САЩ остават в Черно море въпреки призива на Русия

Ескадреният миноносец "Портър" влезе в Черно море този месец
Обновена: 17 юни 2016 20:05 | 17 юни 2016 20:03, Елка Василева
137
САЩ остават в Черно море въпреки призива на Русия
Снимка: архив, Reuters

САЩ ще запазят присъствието си в Черно море въпреки предупреждението на Русия, че патрулиращият там американски ескадрен миноносец подкопава регионалната сигурност, заяви американският министър на военноморските сили Рей Мейбъс, цитиран от Ройтерс.

Ескадреният миноносец "Портър" влезе в Черно море този месец, предизвиквайки остри критики от Москва. Очаква се Турция и Румъния да поискат по-значително присъствие на НАТО в Черно море на срещата на върха на алианса във Варшава през юли, отбелязва агенцията.

На ескадрения миноносец "Мейсън" в Средиземно море Рей Мейбъс заяви, че е работа на ВМС на САЩ да възпират агресията и да държат морските пътища отворени.

"Ще бъдем там", каза Мейбъс за Черно море. "Ще възпираме. Това е главната причина да сме там - да възпираме потенциална агресия", добави той.

Мейбъс направи изявлението си няколко дни, след като Русия разкритикува обсъжданията в НАТО за създаване на постоянна военна сила в Черно море.

Русия, която анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., има Черноморски флот с база Севастопол, отбелязва Ройтерс.

Мейбъс уточни, че САЩ следват правилата на Конвенцията от Монтрьо, съгласно които страни без излаз на Черно море не може да държат там свои бойни кораби повече от 21 дни. Членките на НАТО България, Румъния и Турция са от черноморския басейн, отбелязва агенцията.

Допълнителен източник на засилване на напрежението с Москва е разполагането на два американски самолетоносача в Средиземно море преди срещата на върха на НАТО поради стремежа на Вашингтон да балансира засилващата се руска военна дейност в Средиземноморието, отбелязва Ройтерс.

"Ние сме в Средиземно море трайно вече 70 години, от Втората световна война. Държим морските пътища отворени. Това ни е работата", заяви американският министър на военноморските сили.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: Черно моресащ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
7
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Те вече ви държат сметка, факт е че се разбеснятхте от новия-стар руско-български съюз,------------------58 сухия , кога е имало такъв съюз , че нещо не се сещам ПСВ ли или ВСВ
40
5
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
РУСИЯ ще им отвори задните части нито нато нито американски имат работа в черно море нащия дупедавец след някои месец го няма ***.поревдния паток доналд кук
39
7
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
63 като не можете да кажете нищо насреща започвате с глупостите нали
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До враговете на Русия! Внимавайте какво пишете, защото Бойко вашия кумир ще ви прати заедно с президента и Ненчев да воювате срещу Путин!. Нали чухте какво каза - който иска да се сражава с Русия да не праща другите, а лично него ще прати във флота, па мил той и министър.Ама така далеч от руския хруй сме много войнствени.
37
5
 
16
 
! Отговори
До анонимен преди 7 години
НАТО е една американска марионетка, която иска чрез сила и нахалство да осигури преимущество на Хамерика навсякъде по света.Но с Русия ще си намерят майстора.
36
8
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Но празно в Черно море няма на практика и Русия е само една от шестте черноморски държави . Може да е най-голяма на земята нов черно море НЕ Е
35
2
 
26
 
! Отговори
българина преди 7 години
Америка иска война и това е ясно. Какво прави на май ната си в другия край на света? Всички които подкрепят тази агресия ще им умрът децата в тази война да им е ясно
34
2
 
11
 
! Отговори
сс преди 7 години
Никой няма дтрах от нато то нато трепери от русия
33
9
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
49 Грешка извинявай сухой , НЕ ГРАНИЧИМ С РУСИЯ ,а неината изключителна икономическа зона е много малака . Най-голяма е турската . След което украинската . Нашите с Румъния са почти еднакви Руската зона е малко по-голяма а на Грузия малко по-малка
32
4
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
49 Напротив сухой , знам много добре какво пиша .в Черно море на практика межународни води няма защото Изключителните икономически зони се засичат по средата и примерно в морето ние граничим и с Русия но само едно ъгълче . Южен паток за твое сведение беше проектиран още преди някой да знае че ще има някога Мейдан от Анапа по права линия да навлезе в турска ик.зона полсе от нея в българска заобикаляйки и по море Украйна въпреки че турските води са много по дълбоки . Още тогава руснаците искаха г
31
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Черно море е на НАТО(% от държавите в НАТО и подкрепящи НАТО) Русия трябва да иска разрешение за всяка рибарска лодка!!!
30
7
 
1
 
! Отговори
What if... преди 7 години
"На ескадрения миноносец "Мейсън" в Средиземно море Рей Мейбъс заяви, че е работа на ВМС на САЩ да възпират агресията и да държат морските пътища отворени."Единствената държава, която може да затвори достъпа да Черно море е Република Турция.Сега разбрах защо е тук американският ескадрен миноносец - да им напомня да не затварят Босфора и Дарданелите. Благодарности на американските моряци. Не е лошо профилактично да се напомня.
29
0
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Дестеки години имаше мир в Черно Море- сега идват янките и почват да развалят всичко- Унищожиха ни целият флот и сега искат базите ни - Атия е много привлекателна за тях - Знаете ли какво правят анките в Персаийският залив ?? Пречат на цялото корабоплаване като се движат с самолетоносачи подводници и постоянно питат в огромен радиус -какви кораби са близо до тях -и да си откланят курса защото видите ли идвал Великият Флот - Това безобразие никъде гоп няма !! Сега и тук ще се правят на жандарми !
28
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мамо, мамо, я ги виж! Що е? Идат, погледни ги.С долари, с заводи... Що стоиш?Скоро, чедо, поздрави ги!Тях ги бог прати насам,да помагат, чедо, нам. И детето дава крушкина рейнджърите без страх и крещи на тях:Хеллоу, брадъри!
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямаме нужда някой да ни пази о Русия, това са пълни глупости. Чудно как ги измислят и на какво основание
26
16
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Ще ми каже ли някой от къде на къде Русия ще изгражда такава флотилия в Черно море а ние Черноморските държави ще стоим със скръстени ръце и ще я гледаме. Може ли някой да отговори на този въпрос
25
2
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
42 Имитираш Тошко Колев ли , слаб си не стааваш
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забелязахте ли как почнаха с Хамерикански неща да ни занимават даже и в новините ни слагат хамерикански престрелки ще кажеш ни интерва какво станало там и какво не !
23
6
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
40 Те не я пренебрегват защото ги въртят на ротационен принцип.
22
12
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Черно море е на черноморските държави ,така че не виждам САЩ къде се навират тук.Разбира се че Русия има право да е недоволна.---------------35 Ти можеш ли да изградиш флот адекватен на руския , като не можеш ще се навират тук за да те пазят.