НАТО се нуждае от Русия, възражда образа й на "голям враг"

Алиансът се чувства некомфортно, смята представителят на Москва в структурата
31 май 2016 09:03,
506
НАТО се нуждае от Русия, възражда образа й на "голям враг"
Снимка: архив, Ройтерс

НАТО използва украинската криза, за да възроди образа на Русия като "големия враг", без който алиансът не може да съществува. Това заявява в интервю за "Росийская газета" постоянният представител на Русия в Северноатлантическия алианс Александър Грушко.

Руският дипломат констатира "остър завой в политиката и военното строителство на НАТО" и твърди, че пактът "се чувства абсолютно некомфортно при липса на голям противник".

Образът на големия противник се използва с цел "връщане на НАТО в центъра на световната политика", като "доказателство, че няма други начини за гарантиране на сигурност освен "натоцентризма", базиран върху стратегическо обвързване на Европа със САЩ", казва Грушко в интервюто за "Росийская газета", цитирано от ТАСС.

В новия вариант на стратегията за европейското командване на въоръжените сили на САЩ "пише черно на бяло, че задачите на това командване са да прокарват интересите на САЩ "от Гренландия до Каспийско море и от Северния ледовити океан до Леванта". Поражда се въпросът къде са САЩ и къде е Каспийско море. И къде Русия може да прокарва собствените си национални интереси?", пита представителят на Москва.

По думите му в отговор Русия наистина засилва военната си мощ, но прави това на собствена територия. Същевременно "многобройните мерки, осъществявани днес от САЩ и съюзниците им в Европа, укрепват конфронтационния модел".

"Неотдавна президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не бива да се допусне превръщането на Черно море в "руско езеро". НАТО обаче разбира чудесно, че Черно море няма никога да се превърне в "натовско езеро", и ние ще вземем всички необходими мерки, за да неутрализираме евентуалните заплахи и опити за силов натиск върху Русия от южна посока", допълва Грушко.

НАТО продължава да води политика за "възпиране" на Русия въпреки собствените си призиви за политически диалог, заявява той по повод неотдавнашната среща на външните министри от страните членки на пакта. "Не искам да кажа, че имаме студена война в отношенията с НАТО, но алиансът минава към схеми за гарантиране на сигурност от времето на студената война. И това буди тревога, защото към днешна дата става дума не само за политика, но и за военно строителство", подчертава посланикът на Москва.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
39 Кво като е друг континент , слънцето грее еднакво и доставя на Земята констнатно по 1000 вата на м2 , е вярно има малка разлика от географаска ширина , замърсявания , засенчвания и т.н. подробности
14
2
 
2
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
До "Косово не е анексирано моето момче. Русофилите вече се излагате с неграмотността си."На Косово политиката им минава през посолство, точно като нашата.Русофилите и русофобите са коне с капаци :)
13
3
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
35 Къде е тази разрух в Западна Европа лив Япония лив Южна Корея лив Тайван лив Сингапутр ливъв Виетнам лив Чили лив ОАЕ лив Кувейт ли
12
4
 
5
 
! Отговори
Русия преди 7 години
На ФАЩ и компания мн пъти ще им се наложи да пълнят гащите !
11
5
 
3
 
! Отговори
gtf преди 7 години
До Анонимен 10, абе има един агресор световен Сърбия, Ирак, Либия, Сирия ...май ги забрави, де са стъпили само бедност и разруха са оставили, много по-зле от нас преди 89-та.
10
3
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Боли ги американците за Русия Когато Google скочи в една индустрия, това е валидиране за цялата тази индустрия, коментира по този повод Макс Арам, шеф на една такава фирма Pick My Solar.Междувременно проектът Слънчев покрив продължава да се разширява и обхваща нови и нови територии от света.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
уж краварите крави пасат, а тук само козли в Козяк отглеждат? че ги научили, някои, да пишат. евала на задокеанските ви господари. сега цъкни минусче с малкото копитце
8
2
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Американците се вълнуват от такива неща Проектът използва Google Earth с въздушните изображения, които вече са налични там, с механизъм за калкулации, така че собствениците могат да пресметнат колко биха спестили чрез 20-годишен договор за изкупуване на чистата енергия, която биха добивали на покривите си според фактори като местното време, наличие на слънце, покривна ориентация, сянка. Потребителите могат да получат още по-точна оценка чрез въвеждане на информацията за сметките си за ком.ус
7
1
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Нещо сте се пообъркалиМиналата година технологичният гигант Google даде старт на проекта Слънчев покрив уеб- услуга, която позволява на собствениците на жилища да определят дали домът им е подходящ за монтиране на соларен масив. Потребителите могат също така да използват услугата, за да се свържат с местни соларни фирми. Google стартира услугата първо в три щата, а после покри всички американски щати. В резултат, уеб-услугата вече обхваща 43 милиона покрива!
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя филм "НАТО против Русия" умря, когато НАТО започна да прекарва транзит през руска територия войници и техника за и от Афганистан.След това всичко вече е ала бала.Плащт там на руснаците някакви смешни пари и изпозлват жп линии, летища, пътища, въздушно пространство, всичко.Ама Русия била против НАТО? Да бе, вервайте *** "червени" ***.
5
15
 
4
 
! Отговори
КГБ-ста преди 7 години
Тия Руснаци и тяхното увъртъне. Путин от цяло деситилетие превъоръжава армията и я тъпче с желязо, но когато страните в Европа и НАТО почнаха да вземат мерки за собствената си безопасност изведнъж станаха опасни. Да напомним че Студената война беше пак заради апетитите на СССР да прави световна революция, а днес хибридната война пак Русия я започна в Крим, пък после пищят, че и срещу тях се води.
4
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, Косово си е независимо и никой не го е анексирал. Направи си справка в народния фолклор, знаем, че от там черпиш"знания" хахаха
3
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Присъщо на партийния кремълски елит-да приписват собствените си грехове на другите.Русия си е враг и без да има нужда този образ да се "възражда". Действията и през последните години го доказват. НАТО само реагира с оглед да предпази членовете си от бъдеща руска агресия. Затова има желаещи да влезат в алианса, докато такива желаещи Русия да им гарантира суверинитета няма по очевАдни причини.
2
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно обратното - Русия се нуждае от някой, който да нарочи за враг и да манипулира и плаши народа си!Но руснака винаги обвинява друг за собствените си грешки.Затова никога няма да се оправят.
1
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО ли анексира Крим?