Ще заеме ли Шотландия мястото на Великобритания в ЕС

Карето може да се развее на пилоните пред Европарламента в Брюксел
Обновена: 30 юни 2016 18:46 | 30 юни 2016 18:39, Екип на Bloomberg
13
Ще заеме ли Шотландия мястото на Великобритания в ЕС
Снимка: Reuters

Великобритания е поела по пътя към излизане от ЕС и изглежда това ще се случи. Това каза Джоунс Хайдън, Bloomberg Брюксел в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Дейвид Камерън трябва да остави това в ръцете на своя наследник, а ние няма да знаем кой ще бъде той до септември.

"Възможно е шотландският парламент да наложи вето на този процес, защото парламентът на Шотландия и този на Северна Ирландия трябва да ратифицират сделката, преди тя да продължи. Все още има доста неизвестности, но импулсът е там, а ЕС каза: "Вие избрахте да напуснете и сега е време да го направите", отбеляза той.

"Изглежда, възможността Шотландия да напусне Обединеното кралство, за да остане в Европейския съюз, е доста сериозна възможност", каза още Хайдън.

"Спомнете си, че шотландците гласуваха за оставане в рамките на Великобритания по време на референдума си, но сега ситуацията е различна. Миналата седмица те гласуваха за оставане в ЕС. Шотландия има сериозен интерес да запази връзките си с ЕС", настоя той.

"Процесът за предоговаряне, през който ще премине Великобритания, след Brexit, е двугодишен и в края на този процес Шотландия би могла да заеме мястото на Великобритания и да остане пълноправен член", допълни Джоунс Хайдън.

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ
7
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще, това с отцепването на Шотландия си е сапунена опера и думи на вятъра. Както и Севрна Ирландия и Уелс ще си останат с Англия щото не знам някой дали си представя гражданска война на Острова предизвикана от един Брекзит - за да позволи този референдум, Камерън е бил наясно с всички негативни последствия, нали? Кралицата също! Не случайно пита: Кажете ми 3 причини да останем в Евросъюза! Ако е имало теоретичен вариант за отцепване на една част от Кралството, този референдум нямаше да го има: )
6
1
 
32
 
! Отговори
:-D преди 7 години
Англия и Шотландия са две отделни кралства с две отделни корони. По исторически причини имат една обща кралица. Дори да се разделят, няма да се разделят с кралицата си.Това е едно.Членството в ЕС е съвсем друго нещо.
5
0
 
43
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА : преди 7 години
СЕГА Е МОМЕНТА ЗА НЕЗАВИСИМА И СВОБОДНА ИРЛАНДИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/......КАКТО ПЕЕШЕ И ДЖОН ЛЕНЪН..///
4
0
 
44
 
! Отговори
СЛАВА НА ЕС!!!! преди 7 години
СЛАВА НА НЕЗАВИСИМА ШОТЛАНДИЯ!!!СЛАВА НА НЕЗАВИСИМА И СВОБОДНА ИРЛАНДИЯ !!ДОБРЕ ДОШЛИ В СВОБОДНА ЕВРОПА!!!!!!!
3
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единният пазар на Европейския съюз е пространство без вътрешни граници, в което хората, стоките, услугите и капитала могат да се движат свободно... Тия искат достъп до пазара, а не искат европейски граждани и работят при тях. Егати тарикатите. Искам референдум на който да решим дали да имат достъп да пазара.
2
21
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво вето ще налага 5 милионна държава с 200 млрд БВП на Англия бе :) Това е 2 пъти повече от българския БВП при положение, че имат петрол и газ в Северно море. Какво вето, какви 5 лева. Да внимават англетата да не им наложат вето.
1
17
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това никога няма да стане докато Испания е в този съюз. Останалото са пълни фантазии. Шотландия излиза заедно с UK от ЕС, след това си прави референдум за независимост (ако Англия позволи, което тя едва ли ще направи), и след това преговарят с ЕС за членство както всяка друга нормална държава, нареждат се на опашка и чакат. Няма преки пътища.