е да разполагаме с канали за комуникация и политически диалог", добави Столтенберг.

Алиансът иска преди срещата на върха на НАТО във Варшава, която е през юли, да се състои заседание на Съвета Русия-НАТО.

Форумът на НАТО може да засили напрежението с Москва, тъй като лидерите ще обсъждат теми като разполагането на батальони на алианса в Полша и балтийските страни - Естония, Латвия и Литва, отбелязва ДПА.

Русия предупреди, че разширяването на НАТО на изток заплашва националната й сигурност.

Независимо от това след днешната си среща със Столтенберг полският министър на отбраната Антони Мачеревич представи разполагането на тези сили като вече твърдо договорено. "Днешният ни разговор потвърди, че в Полша, както и в балтийските държави ще има четири бойни групи, четири батальонни бойни групи, разположени на ротационен принцип", каза Мачеревич пред журналисти.

Очаква се , че числеността на тези групи ще е между 3000 и 4000 войници. Планира се също увеличаване на инфраструктурата, както и на вече разположената техника.

Многонационалното присъствие в този регион показва нашата решимост и укрепва нашия възпиращ капацитет, каза Столтенберг.

"И понеже благодарение на него всеки потенциален агресор ще плати по-висока цена за евентуалните си действия, то ще има стабилизиращ ефект за границите на НАТО", каза шефът на НАТО.

По отношение на варшавската среща на високо равнище Столтенберг заяви, че тя ще се състои в при една "по-агресивна Русия, която сплашва съседите си", насилие в Северна Африка и Близкия изток, тероризъм, кибератаки и разпространение на балистичните ракети, предаде Асошиейтед прес.

Отговорът на НАТО е "най-голямото укрепване на колективната ни отбрана от времето на Втората световна война".
На съвместната си пресконференция с полския министър на външните работи Витолд Вашчиковски Столтенберг посочи, че целта на засиленото присъствието на алианса на източния си фланг е предотвратяване, а не провокиране на конфликти, предаде ТАСС.

Вашчиковски напомни, че решението за това какви сили на НАТО ще бъдат разположени в Полша и балтийските страни ще бъде взето на срещата на министрите на отбраната на страните от алианса в Брюксел на 14-15 юни.

И Столтенберг, и Вашчиковски се изказаха за продължаване на диалога с Русия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: НАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи не ме интересуват гейовете от НАТО, но гейските им номера ме дразнят
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тава на снимката е един от евро престъпниците , които нашата управляваща престъпна мафия награди с най-голям държавен орден. Мястото на този е в съда в Хага за престъпления към човечеството. Никой не смее да се задява с Русия, защото ще бъде пометен.
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво съществува НАТО, някой знае ли?
69
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро руските пропагандатори ще бъдат лекувани по метода на д-р Савченко.
68
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казуса Крим може да се използва от Турция за казус Кърджали... :)))
67
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия иска и студена и гореща война, щом пуска платени *** да насаждат втълпено мнение в главите на народа на суверенни други държави. И щом окупира територии с войска.
66
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно не ми е ясно:И Русия и Турция са големи и силни държави. И двете имат имперски амбиции. Ама Русия завзема несправедливо територии и я защитавате, а за Турция само има слухове, че "моооже еевентуално" да завземе и се възмущавате и вдигате врява. :)Ето по това си личи коя страна е прокарвала интересите си през годините у нас. И коя има внедрени саботьори, диверсанти и агенти у нас. Русия настройва българина, че тя е супер, а другия е "Империя на Злото". И простите хора се повлияват от това.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Куриля до ДнепрстровьяОт Камчатка до УральЕто матушка РоссияЕто родная земля...
64
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2+2=4A наскоро един полски експерт е казал, че за възпирането на Русия е нужен около 1 батальон. :)Всъщност който си е учил съвестно уроците по История, знае, че Полша не малко пъти се е защитавала и е успявала да смачка агресора Русия.
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО иска точно студена война, за да могат да залъгват и скубят собствените си народи. Но ще получат гореща и единствените на фронта им ще бъдат "Десни сектори", бандеровци и тук там няколко платени войника. Не забравяйте САЩ и справедливата" им война във Виетнам. Затова колапсват в Ирак и Сирия. Пращат турците напред. Всички на Запад ще си изгорят призовките...
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най - арогантните агресори с лица на божи кравички
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако може Русия да си разпусне армията и да си подари територията както беше направил Елцин тогава нямаше да има проблем.Но гледаш ли,някой си държи на държавата,как смее да прави това?Та той окупира исконни американски територии и на всичкото отгоре да поддържа армия,той е агресор.НАТО действат в момента както Хитлер през 1941год.Само,че сега не управлява Сталин,а кой е агресорът се разбира и по това,че янките имат закон с който са заделени 60млн $ за свалянето на Путин.Е кой е агресорът?
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господин Столтенберг вероятно чете Агни Йога - Учение за живата етика , в която се препоръчва военните да престанат да пречат на хората , развиващи хуманната икономика и жизнения стандарт към по - доброто състояние . Светът гледа на взаимните заплахи , ка- то на част от борбата за тлъстите заплати .
59
17
 
3
 
! Отговори
2+2=4 преди 7 години
Ако Русия наистина беше силна и нямаше агресивни намерения към съседите си ,нямаше да и пука дали там има един или пет баталиона .
58
0
 
12
 
! Отговори
Американ преди 7 години
'Баси гьон-суратите това НАТО!
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Хитлер бе подписал мирен договор със СССР.Видяхме какво стана.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гореща ли ви трябва?
55
6
 
29
 
! Отговори
Спеца преди 7 години
Даа , лицемерието на Запада е безгранично!НАТО не е спряло да воюва с Русия и то лъжейки безогледно !"Няма да разширяваме НАТО на Изток - после ....разширяваме , няма да приемаме страни от бившия СССР ...после ще приемаме!Така че думата на Запада е ...НИЩО , пак демагогия и пак лъжи !За Запада Русия винаги ще си остане мечтаната плячка!
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО иска да успокои балтийски, полски и румънски хора, че ще спре въздушно-космически сили и балестични ракети на РФ с 4000 войници. Ако хора в тези страни купуват това, те са много необразовани!
53
24
 
4
 
! Отговори
слава на НАТО преди 7 години
С варвари от Азия работа да си нямаш. Само повече ПРО ги оправя