Пхенян на "200-дневна битка" за укрепване на икономиката

Включватсе "всички кадри на партията, офицерите и народът"
Обновена: 1 юни 2016 12:34 | 1 юни 2016 12:30, Елка Василева
12
Пхенян на "200-дневна битка" за укрепване на икономиката
Снимка: архив, БТА

Едва приключила 70-дневната кампания за увеличение на производството в страната, Северна Корея започва "200-дневна битка" за укрепване на икономиката си, съвпадаща както изглежда с обявяването на нов петгодишен икономически план, предаде Франс прес.

Севернокорейците са свикнали с масовите кампании за задължителна мобилизация, при които участието им се следи внимателно и служи за измерване на верността им към режима.

Според наблюдателите обаче относително рядко се случва да бъдат организирани две кампании от този тип в толкова кратък срок.

Официалните медии приветстваха днес началото на новата мобилизация.

"Всички кадри на партията, офицерите от армията и народът (...) се включиха с плам и поеха напред, преизпълнен с кураж и мощ 100 пъти над нормалните, вкупом за 200-дневната битка", пише в. "Нодон синмун" в редакционна статия на първа страница.

Не е ясно какво точно се очаква от гражданите, както и от институциите, отбелязва АФП.

Официалните севернокорейски медии обаче правят ясна връзка между тази кампания и петгодишния план, обявен от севернокорейския лидер Ким Чен Ун на партийния конгрес миналия месец.

Това е първият икономически план от този род от десетилетия насам. Но твърде малко подробности са обявени, освен общите цели като засилване на производството, по-специално в енергийната сфера.

"200-дневната битка представлява съхраняване на партийната политика, която ще позволи пробив в прилагането на стратегическия петгодишен план за икономически растеж", уточнява в. "Нодон".

ООН наложи нови санкции на Северна Корея заради четвъртия й ядрен опит на 6 януари, така че икономиката й е много крехка, изтъква АФП.

През последните десет години роденият от духа на самозадоволяването частен сектор позволи на мнозина да оцелеят от периода на глада в края на 1990-те години.

Тази неофициална икономика се толерира от режима, тъй като тя все повече му служи за подкрепа, въпреки че е следена изкъсо.

Избягалите на юг севернокорейци обаче обясняват, че кампаниите на масова мобилизация пречат на дейността на този частен сектор, като отнемат свободното време на хората, от което те се нуждаят за частната си търговия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У нас не е имало нито комунизъм, нито социализъм. През периода 1944-89 , имаше някаква феодална форма на зависимо княжество, поданниците на което бяха крепостни селяни и граждани на които беше осигурена работа и минимална медицинска помощ.
9
7
 
11
 
! Отговори
Карл на Макс преди 7 години
Няма по-справедлив обществен строй от социализма. Не може без някаква форма на диктат, ще стане анархия. Диктатурата на капитала унищожава най-висшите човешки ценности под заблудата да си "свободен". Живях и в двата строя, видях!
8
1
 
6
 
! Отговори
тук има ,тука нема преди 7 години
И тук редовно ни мерят вярността,каквото и да значи
7
2
 
9
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Тия кога ще узреят за комунизма и да преминат към него?
6
3
 
10
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Странно, забравиха я на последък тази с. Корея!До скоро по 3-4 новини на ден ни сервираха: какво ял и къде ходел Ун, на поредния митинг колко точно хора са излязли, с каква рокля е била жена Му и дали е родила и т.н.А сега 1-2 новини месечно и то само ако взривят някоя бомба или започнат световна война.Направо ми "липсва" информацията за "най-злата" страна на планетата Земя, която страна, пусто не ще и да мре въпреки напъните и проклятията на целокупното западно войнство.
5
1
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Когато работата и заплатата са ти сигурни, защо да си даваш зор.
4
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Северна Корея 60 години под американски санкции и пак са по-напред от мизерната евроатлантическа България която от 27 години е под американско партньорство.
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова е хубаво в С.Корея, всичко е както по време на соц-а. Усещам как членовете на БСП едвам се удържат да не емигрират там.
2
3
 
22
 
! Отговори
Муньос грозния преди 7 години
А не като крадливия цар дедо Симеон Комарджибурготски дето ни развиваше фарбули за 800 дни. Виждаш ли бе, дедак, хората за 200 дни се оправят, мърда такава лъжлива.
1
9
 
25
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Какво ми се фукат корейците ние за 25 години съсипахме икономиката си по такъв начин, че и те не могат да ни помогнат с челния си опит.