Дилетански опит за преврат или един голям театър?

Възможно ли е Ердоган да е инсценирал всичко от изминалата нощ?
16 юли 2016 19:10,
199
Дилетански опит за преврат или един голям театър?
Снимка: БТА

В последните месеци в Турция непрекъснато се говореше за възможността за военен преврат.

Просто никой не смяташе, че това е възможно. Та нали именно самият Реджеп Ердоган съблече военните от властта им - първо като премиер, а после като президент.

Още по темата

Дори когато нарастваше недоволството сред над половината от населението от авторитарния му управленски стил и ограничаването на редица свободи, едва ли някой е искал по улиците да плъзнат танкове, пише германският "Франкфуртер алгемайне".

Който и да стои зад този дилетантски опит за преврат, той е подценил решимостта на турците да не допускат никога повече военните да управляват страната.

При военните преврати от 1960, 1971 и 1980 г. беше различно. Тогава по-голямата част от населението приветства действията на генералите. Дори само заради това мисията имаше успех. Така беше и през 1997 г., когато само вербални закани на Генералния щаб доведоха до свалянето от власт на ислямиста Ербакан. Десет години по-късно обаче това не беше достатъчно. Тогава генералите заплашваха, но не посмяха да действат, защото народът не стоеше зад тях.

Сега президентът Ердоган съзря същата слабост и снощи призова турците да излязат по улиците. Не един и двама се противопоставиха на войниците. Дори цивилни успяха да задържат военни и да ги предадат на полицията. Активизираха се и джамиите и призоваваха към молитви и съпротива през цялата нощ.

Междувременно редица хора обсъждаха, че Ердоган изглежда прекалено добре подготвен. за страничния наблюдател случващото се в Турция беше хаотично. Танкове по улиците, изтребители над градовете. Цивилни успяват да изгонят военни от танковете, президентът Ердоган се обажда от сигурна локация, за да призове хората да излязат по улиците.

Засега изглежда, че бунтът на малка част от армията е пълен провал. Лесно е да си представим как ще действа от тук нататък Ердоган. При доста по-малки и незначителни заплахи той действаше със силна ръка. Нужно е само да си спомним протестите в Истанбул и разкриването на корупционна афера перз 2013 година, за да си представим как ще действа сега.

Само че сега Ердоган може да се възползва от сплотеността на обществото, за да запълни зеещите от миналото бездни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се изтрепят!Това са диваци.И искат да са в ЕС.Тея са за пещерите.Скоро Турция няма да съществува-предричат монасите от Атон.Май ще излезе вярно!
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Превратаджиите били бомбандирали хотела на амгъл, ама точно след като той си тръгнал... логично е ако целят да го очистят, преврата да почне с бомба по хотела му, тая бомба след като си е тръгнал очевидно си я е поръчал той самия за сеир. Още от самото начало пешките му обявиха, че става въпрос за малка група, и че нещата ще се нормализират до няколко часа. С оглед на това, призоваването на хората да излизат по улиците беше напълно излишно, освен ако не е постановка нуждаеща се от публичност.
14
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости - Ердоган няма мотив за това.
13
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още снощи като видях кадрите с накачулените май.муни по танковете и изказванията на коментиращите на живо репортери, че народа е завзел танковете и ме напуши на смях! Всичкото ли им е такова некадърно направено на тия тур.чуля бре? Как се завзема танк бре? Ааахаххахахах.... то бива пародия, но това турското никъде го няма по света!
12
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия привърженици на Ердоган, които ритаха и влачеха войничетата, са си мислили, че бият превратаджии, а горките войничета - че са на учение. Ердоган се оцапа с кръвта на сънародниците си, без да му мигне окото...
11
2
 
14
 
! Отговори
Валка преди 7 години
Голям хитрец е Ердоган.
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направи впечатление как западните медии в едно глас запяха как "било сериозен преврат, не било дребна работа", а реално погледнато, тия които действително са били мотивирани да направят нещо са били към 200 човека, още около 800 ей така за бройката, които не са направили нищо освен да се предадат. Ако военните бяха извикали за подкрепа от тия, които не гласуваха за ердоган, щеше да стане одма гражданска война, но явно наистина са били свестни хора със светски подбуди а не главорези като амгъл
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То тия дето лансират идеята за театър, снощи говореха че това е работа на Путин за отмъщение за сваления самолет, абе луда работа,това беше прекалено мащабна операция за да е театро, но наистина Ердоган вероятно е имал нужната информация предварително и доказателство за това е че първоначално никой не го знаеше къде е, аз обаче не мисля че всичко е приключило, тъй като този лов на вешици, който Ердоган играе в момента, може да консолидира армията
8
1
 
36
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
до 2Театър е подготвен предварително. Ердоган одавна е поставил свои хора в почти всички възлови места в армията. Сега просто излови тия дето се вързаха че става нещо. Кой ще започва преврат по тоя начин. Нали всички знаеха че Ердоган е в Бодрум. Ако някой ще почва преврат първо трябваше там да се исипе една рота войници и да го заловят и тогава всичко останало.
7
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност реално на последните избори гласувалите за амгъл бяха не повече от 45%. Във вчерашните събития има една дузина улики, които сочат точно, че става въпрос за постановка, разбира се, ползвани са шепата останали нормални хора в армията, най-вероятно подлъгани относно размера на подкрепата, който могат да очакват от армията. Така хем театър, хем ислямистите излизат да защитават "демокрацията", хем поредната чистка по пътя към ултимативната ислямистка диктатура.
6
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма режисура ще да е с кадрите на живо как ритат по главите войниците и влачат трупове по улиците. Едно е ясно: мнозинството в Турция е изразил ясна подкрепа към режима на един ислямист-диктатор с амбиции за възтановяване на Османската Империя. Запада да му мисли...
5
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментарите изобщо не са излишни, както казва номер 1.Според мен султана сам си го е спретнал, дори в най-тъпите бананови републики превратаджиите ПЪРВО АРЕСТУВАТ ПРЕЗИДЕНТА ИЛИ В СЛУЧАЯ - ДИКТАТОРА.А тия го чакали да се върне от почивка...СМЕХ!Сега ще почнат едни масови арести на съдии, журналисти, военни и дълго султануване на мустакатия по подобие на кумира му Путин.
4
5
 
34
 
! Отговори
Мери преди 7 години
Нагласена работа!
3
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че не е театър това е безспорно, всички гледахме събитията по телевизията минута по минута, обаче със сигурност Ердоган е имал достатъчно своевременна информация за готвения преврат, взел е нужните мерки да не бъде заловен и ги е оставил да се омажат до шия, воените пък от своя страна демоснтрираха абсолютна неадекватност, неможе да правиш преврат по технология от средата на 20 век, през 21 век, та те даже не успяха да установят контрол над комуникациите
2
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, кой ще тръгне сам да прави такова нещо? Винаги може нещо да се обърка - примерно, да се вдигнат повече от очакваното офицери или пък кюрдите...Освен това, той Ердоган си ги мачкаше всички, които не му харесват и без преврат!Беше си истински опит, но не стана, защото Ердоган вече доста беше обезглавил кемалистите.
1
46
 
2
 
! Отговори
помак преди 7 години
Имаше опит за преврат и Слава Богу не успя! Коментарите да излишни!