Четири жертви на гладните бунтове във Венецуела

Вандали оскверниха гробницата на бивш президент на страната
16 юни 2016 10:49, Елка Василева
19
Четири жертви на гладните бунтове във Венецуела
Снимка: архив, Reuters

Във Венецуела избухват спонтанни гладни бунтове, които взеха вече четири жертва.

Властите потвърдиха, че четвъртата жертва е 17-годишен младеж, който е починал в болница в планинския град Мерида, след като бил прострелян при безредици.

Полицията засили присъствието си в крайбрежния град Кумана, след като над 20 магазина бяха разбити. Най-малко един човек е загинал, а 10 са ранени, допълва ДПА. Около 150 души са арестувани.

Бунтовете в Кумана, столица на провинция Сукре, започнаха, след като стотици хора стояха с часове на опашка за храна.

Междувременно вандали са осквернили гробницата на бившия президент на Венецуела и прочут писател Ромуло Гайегос, предаде Асошиейтед прес.

Посегателството срещу гробницата е най-новият и шокиращ случай на обиране на гробове в страна, в която беззаконието се засилва.

Гайегос е автор на най-известния венецуелски роман "Доня Барбара" (1929 г.), а през 1947 г. печели първите напълно демократични президентски избори в страната. Само девет месеца по-късно е свален от власт с военен преврат.

Внучката му Теотисте Гайегос изрази възмущението си във Facebook. На страницата й се виждат снимки на разбития отворен гроб, покрит с червена пръст.

Обирането на гробове за мрамора и костите на мъртъвците, които биват продавани на практикуващи вуду, отдавна е проблем във Венецуела. Твърди се обаче, че напоследък подобни посегателства са зачестили с изпадането на страната във все по-голям хаос и изострянето на икономическата криза, пише БТА.

Противниците на президента Николас Мадуро реагираха гневно на обира, но правителствени поддръжници ги обвиниха в опит да трупат политически актив и изразиха съмнения в достоверността на информацията. Кметът на Каракас Хорхе Родригес заяви, че ще поиска разрешение от семейството да изпрати прокурор, който да разследва случая, и нареди денонощна охрана на гробницата. Останките на Гайегос все пак не са били преместени, отбеляза министърът на културата Фреди Нянес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Xexe преди 7 години
До АнонименPitai evreite te go izmislixa!
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На това му се вика зрял социализъм! :)) Май даже леко презрял.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това описаното не социализъм а социална инженерия!Разликата е значителна :)1.Венецуела има ресурси2.Венецуела не подкрепя краваритенататък няма смисъл да се коментира
12
1
 
6
 
! Отговори
100% истина преди 7 години
До Анонимен "Комунизма навсякъде.... е като Игрите на Глада - на живо
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизма навсякъде завършва по един и същи начин:Партийните дебе..серк..ци обезкостяват държавата, а народа е оставен да вегетира!На ред са ушанките!
10
6
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Пешко 10Пешко Русия има резерв Американски Ценни Книжа, Злато и Кеш(долари и други)Отървава се от книжата, Купува Злато до което се докопа, произвежда около 200т злато на година без да изнася. Кеша(долари) се харчи за конкретни покупки на машини примерно за производство(има се предвид в размер на цели заводи).Освен това има смешен Външен дълг спрямо БВП. Реално 16% а с дълговете(неуредени но замразени заради участието на други републики) на СССР под 50%
9
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 9Неточно Където след Комунизъма е минала Анархията, Шуробаджанащината, Олигарсите, Мафията от бивши силоваци и т.н трева не никне - ПРИМЕР БЪЛГАРИЯ.Чехия, Словакия, Унгария - Веднага след като падна комунизъма какво направиха - ОТВОРЕНА КЕШ ПРИВАТИЗАЦИЯ. Тъпите бивши партийци не разбитращи от бизнес но с някакви пари бързо фалираха. Умните мениджъри завзеха освободения вътрешен пазар и страните си живеят сносно.
8
4
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До БобиВсъщност за момента Русия харчи резерв и така се крепи. Тия приказки за импортозаместването и новите заводи са за наивници. Оправията все още предстои, имай предвид, че за две години няма как да заместиш всичко, защото Русия внася какво ли не. Русия не може да "фалира", но санкциите могат да доведат до социално напрежение. Имай предвид, че имат Крим да оправят, а и световно *** на вратата. Отделно договори с Китай за някакви колосални строежи, война в Сирия, Донбас, Луганск...
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откъдето мине комунизЪма, трева не никне.
6
8
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Пешко 6Нали същото стана с Русия. За последните две години тотално подменят начина за данъчно облагане. Защото се оказва че 80% от приходите в Бюджета идва от Петролната индустрия.Съчетай с тези действия с Импортозаместването и принудителното създаване на нови заводи с държавни пари(извинение Кризата и Санкциите а закона за конкуренцията да яде дръвцето) и Рашките се оправиха. САЩ все още натиска за санкции а Бизнеса в Европа се страхува че ОКОНЧАТЕЛНО са загубили пазарите в Русия.
5
3
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Комунистите ако ги изпуснат в Сахара и пясък ще внасят!
4
3
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Боби"заради липса на Дизерфисикация на приходите" - ето това е разковничето. Когато петролът е бил 120 долара всичко ок - кеф ти социализъм, кеф ти комунизъм, високи пенсии и т.н. Не знам дали помниш, но по едно време кутевизмът ни представяше Венецуела като държава за пример и как, разбираш ли, социализмът е възможен. Оказва се обаче, че капацитетът на тамошните другари се свежда до това да разпределя пари от петрол. И като паднаха цените стана каквато стана. Викат му "Dutch disease"
3
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 4Анонимни 95% от износа на Венецуела е НЕФТ. След падането на международните цени те имат ОГРОМЕН(около 50% дефицит) в Бюджета. Естествено не са успели да натрупат доларови запаси като СА(те вече свършват и СА се ориентира към повишаване на цената на нефта). Русия от другата страна на света не може да помогне прекалено е далече(тя помогна замрази плащанията за доставените оръжия). Така че нещата са сложни и не заради Комунизъма а заради липса на Дизерфисикация на приходите
2
8
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Този сезон във Венецуела има НЕВИЖДАНА СУША. Съответно основния Язовир който дава 2/3 от тока беше празен - промишлеността пострада. А липсата на Вода скапа и реколтата на поливни площи. Петрола е много нисък и няма приходи.Така САЩ вместо по програмите които има за подпомагане на Латинска Америка да предостави храни(с изтичащ срок на годност) естествено показа три пръста с преобладаващ среден и дори ЦРУ вероятно е финансирало бунтовете. Защо? Защото САЩ петролни компании няма пръст в бизнеса
1
7
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
ЦРУ е виновно, а протестиращите са платени знаете от кого