Омагьосан кръг у нас между квалификацията и цената на труда

Повечето компании вече търсят по-малко, но по-добри работници
16 юни 2016 15:17, Екип на Bloomberg
6
Омагьосан кръг у нас между квалификацията и цената на труда
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестициите в иновации в Европа и Америка са почти балансирани. Голямата разлика между трудовите им пазари е не е квалификацията, а трудовото законодателство. Това каза Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му у нас се получава омагьосан кръг заради липсата на връзка между квалификацията на човека и цената на труда му. Според него инструментите, с които се влияе на политиката по доходите - минималната работна заплата и минималният осигурителен доход, не постигат целта си. Нейков посочи, че нещата могат да се променят чрез административна регулация, но тя трябва да е "разумна и нормална". 

Експертът обясни и новата тенденция, която се очертава на трудовия пазар в Европа след кризата. "Повечето компании вече произвеждат повече с по-малко работници и за нискоквалифицирана работа се търсят по-висококвалифицирани работници. Не се сбъдна мечтата след кризата да се върнем в същата ситуация, както преди нея".

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Порочният кръг е между ниско квалифицирани работодатели и неконкурентноспособността на родния бизнес.Защо на Швеция,Англия или Германия БГ работници не им "идват" ниско квалифицирани?!
3
0
 
3
 
! Отговори
Nikolay преди 7 години
Същият този Иван Нейков със съдружниците си Асен Агов и Васил Василев с фирмата си Хюман Пауър мамеха години наред работниците си във Франция!!!Но след като подадох сигнал в тамошната инспекция по труда им спряха кранчето,и сега обикалят по телевизии и сайтове да се плачат ,че Франция им отряза квитанциите, а нашите синдикати се отричат от тях като дявола от евангелието нищо че им съдействаха преди години.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ивчопри това съгласувано с кампанията на Станишев по същата тема. удобно, удобно
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това защо е сложено в рубрика Свят - защото Нейков е световен експерт ли