Тайнствена US ракета тревожи Путин

Застрашени ли са руските ядрени сили от SM-3 Block IIA?
20 юни 2016 21:18,
556
Тайнствена US ракета тревожи Путин

"Знаем горе-долу през коя година американците ще получат нова ракета, вече не с обсег 500 километра, а повече, и оттам нататък ще заплашват вече нашия ядрен потенциал. Ние знаем какво ще става - година по година. И те знаят, че ние знаем", заяви Владимир Путин в Санкт Петербург.

Руският президент говореше очевидно за американските противоракети SM-3 Block IIA - модернизиран вариант на ракетите Standard Missile 3, с каквито се комплектоват системите за ПРО "Иджис", пише Павел Аксьонов от руската редакция на BBC.

Смята се, че новата противоракета ще може да сваля междуконтинентални балистични ракети (МБР), при все че според експерти тези възможности ще са ограничени. Започнали са вече и първите изпитания. В САЩ се разработва и още по-мощна версия - SM-3 Block IIB. Общодостъпните данни за нея са твърде малко, но се знае, че конструкторите са имали по-специално задачата да осигурят по-ефективно поразяване на МБР.

Първоначалните планове на Пентагона за създаване на ЕвроПРО предвиждаха противоракети SM-3 Block IIA да бъдат разположени в Европа още през 2015 г., през третата фаза от развитието на ЕвроПРО, а SM-3 Block IIB - по време на четвъртата фаза, след 2020 г.

Русия бе категорично против тези планове, тъй като според военни експерти споменатите противоракети, разположени в източноевропейски бази или на кораби, биха могли успешно да прехващат руски балистични ракети.

Скритите заплахи

През 2013 г. руската дипломация успя да издейства замразяване на проектите за разполагане на противоракети SM-3 Block IIB в Европа. Положение, което не е преразгледано и до днес.

Военният министър на САЩ заяви тогава, че Вашингтон спира последната фаза от европейската програма за ПРО, за да изразходва освободените ресурси за укрепване на противоракетния щит по западното крайбрежие на страната - в очите на Америка заплахата откъм Северна Корея изглеждаше навремето по-сериозна.

В отношенията на Русия със Запада настъпиха след това коренни промени. През 2014 г. федерацията анексира Крим, после в Източна Украйна избухна война и на Запад смятат Русия за скрит участник в конфликта.

Днес НАТО почти открито вече подозира, че Русия смята рано или късно да окупира балтийските страни.

Алиансът гледа на тази заплаха повече от сериозно - на предстоящата му среща на върха във Варшава се очаква да бъде обявено, че разполага в Литва, Латвия, Естония и Полша свои сили със задача по-специално да се противопоставят при евентуална агресия на Русия.

От своя страна Москва разполага войски по западното направление, организира мащабни учения.

Ядреното възпиране

Но ПРО все пак е част от ядреното възпиране, а не от действията за увеличаване на обикновените оръжия в Източна Европа.

В началото на май в Румъния бе открита база на ЕвроПРО. Там ще бъдат разположени радар SPY-1 и 24 ракети прехващачи от вариант Block IB. Това са най-нови противоракети, изпробвани за пръв път през 2012 г.
В чисто технически план те отговарят на втория етап от разгръщането на ЕвроПРО и според експерти не представляват голяма заплаха за руските МБР.

На 13 май в полския град Реджиково бе направена и първата копка на друга база от ЕвроПРО. Предвижда се тя да влезе в строя през 2018 г.

И там ще бъдат разположени радар SPY-1 и 24 ракети прехващачи, но третата фаза, в чиито рамки се строи обектът, предвижда да бъдат монтирани SM-3 Block IIA. Четвъртият етап от създаването на ЕвроПРО засега официално е замразен.

"Докъде ще стигне всичко това (разполагането на американска ПРО в Европа, бел. на Би Би Си) - не знам, но знам със сигурност, че ще се наложи да отвърнем. И предварително съм наясно, че ще ни обвинят в агресивно поведение, макар да става дума само за отговор. Безспорно обаче ще трябва да гарантираме сигурност. Не само за себе си. Много е важно за нас да осигурим стратегически баланс в света", каза Путин.

Възможностите за осигуряване на баланс в подобна ситуация не са много. Най-вече да бъдат създадени нови балистични ракети, способни да преодоляват противоракетната отбрана.
Това се постига на първо място чрез скъсяване на фазата, в която ракетата набира скорост - тя е най-уязвима на първия етап от полета, и чрез по-висока маневреност на бойните глави по време на финалния етап. Една активно маневрираща бойна глава е много по-трудно да бъде свалена, защото лети по непредсказуема траектория.

В руския печат редовно се пише за нови ядрени оръжия като ракетни влакове и ядрени торпеда. Според някои експерти обаче не е сигурно, че наистина има подобни разработки; нищо чудно да става дума за целенасочена заблуда.

Дипломацията

След изострянето на отношенията със Запада Северноатлантическият съюз спря военното сътрудничество с Москва, оставяйки обаче отворени дипломатическите канали.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви неведнъж, че предпочита пактът да води диалог с Русия независимо от твърдата си позиция за Украйна и Крим. Той заяви на 20 май, че ще търси възможност преди варшавската среща на върха на алианса да бъде свикано заседание на Съвета Русия-НАТО на равнище посланици. Според Столтенберг Съветът Русия-НАТО може да бъде добър инструмент за предотвратяване на военни инциденти и рискове.

Когато заяви, че е недоволен от развитието на ПРО, и обеща да отвърне с развитие на ядрени сили, Путин се оплака и от липсата на диалог: "Въпреки всичките ни възражения, всичките ни предложения за реално сътрудничество има нежелание да се сътрудничи с нас, нашите предложения се отхвърлят и се действа по собствен план".

"Ако щете ми вярвайте, но сме предлагали конкретни варианти за сътрудничество и всички те на практика бяха отклонени", каза той.

Не обясни обаче какво точно е предлагала Русия. Не се знае също дали в момента се обсъжда някаква възможност за разведряване.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


556
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 268Рашките си имат про - около Москва А35 прехващачи в шахтни установки. Сега мисля ги подмениха с А135 ракети.
192
2
 
5
 
! Отговори
kokospa преди 7 години
Момчета Путин онзи ден го каза в прав текст:Има една суперсила в света и тя е САЩ!!!!А вие си приказайте хуморески ,вдигайте лозунги ....и чакайте дедо Иван !!!!
191
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе какво става бе ? Тук още ли се замеряте с ракети бе ?
190
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ще стане когато и руснаците направят подобно про? А те според познавачите знаят как се правят ракети.
189
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 260 прод4: Ракети тип Искандер - По време на целия полет се движат в триизмерен ЗИГЗАГ. Балистичния компютър получава нервна криза. Недостатък малка височина на полета и скорост(под 6000км/ч)5: Ракети тип САРМАТ и Рубеж - Междуконтинентални 3 до 15 БЧ + реалистични по обем и топлина ловушки - всички маневрират по триизмерен зигзаг по време на целия полет като поддържат и висока скорост - При тези и Супер компютър получава нервни кризи. САМО Един Сармат ако пусне 15 БЧ и 45 ловушки и ...
188
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 261Тези ПРО са цел номер едно и те ще бъдат ударени преди да се изстрелят ядрените ракети.Дали със самолети или с някой "Калибър" дошъл от някъде си си е задача на хората на което това им е работатати що си мислиш, че няма хора, на които им е работа да свалят разни хвърчащи руски железарии?
187
3
 
5
 
! Отговори
Ушанко преди 7 години
До ПАТРИОТРусия има най големия самолетоносач на света! Адмирал Кypнецов!Русия има и най-тежкия лаптоп в света!Тежи 10кг, може да работи един час с напълно заредена батерия и струва $3000.Също така Русия произвежда и най-бързите часовници в света.
186
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 260Ограничава дръжки.Поколения балистични ракети1: Фау-2 - Скъд - ракети с малък обсег до 2000км не отделима БЧ - летят по 100% предсказуема траектория2: Пършинг1/2/Пионер - отделяща се бойна част с донасочване в крайния етап - По-малка цел. Леко маневрираща, По-висока скорост 100% предсказуема траектория3: МБР с няколко БЧ - вече има и Ловушки (метализирани балони) всяка БЧ лети по своя траектория заедно със своите ловушки - Трудно за проследяване и прехват но може 75% предсказуема...
185
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиПочват големите проблеми - Всяка ЯБЧ носи УЛОВКИ вече 100% имитиращи БЧ + балончета с метално покритие. За почти всяка Уловка трябва да пратиш по ракета прехващач.що не напишеш едно писъмце на дребния да се успокои?
184
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин както и всеки запознат с тази ракета руснак е напълнил гащите.
183
3
 
1
 
! Отговори
До 281 преди 7 години
Пропускате обаче една дребна подробност.Тези ПРО са цел номер едно и те ще бъдат ударени преди да се изстрелят ядрените ракети.Дали със самолети или с някой "Калибър" дошъл от някъде си си е задача на хората на което това им е работата.А и тези комплекси ,с тия 26 ракети могат евентуално да се се справят с 2-3 ракети и то при 100 % ефективност,което е далече от реалностите.
182
0
 
2
 
! Отговори
До Боби Компетента преди 7 години
Да така е, можем да спорим много дълго и да добавяме географски ширини и специфика на двата типа оръжие, но едно не можеш да отречеш, че ограничава значително заплахата от бърз ядерн удар, а и не е претенциозно към разполагане и оборудване за изстрелване.
181
2
 
3
 
! Отговори
нормално преди 7 години
То е ясно, че краварите имат по-добри оръжия от ***! Няма как с 10 пъти по-голям бюджет най-технологично развитата нация в света да не е по-напред и във въоръжаването! С близо 1 трилион военен бюджет да не мислите, че произвеждат лопати и кюреци! Всички изобретения са от краварите - телефони, телевизори, перални, прахусмукачки, коли, компютри абе всичко
180
3
 
6
 
! Отговори
хахха преди 7 години
Путин е дал код кафяво!
179
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сорос: Русия ще се превърне в световна сила на фона на срива на Европейския съюз
178
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говори несвързано, лекарите да се заемат
177
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 400До Само КомпетентаКъде са разположени Руските СТРАТЕГИЧЕСКИ РАКЕТИ? на 200 километра от Полската граница? Да могат да бъдат прехванати от СМ-3 ей така като стрелба по патици? Всички руски стратегически ракети са разположени в Централна Русия и обикновено за да поразят цел в САЩ минават над северния полюс. Мурманск и Владивосток са ядрените ракети на Северния и Тихоокеански флот.СМ-3 в Полша ще застраши комплексите искандер.(не са достатъчно маневрени) но има и М2 вариант по-маневрени.
176
1
 
6
 
! Отговори
До Боби Компетента преди 7 години
А ти чете ли цялата статия. Там не напразно се споменава обхват от над 500 км. И още, че МБР е най уязвима по време на изстрелването. Всеки може да събере две и две и да разбере, че става дума за прехващане и обезвреждане неппосредстено след старта. Но ти се правиш, че не разбираш. Иначе за какво им е такъв обхват и да разполагат ракетите в Източна Европа, ако можеха да ги обезвреждат непосредствено преди достига на целите.
175
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринЯвно не си чел статиите в Блитц от сорта "ПОентагонът в паника от", "САЩ са в шок от", "изплаши американците" за всяка "нова" безаналогова руска военна технолгия конструирана 80сете.
174
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Четейки статията оставам с впечатлението, че Путин не може да спи по цяла нощ заради някаква нова американска ракета. Стига с тези манипулативни заглавия. Прочетете точно текста на това, което е казал Путин и по това направете някакво смислено заглавие. Знам, че ви се плаща за масова анти-руска пропаганда и всяка втора статия ви е против Русия, но все пак хората в България не сме ***.